Évszázadok óta az orgonát tekintjük a szent zenében alkalmazott legméltóbb és legsokoldalúbb hangszernek, így a templomok elengedhetetlen hangszerévé vált. 2022. február 26-án, szombaton 18 órakor vette kezdetét a Soltvadkerti Szentlélek Római Katolikus Templomban az orgonaavató koncert. Az ünnepélyes eseményen Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, és Font Sándor, térségünk országgyűlési képviselője is részt vett, aki a közösségi médiában számolt be minderről. 
 
“Mind a Katolikus Egyházat, de egyben a várost is gazdagító hangszer-felújítási ünnepségen veszek ma részt, amelyen koncertet ad Dóbisz Áron orgonaművész és Samodai Bence János trombitaművész.
Köszönöm Fekete Péter államtitkár úrnak, hogy jelenlétével megtisztelte rendezvényünket!
 
Samodai Bence János trombitaművész és Dóbisz Áron orgonaművész (b-j)
A templom eredeti orgonájának megépítésére a pécsi Angster József és Fia orgonagyár kapott megbízást, a felszentelésére 1910-ben került sor. 60 év elteltével az orgona olyan rossz állapotba került, hogy az egyház egy teljesen új orgona építését tűzte ki célul. Terveit Leányfalusi Vilmos készítette a Szent István Bazilika orgonistájával és karnagyával. A teljes elbontás után, az új orgona megépítése Kneifel Mihály orgonaépítő mester által 1979-ben fejeződött be.
 
Az EMMI pályázata segítségével sikerült a mostani felújítást elvégezni, amely során az orgona kívül-belül megszépült. Neves mesteremberek által korszerűsítették az orgona elektronikáját, felújították a játékasztalt, új fényezést és orgonamotort kapott.
A hangszer tisztítását, javítását, hangolását és intonálását Faller Balázs kántor végezte főtisztelendő Muka Gábor plébános atya, és Dr. Abonyi Henrik soltvadkerti kántor segédletével, Dr. Jeney Gábor plébános odafigyelése mellett.”
 
 
 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (12 db kép)
-Hirdetés-
MEGOSZTÁS