A Duna-Tisza közi Agrár Expót 13 évvel ezelőtt hívta először életre Nagy Tamás, felesége: Gmoser Alíz  és munkatársaik. Az idei évben ismét megrendezésre kerülhetett a gasztronómiai és mezőgazdasági fesztivál, mely a megszokott keretek között, Kiskőrös város Sportcsarnokában nyitotta meg kapuit.

-Hirdetés-

A magyar termékek népszerűsítését tűzték zászlajukra, amely célért a kezdetektől fogva védnökséget vállalt Font Sándor országgyűlési képviselő is.

A standokon többek között megtalálhatóak:  sonkák, kolbászok, sajtok, péksütemények, szaladgálós rétesek, szörpök, házi készítésű lekvárok, savanyúságok, kézműves édességek, homoktövis és gyógynövény termékek, mézek, gyümölcslevek, gluténmentes és paleo termékek, hagyományos magyar cipók, természetes ételízesítők, chili szószok, gyógyteák, borok, sörök, pálinkák.

Továbbá a rendezvényen megtalálhatók még kézműves, hímzett termékek és mezőgazdasági gépek is.

Idén száznál is több hazai termelő 1200 féle termékét tekinthetik és vásárolhatják meg a rendezvényre kilátogatók. Mindenhol lehetőség van kóstolót venni az ételekből.

Kuriózum és újdonság az Expon a Hajnal Tejmalom standja. A sárrétudvariból érkezett Lendvai család kizárólag saját szarvasmarha telepükön termelt és ellenőrzött minőségű tejből, XXI. századi technikával készíti termékeit. A magyar tarka állomány takarmányozása is a saját gazdaságból történik, sem a takarmányozásnál sem a tejfeldolgozásnál nem használnak mesterséges adalékanyagokat és ízfokozókat. Magas beltartalmi értékű túrót, tejfölt, vajat, vajkrémet, házi sajtokat, gyümölcsjoghurtokat, kakaót, és természetesen pasztőrözött tejet kóstolhatunk náluk.

A kiállítás megnyitóján beszédet mondott a város polgármestere, Domonyi László. Őt követően beszédet mondott a térség országgyűlési képviselője, és egyben a kiállítás védnöke, Font Sándor. Végül a kiállítást megnyitotta: Nagy István, Magyarország agrárminisztere.

Napközben a látogatók programokon is részt vehetnek. A kiállítás első napján, ebéd után a KEVI Petőfi Sándor Általános Iskola néptánccsoportjai mutattak be két nagyon szép produkciót.

A néptáncos gyerekeknek Trepákné Kriskó Eszter és Petrányi Ilona tanította be a táncokat. Az új fellépő-ruhákat pedig a Német Kisebbségi Önkormányzat és vezetője, Kincses Mihályné jóvoltából viselhették a gyerekek.

A nap sztárvendége Gájer Bálint volt, aki több mint 1 órás koncertjével lepte meg az érdeklődőket. Bálint 2013-ban a dobogó második fokán végzett a “The Voice” tehetségkutató magyarországi szériájának döntőjében, és még ebben az évben a Group ’N’ Swinggel Fonogram-díjat kapott a Botrány című nagylemezért.

A kiállítás vasárnap is sok finomsággal és programmal várja az érdeklődőket.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (58 db kép)
MEGOSZTÁS