2018 óta a Magyar Országgyűlés döntése alapján minden évben február 22-én ünnepeljük a Magyar Parasport Napját. A Kiskőrösi Bem József Általános Iskolában Budai Adrienn, testnevelő szervezte meg a témanapot kollégái segítségével.

Mikor a program kezdetén a tanárnő megkérdezte a gyerekektől, mit jelent a parasport szó, a kicsik tágra nyílt szemmel figyeltek, a nagyok pedig a fejüket ingatták. Litauszki Vince, 2.c osztályos tanuló azonban csillogó szemekkel jelentkezett. Határozottan szólalt meg: Igen, parasportolóknak a fogyatékkal élő sportolókat nevezzük. A parasport az ő versenyük.”

Budai Adrienn, testnevelő szervezte és koordinálta a programot
-Hirdetés-

Ma, amikor a folyton változó, korrekt kifejezésekkel küzdünk, üdítő volt egy nyolcéves fiatalember tájékozottsága. Adri nénivel közösen megbeszélték, hogy milyen fogyatékossági területek vannak, illetve, hogy születéstől fogva, de akár egy baleset vagy betegség következtében változtathatják meg az ember életét.

Hat állomáson kóstolhattak kicsit bele, milyen nehézségekkel kell megküzdenie a fogyatékkal élő személyeknek. Ezek az állomások az ülő zsinór- vagy röplabda, akadálypálya bekötött szemmel és segítővel, labdagyűjtés bekötött szemmel, illetve az úgynevezett vakfoci és vakteke. Pihenésképpen pedig floorball.

Segíts bölcsen!

A nap folyamán minden évfolyam kipróbálta a pályákat. A felsőbb évfolyamosok besegítettek az alsósok játékának koordinálásban. A páros tevékenységekben egymás mozdulatait vigyázták. Nagy koncentrációt igénylő feladatokat végeztek, mégis sokat nevettek. Vidám hangulatban teltek az órák.

Vidáman

Az iskola aulájában lévő kivetítőn egész nap a Fogyatékosok Országos Diák- Verseny- és Szabadidősport Szövetsége honlapján található, a paralimpikonokkal készült interjúkat tekinthették meg a diákok. Nemcsak a különleges testnevelés órák kiegészítéseként, de a szünetekben is.

A fodisz.hu oldalon minden korosztály számára fellelhetőek a parasport témával kapcsolatos érzékenyítő mesék, ingyenesen letölthető könyvek, filmek, videóinterjúk.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (105 db kép)
MEGOSZTÁS