A Kaskantyúi Sport és Társadalmi Célú Egyesület sikeresen pályázott a „Tisztítsuk meg az Országot” projekt I. üteméhez, melynek kiemelt célja a környezet védelme, valamint az illegális hulladéklerakás elleni küzdelem.

 

-Hirdetés-

Az egyesület a hulladékszállítással és deponálással kapcsolatos költségek, hulladék elszállításához szükséges nagy értékű eszközök bérlése, szolgáltatás igénybevételére, illetve kamerarendszer kiépítésére kapott támogatást. Az újabb illegális hulladéklerakás megakadályozására kamerarendszer (360°-os látómezővel rendelkező kamera infravetővel, tartószerkezettel, napelemes energiaellátással) kerül kiépítésre Kaskantyú hat külterületi helyszínén.

A napokban minden háztartásba eljuttattak egy-egy olyan csomagot, amely a mindennapokban is használatos tisztasági felszereléseket, eszközöket tartalmazza, hogy ezzel is segítsék és ösztönözzék a lakosságot a tisztaság fenntartására.

Így nyilatkozott a projektről hírportálunknak Virág Tibor, a Kaskantyúi Sport és Társadalmi Célú Egyesület elnöke:

– A pályázat két legproblémásabb helyszíne a két régi homokbánya volt, ahonnan rengeteg építési törmeléket szállítottunk el. Kicsit megbolygatva ezeket a kupacokat, alatta még sokkal több szemetet találtunk, mint amire számítottunk.

Összedepóztunk mindent, ami az erdőkben, illetve a különböző helyszíneken találtunk. Egy hónapig hordtuk ide, majd több mint 1000 m3 szemetet szállíttattunk el a pályázatnak megfelelően. A szemétszállítással már készen vagyunk, most megy a tisztítószerek széthordása, mellyel arra szeretnénk felhívni a lakosok figyelmét, hogy próbáljanak meg odafigyelni a környezetükre, és tartsák tisztán azt. Még most is rengeteg helyen van szemét a határban, több lakossági bejelentés is érkezett. Egyesületünk csatlakozni próbál a HulladékRadar applikációhoz, melynek segítségével bárki bejelentheti majd az illegális szemétlerakóhelyeket. Továbbá kamerarendszer kiépítésére is pályáztunk. Abban bízunk, hogy így meg tudjuk fogni azokat a személyeket, akik illegálisan helyezik el a szemetüket. Azt látjuk, hogy az olyan kistelepüléseken, mint amilyen Kaskantyú is, nincs hol leadni a szemetet, és itt most nem a kommunális hulladékra gondolok. Ezek a szemetek gyakran az utak mentén, vagy a külterületeken végzik.

Sipos Sándor és Virág Tibor

Sipos Sándor és Vancsik Anita segítenek nekem a csomagok kihordásában, melyet minden kaskantyúi háztartásba eljuttatunk. A csomagokat Kecelen állítottuk össze Kovács Norbival, a Portéka Kft.-nél. A csomag olyan alapvető eszközöket tartalmaz, amelyek egy háztartás tisztántartásához elengedhetetlenek. Összesen 375 ilyen csomagot állítottunk össze, ami azt jelenti, hogy még a külterületen élők is kapnak belőle.

A falu lakosai örömmel fogadták a csomagokat

Két napon keresztül (vasárnap és hétfőn) szórjuk a csomagokat. Már most sok pozitív visszajelzést kaptunk. Mi pedig örülünk, hogy tudunk segíteni.

Március 26-án a projekt zárásaként önkéntes szemétgyűjtést is szervezünk Kaskantyú határában, amelyre minél több jelentkezőt várunk. A munka végeztével egy közös ebéddel köszönjük majd meg az önkéntesek segítségét. Csengődön is tervezünk hasonló megmozdulást, hiszen ott is gyűjtöttünk már szemetet több alkalommal. Továbbá célunk az is, hogy kistérségi szinten működhessünk az önkormányzatokkal szoros együttműködésben.

A projekt megvalósítási ideje lassan a végéhez ér, a munkálatok nagy része már készen van a legnagyobb szemétlerakóhelyeket megszüntették, az érintett területeken a tereprendezést is elvégezték. Jelenleg a kamerarendszer kialakítása és a tiltótáblák kihelyezése van folyamatban.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (31 db kép)
MEGOSZTÁS