A Kaskantyúi Hegyközség szervezésében idén is megrendezésre került a Kaskantyúi Hegyközségi Borverseny, ami mellett házi készítésű szalámi versenyre is várták a nevezőket. A március 4-én megtartott eseményen összesen 34 bormintát és 18 szalámit kóstoltak meg a zsűri tagjai.

Filus János elnök és a borbíráló bizottság tagjainak egy része

Filus Jánossal, Kaskantyú Hegyközség elnökével az eredményhirdetés előtt beszélgettem, aki  így mesélt a versenyről:

A szövetkezet megalakulása óta folyamatosan megrendezésre kerül ez a verseny, tehát közel 60 éve. Egyedül a tavalyi évben nem tudtuk megrendezni, de akkor is csak a korlátozások miatt. Korábban csak borok versenyeztek, azonban az utóbbi 7-8 évben mindig hirdetünk szalámi kategóriát is. A versenyen azok a minták indulhatnak, amelyek kaskantyúi területekről származnak. Idén 34 borminta versenyzett, aminek több mint a fele (21) fehérbor, a többi az színes: rozé, siller és vörösbor volt. Szalámiból 18-at neveztek be a versenybe. Évente egy alkalommal szervezzük meg a versenyt. Ezen az alkalmon most 20 bíra vett részt a munkában. A bizottságok elnökei koordinálták a munkát és ők is hirdetik ki az eredményeket. A borbíráló bizottság elnöke idén is Béleczki Mihály, a Kiskőrösi Gondűző Borlovagrend nagymestere és szakmai tekintélye. A szalámi bíráló bizottság elnöke Turú Gyula, akikhez idén csatlakozott először a Hegyközség Nemzeti Tanácsának főtitkár helyettese, Járvás Mónika asszony. Elismerő jó érzés, hogy megtisztelte rendezvényünket jelenlétével. A szalámi verseny győztesei kötényeket kapnak ajándékba, míg a fehér boroknál első, második és harmadik díjat adunk, a színes boroknál pedig csak két díjat. Továbbá van egy különdíjunk is, melyet a borverseny legmagasabb pontszámot elért bora nyer. Természetesen minden díjazott kap a kupa mellé egy oklevelet is a részvételéért. A versenyzőket vacsorával vendégeljük meg, melyek elkészítéséről és tálalásáról a császártöltési Dönci Vendéglő gondoskodik. A vacsorára 50 embert várunk, akik szintén megkóstolhatják majd a mintákat. Nagy boldogság számomra, hogy versenyünkre mindenki örömmel érkezik. Ez úton is szeretném megköszönni Újházi Zsolt József polgármester úrnak, hogy biztosították a helyszínt számunkra, továbbá a kötényeket is melyet Kaskantyú Község Önkormányzata ajánlott fel a szalámi verseny győzteseinek. Valamint a hivatali dolgozónak, akik a verseny előkészítésében és lebonyolításában segítettek.  

A szalámikat bíráló bizottság

Az ünnepélyes eredményhirdetés alkalmával Filus János hegyközségi elnök és Schnürlein József hegybíró köszöntötte a megjelenteket. Elhangzott, hogy 21 fehér és 13 vörösbor mintát neveztek be a borversenyre, a szalámi verseny tekintetében pedig 9  paprikásat, valamint 9 fehéret kóstolhattak meg a zsűri tagjai. Örömét fejezte ki Filus János azzal kapcsolatban, hogy ilyen szép számmal gyűltek össze minták. Beszédében köszöntötte Járvás Mónikát, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkár helyettesét is, majd ismertette a bírálóbizottságok tagjait. Béleczki Mihály volt a borbizottság elnöke, továbbá Csengődi István az István Borház tulajdonos ügyvezetője, Kunföldi Pál a Kossuth Pinceszövetkezet elnök főborásza, és Kapitány Ármin a Szent Imre Pincészet főborásza voltak a bírálók. A bizottság munkáját Molnárné Papp Éva és Kiss Tibor segítette adminisztrációs és gyakorlati tevékenységével. A szalámi bizottságnak: Járvás Mónika, Nemes Sándor, Sinkovicz György és Turú Gyula (bizottsági elnök) voltak a tagjai. Kissné Heródek Aranka pedig előkészítette és adminisztrálta a versenyt. Munkájukért köszönetét fejezte ki Filus János.

Béleczki Mihály, a Kiskőrösi Gondűző Borlovagrend nagymestere és szakmai tekintélye hirdette ki a borverseny nyerteseit
-Hirdetés-

A borokat szakmailag Béleczki Mihály értékelte, aki elmondta, hogy csak a szép és egészséges borokat díjazták.

Már több éve kóstolhatom a kaskantyúi borokat. Szeretném elmondani, hogy komoly fejlődést észlelek. Úgy gondolom, hogy a termelők jobban odafigyelnek a borok kezelésére, a szüret időpontjára. A 2021-es évben nagyon nehéz volt a szüret időpontját eltalálni. Gyalázatos időjárás kísérte végig az évet, ami aztán rányomta a bélyegét a termésre. Voltak olyan fajták, amik jobban tűrték a szárazságot, míg mások kevésbé. Ez meglátszott a felkínált borokon is. Nagyon örültünk annak, hogy több Biancát, Kunleányt, Kövidinkát, Ezerjót, Arany Sárfehéret és Pozsonyi fehéret, Piros szlankát kóstolhattunk, valamint  az újabb fajták közül Generosát  és Nerot is. Tisztelet azoknak a gazdáknak, akik ezeket a fajtákat még termesztik, hiszen nagyon nehéz ezek között a körülmények között gazdaságosan termelni. A vörösbort adó fajták közül l: Kékfrankost és Caberné sauvignont is kóstolhattunk.

Gondolatait zárva gratulált a résztvevőknek a sikeres szerepléshez és az idei évre eredményes munkát, jó évjáratot és sok csapadékot kívánt.

Eredmények:

Fehérbor kategória:
1.hely: Filus János – Kunleány
2.hely: ifj. Kiss Tibor – Generosa
3.hely: Dr. Filus Erika – Arany Sárfehér

Különdíjas:
Nagy Tibor – Generosa bora lett.

Vörösbor és rosé kategóriában:
Kiss István –
Cabernet savignon és Turán Gusztáv – Kékfrankos rozéját első díjas kupával ismerte el a zsűri, hiszen a legmagasabb pontszámokat ez a két bor érte el. 

A szalámikat Turú Gyula méltatta

A szalámi versenyt Turú Gyula értékelte, aki beszédében kiemelte, hogy ilyen szalámi versenyük még nem  volt. Véleménye szerint jól látszik, hogy mindenki arra törekszik, hogy minél finomabb szalámikat készítsen. Azonban volt néhány olyan darab is, ami nem volt kiemelkedő. Ennek ellenére sokan törekedtek a házias ízek összeállítására, ami megjelent a paprikás és a fehér kategóriában is. Megjegyezte: jó alapanyag nélkül nem lehet jó terméket előállítani.

A szalámi verseny eredményei:
1.helyezett: Kukucska Sándor – sertés paprikás
2.helyezett: Supka Jázmin – csípős paprikás
3.helyezett: Schnürlein József – mangalica szalámi

A verseny közös vacsorával és családias hangulatú beszélgetéssel zárult.

 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (102 db kép)
MEGOSZTÁS