Megválasztotta köztársasági elnökké Novák Katalint az Országgyűlés 2022. március 10-én, csütörtökön.

Titkos szavazást bonyolítottak le

A jelöltek parlamenti felszólalása után megkezdődött a köztársaságielnök-választás. A titkos szavazáson Novák Katalin volt családügyi miniszterre, a Fidesz-KDNP jelöltjére vagy Róna Péter közgazdászra, az ellenzéki frakciók jelöltjére szavazhattak a képviselők.

Az államfőt öt évre választja meg az Országgyűlés titkos szavazáson. Az alaptörvény szerint az első voksolás alapján megválasztott köztársasági elnök az, aki az országgyűlési képviselők kétharmadának, 133 képviselőnek a szavazatát megkapta.

-Hirdetés-

Novák Katalin vendégeként a páholyban a családját, Róna Péter mellett pedig Iványi Gábor lelkészt, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség alapítóját és Karácsony Gergely főpolgármestert lehetett látni.
A meghívottak között volt Schmitt Pál volt köztársasági elnök, továbbá Boross Péter és Medgyessy Péter volt miniszterelnök, Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke és Varga Zs. András, a Kúria elnöke.

Áder János leköszönő köztársasági elnök gratulál Novák Katalin megválasztott köztársasági elnöknek az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. március 10-én. (Fotó:MTI/Koszticsák Szilárd)
Megválasztotta köztársasági elnökké Novák Katalint a parlament

Már az első forduló eredményes volt, Novák Katalint köztársasági elnökké választotta az Országgyűlés. A volt családokért felelős tárca nélküli miniszter 137 támogató szavazatot kapott a titkos voksoláson. A szavazólapot 195 képviselő vette fel. A 188 érvényes voks közül Novák Katalin 137-et kapott. Az ellenzéki frakciók jelöltjére, Róna Péter közgazdászra 51 szavazat érkezett.

 

Novák Katalin május 10-én lép hivatalába, ő lesz a hatodik köztársasági elnök a rendszerváltás után.

A megválasztásáról szóló házelnöki bejelentés után a nemzeti zászló és a történelmi zászlók előtt a megválasztott köztársasági elnök letette államfői esküjét, majd fogadta a gratulációkat. Az eredményhirdetésen az ellenzéki frakciók nem vettek részt.   

Novák Katalin megválasztott köztársasági elnök esküt tesz az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. március 10-én. (Fotó:MTI/Koszticsák Szilárd)

Novák Katalin 1977-ben született Szegeden.
A Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemen 2001-ben szerzett közgazdász diplomát, majd a Szegedi Tudományegyetem és az Université Paris X közösségi és francia jogi képzését is elvégezte. 2001-től 2003-ig a Külügyminisztériumban referens, gyermekei születése után 2010-tól a Martonyi János vezette minisztériumban miniszteri tanácsadó. 2012-től már az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi) dolgozik, Balog Zoltán miniszter kabinetfőnöke, 2014-től 2020-ig az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, 2020-tól ezt a területet tárca nélküli miniszterként irányította 2021 végéig. 2017-től négy éven át a Fidesz külügyekért is felelős alelnöke.

Az új államfő férje, Veres István Attila közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank Pénz- és devizapiac igazgatóságának vezetője; két fiuk és egy lányuk van.
Novák Katalin az Egyesült Államokban, Franciaországban és Németországban is élt, dolgozott. Anyanyelvén kívül angolul, franciául és németül folyékonyan, spanyolul társalgási szinten beszél.

 

Orbán Viktor miniszterelnök tavaly december 21-én jelentette be, hogy a Fidesz Novák Katalint jelöli államfőnek, miután Áder Jánosnak lejár második köztársasági elnöki mandátuma. Novák Katalin idén januárban jelentette be, hogy felfüggeszti párttagságát Fideszben.

Az Országgyűlés a rendszerváltás óta nyolcadik alkalommal választott köztársasági elnököt.
Az alaptörvény szerint a köztársasági elnök kifejezi a nemzet egységét, őrködik az államszervezet demokratikus működése felett, ő a Magyar Honvédség főparancsnoka. Az államfőt az Országgyűlés öt évre választja, és legfeljebb egy alkalommal lehet újraválasztani.

Orbán Viktor miniszterelnök gratulál Novák Katalin megválasztott köztársasági elnöknek az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. március 10-én. Mellettük Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (b). (Fotó:MTI/Koszticsák Szilárd)
Novák: a békesség embere akarok lenni, a magyarok békét akarnak

A békesség embere akar lenni köztársasági elnökként Novák Katalin, aki szerint a magyarok békét akarnak. A Fidesz-KDNP köztársaságielnök-jelöltje fundamentumként jelölte meg az alaptörvényt megválasztása esetén.
Novák Katalin kijelentette: az alaptörvényt betartja és betartatja, nem az alkotmányos rend lebontásán, hanem annak őreként annak fenntartásán fog munkálkodni.
Védhetetlennek és megmagyarázhatatlannak nevezte az Oroszország által indított háborút.

A magyarok békét akarnak, mi nők nem a háborút, hanem a békét akarjuk megnyerni, mert békében lehet gyarapodni, építkezni, tervezni, egymásra mosolyogni

– mondta.

 

Forrás, Képek: MTI/Koszticsák Szilárd, Varga Judit Facebook oldal

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (12 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira