A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból valósult meg a Csendes Ősz Idősek Otthonának bővítése a nappali ellátás, szociális étkeztetés biztosítása céljából” elnevezésű projekt Kecelen. A kivitelezést 2021 áprilisában kezdték, az új épületszárny ünnepélyes átadására március 22-én, kedden került sor. Az eseményen részt vett Bányai Gábor országgyűlési képviselő és dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke is.

A Himnusz közös eléneklése után Földes Ferencné, a Kecel Időseiért Közalapítvány kuratóriumi elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Elmondta, hogy több mint 100 idős, munkában elfáradt ember mindennapjait könnyítik meg, teszik szebbé az itt dolgozó szakemberek, akik ezt a munkát élethivatásuknak tekintik. „Ahhoz, hogy ez a beruházás ma átadásra kerüljön, sok szakember egybehangolt munkájára, szaktudására, jó szándékra és türelemre volt szükség.”  

Földes Ferencné, a Kecel Időseiért Közalapítvány kuratóriumi elnöke köszöntötte az egybegyűlteket
-Hirdetés-

Haszilló Ferenc polgármester elevenítette fel a beruházás mérföldköveit. A pályázat benyújtás 2016-ban történt. A beruházásra 180 millió forint támogatást ítéltek meg. A támogatási szerződést 2017 júniusában írták alá. A kiviteli terv többször átdolgozásra került. A pályázat benyújtását követően megemelkedett építőipari árak következtében a kivitelezést nem tudták megkezdeni. Ez az időszak elhúzódott 2020 áprilisáig. A többszöri terv átdolgozás eredményeként is jelentős önerő kellett a beruházás megvalósításához, hiszen a teljes költség 280 millió forint volt.
Az önkormányzat részéről 43 millió forint saját forrásra volt szükség, a további hiányzó 30 millió forint önerőt a Kecel Időseiért Közalapítvány vissza nem térítendő támogatásként biztosította az önkormányzat számára. Felajánlásaikkal helyi vállalkozások is csatlakoztak. A megvalósításhoz 27 millió forint többlettámogatásra is szükség volt. Ez iránti igényüket 2020 decemberében nyújtották be a Magyar Államkincstár felé, amit meg is kaptak.

A kivitelezés 2021 áprilisában kezdődött. Az elkészült épület műszaki átadása idén márciusban történt meg.
Haszilló Ferenc, Kecel polgármestere

A beruházás során lebontásra került az utcafronton lévő százéves, többször átépített épület, és a helyére egy korszerű, akadálymentes nappali ellátó és szociális étkező épület épült. Többfunkciós közösségi teret alakítottak ki, mely az étkezések mellett a közösségi együttlétnek is megfelelő helyet biztosít, pihenő- és mellékhelyiségekkel, tárolóval, irodával, portával. Az önkormányzat közel 10 millió forint értékben bútorokat, számítógépeket is vásárolt.

Kapcsolódó cikk
Új épületszárnnyal bővül a Csendes Ősz Idősek Otthona
Új épületszárnnyal bővül a Csendes Ősz Idősek Otthona
Egyre látványosabban körvonalazódik a Csendes Ősz Idősek Otthona új épületszárnyának a képe Kecelen, a még nyár elején szinte teljesen elbontott...

A polgármester hozzátette, egy kis nosztalgiával emlékszik vissza a régi épületre, hiszen ide járt általános iskolába.
Köszönetet mondott mindazon személyeknek, akik munkájukkal, felajánlásukkal segítették ennek az intézménynek a megvalósítását, átadását.

„Szerencsések, és rendkívül hálásak vagyunk, hogy az épületet a sok nehézség ellenére ma felavathatjuk. Ez már több évtizedes álma volt a városvezetésének. Remélem, hogy az időskorúak, és a gondozóik szeretettel használják majd ezt az épületet is, mely azért készült, hogy kényelmükre, jó kedvükre szolgáljon, napjaikat jobbá tegye, megörvendeztesse őket, melyhez kívánok mindannyiuknak jó egészséget.
Biztonságban és szerető gondoskodásban töltött napokat.”

Bányai Gábor országgyűlési képviselő az időskor nehézségeiről és azokra való felkészülésről emlékezett meg.

Bányai Gábor országgyűlési képviselő

Az intézmény idősek klubjának tagjai, Bata Lászlóné és Pecznyik Lajosné Aranyosi Ervin: Maradj lélekben kisgyerek című versét mondták el.

Bata Lászlóné és Pecznyik Lajosné

Dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke beszédében kiemelte, hogy a fejlődés, a számos fejlesztés ami az elmúlt esztendőket jellemzi, mind-mind csapatmunkának köszönhető.
Ehhez kellett a Magyar Kormány akarata. De még ha pénz van is, nagyon bölcsen kell eldönteni azt, hogy mire fordítják és költik a települések. Itt Kecelen nagyon komolyan átgondolják a vezetők, hogy mire van a legnagyobb szükség. Ennek az eredménye most itt látható – mondta dr. Mák Kornél.

Az lehet boldog, aki aktív. Aki gyönyörű környezetben tud egy közösséggel együtt lenni. És az aktivitás megőrzi az életminőséget, az egészséget.

– tette hozzá.

dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke
A Kéknefelejcs Népdalkör keceli népdalokkal emelte az esemény színvonalát.

Az intézmény vezetője, Gombkötőné dr. Sendula Judit megszólalásában az otthon történetén kalauzolta végig a jelenlévőket. Elmondta, hogy Kecelen a szociális ellátások története több, mint 55 évre nyúlik vissza. Az akkori településvezetés 1966-ban döntött az öregek napközijének beindításáról. Bács-Kiskun megyében először Kecelen jött létre ilyen intézmény. A keceli Csendes Ősz Idősek Otthona jelenleg 40 fő részére tud nappali ellátást, és 163 fő részére tud szociális étkeztetési ellátást biztosítani.

„Az új épület lehetőséget nyújt az idősek számára a közösségi együttlétre, kikapcsolódásra, aktív szabadidős tevékenységre, kulturális igények kielégítésére, egészségprevencióra, szórakozásra. Itt történik a szociális étkeztetést igénybe vevők helyben történő étkezésének biztosítása is.”

– mondta Gombkötőné dr. Sendula Judit.

Gombkötőné dr. Sendula Judit, a Csendes Ősz Idősek Otthona intézményvezetője
A jelenlegi projektben eredetileg nem volt tervezve az utcafrontra a kerítés építése, azonban a kivitelező Modus Vivendi Kft. felajánlásának köszönhetően az is elkészült. Az intézmény vezetője külön köszönetét fejezte ki Lakatos Gábor ügyvezetőnek.   

A nemzeti színű szalagot Földes Ferencné, Gombkötőné dr. Sendula Judit, Bányai Gábor, Haszilló Ferenc és dr. Mák Kornél vágta át.

Ünnepélyes szalagátvágás

Főtisztelendő Fekete Szabolcs c. apát, plébános atya felszentelte az épületet.

Végezetül a jelenlévők beléphettek az új épületbe, melyben az otthon dolgozói az intézmény konyháján készült kaláccsal kínálták vendégeiket.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (169 db kép)
MEGOSZTÁS