Március 21-én ünnepeljük a Down-szindróma világnapját, mely alkalomból felemás zoknit húzott a Kiskőrösi EGYMI kollektívája és kivonult a főtérre, hogy előadja flashmobját, ezzel is érzékenyítve a többségi társadalom tagjait. 

Kimberose: Back on my feet című számára táncolt ma reggel Kiskőrös főterén az EGYMI kollektívája

Az idei Down-szindróma világnap egy különleges nemzetközi összekapcsolódásról szól a tánc segítségével. Több mint 25 európai városban vesznek részt önként szerveződő csoportok abban a flashmob kihívásban, amit Kimberose: Back on my feet című számára táncolnak el az ebből az alkalomból kitalált koreográfiára. 

-Hirdetés-

Egy európai szintű flashmob akcióhoz csatlakoztunk, amelyre Lovász Edit kolléganőnk hívta fel a figyelmünket. Azt gondolom, hogy az EGYMI kollektívája már sokszor bizonyította azt, hogy nagyon nyitottak vagyunk a különböző társadalmi csoportok érzékenyítése tekintetében. Itt most pedagógusok, pedagógiai munkát segítők, technikai dolgozók, szülők együtt táncoltak. Amire ezzel szeretnénk felhívni a figyelmet az az, hogy a Down-szindrómások fejlesztése, oktatása sokkal sikeresebb, mint ami a köztudatban él. Külföldön nem ritka az sem, hogy integráltan működik a nevelésük. Azok a szociális kompetenciák, amikkel rendelkeznek, nagyon jól kompenzálják a hiányosságaikat. Többek között ezért is vagyunk felemás zokniban ezen a napon. Amikor elkezdtünk erre a flashmobra gyakorolni, az a gondolat jutott eszembe, hogy
„Nem tehetünk nagy dolgokat, csak kis dolgokat nagy szeretettel!” – mesélte Viedner Mónika, utazótanári intézményegység-vezető.

A világnap alkalmat ad arra, hogy segítsük a Down-szindrómával élő emberek elfogadását, és tudatosítsuk, hogy ők sem vágynak másra, mint hogy aktív életet élhessenek a társadalom teljes jogú tagjaként 

A mai napon egy kiterjesztett flashmobbal készülnek, ami azt jelenti, hogy Izsákon, Csengődön, Soltszentimrén, Tabdin és a Kiskőrösi Bem József Általános Iskolában is bemutatják ezt a koreográfiát.

A Kiskőrösi EGYMI dolgozói ma reggel a városközpontban, délelőtt az intézmény előtt és annak udvarán, míg délután 16:45-kor a Tesco parkolójában is előadják táncukat, melybe bárki bekapcsolódhat. 

Még a délelőtt folyamán a gyerekek is csatlakoztak nevelőikhez, akikkel közösen táncoltak az iskola udvarán. 

Egy korábbi interjúnkat is olvashatják a témában, amikor is a világnap alkalmából Demcsik Lászlóval és feleségével, Andreával beszélgettünk, akik közösen nevelik kislányukat, a 10 éves Down-szindrómával élő Johannát.

Kapcsolódó cikk
„Legyél boldog!” – üzeni a Down-szindrómás Demcsik Johanna
„Legyél boldog!” – üzeni a Down-szindrómás Demcsik Johanna
Március 21. nemcsak a tavasz első napja, hanem egyben a Down-szindróma világnapja is.  Világszerte fontosnak tartják, hogy a világnapon keresztül...
Meglepetésünkre ma délelőtt velük is találkoztunk a Kiskőrösi EGYMI-ben, hiszen Andrea is csatlakozott a flashmobhoz 

 

A világnap alkalmat ad arra, hogy minden évben ráirányítsuk a figyelmet a Down- szindrómával élő gyermekekre, felnőttekre, ezáltal segítsük a fogyatékkal élő emberek elfogadását, és tudatosítsuk, hogy ők sem vágynak másra, mint hogy aktív életet élhessenek a társadalom teljes jogú tagjaként.

Rejtett Kincsek Down Egyesület

A gyerekek is nagyon érdeklődőek voltak, akiknek örömmel mutatták a tánclépéseket tanáraik

A világnap alkalmából az elmúlt két hónapban zoknikat is gyűjtöttek a Kiskőrösi EGYMI-ben, amelyeket egy szegedi Kft.-nek továbbítanak majd, ahol bútoripari alapanyagokat készítenek. 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (47 db kép)
MEGOSZTÁS