Soltvadkerten, a Gyöngyház Kulturális Központ és Könyvtárban, valamint annak szervezésében, március 22-én délután ingyenes elsősegélynyújtó tanfolyamot tartottak. Az esemény együttműködő partnerei voltak: a Kiskőrösi Egészségfejlesztési Iroda és a kiskőrösi mentőállomás dolgozói. 

-Hirdetés-

Egy cikk kereteit meghaladják azok a tudnivalók, amiket a bő másfél óra alatt elsajátított a tizennégy résztvevő. De galériánkban betekintést nyerhetnek a képzés anyagába. Kizárólag nők vettek részt a programon, főként pedagógusok, kisgyermeknevelők, édesanyák.

A tanfolyamot Maklári Fruzsina és Gardalits Norbert mentőtisztek vezették. Nagyon jól érthető, követhető elméleti anyagot adtak át, alapos, hiteles gyakorlati résszel együtt.

Maklári Fruzsina és Gardalits Norbert mentőtisztek

A témák a teljesség igénye nélkül: a korai segítségnyújtás jelentősége, mentőhívás szabályai, vérzések, égési sérülések ellátása, lázcsillapítás. Eszméletvesztés és ájulás közötti különbség, vizsgálati protokoll az elsősegélynyújtó számára, helyes mellkaskompresszió. Minden felsorolt helyzetet különböző életkorú gyermekekkel kapcsolatban is megbeszéltek. A legtöbbeket érdeklő légúti idegentest eltávolítása témakört is alaposan körbejárták az előadók.

Az érdeklődők megtudhatták, hogy a mentőautók oldalán lévő szimbólumot Konstantin-keresztnek hívják, mely a mentőszolgálatot végzők munkájának alappilléreit jeleníti meg. Ezek a felismerés, a segélykérés, elsősegély, mentőellátás, szállítás alatti kontroll és kórházi ellátás.

Kettő – talán az Olvasók számára is újdonságnak számító – nagyon érdekes tudnivalót is megosztottak a képzésben résztvevőkkel. Ezek alapján allergiás reakciók esetén a kálciumampullának, pezsgőtablettának semmilyen befolyásoló hatása nincs a reakció lefolyására. Tulajdonképpen azt feleslegesen adagoljuk vészhelyzet esetén. A másik megdöbbentő információ az volt, hogy a nevével ellentétben a lázgörcs nem a láz következménye. Ez sok édesanyának lehet lelki segítség arra az esetre, ha önmagát vagy a nem elegendő lázcsillapítást okolja a kialakulásért.

Nagyon lelkes, érdeklődő társaság gyűlt össze a Gyöngyház Központ emeleti termében. Szívesen gyakorolták a frissen megszerzett tudásuk gyakorlati oldalát.

Ezek az ingyenes tanfolyamok a járványügyi szabálynak megfelelően, de reménység szerint a továbbiakban újra évente egyszer-kétszer megrendezésre kerülnek.

Rendkívül fontos téma. Néhányan nem is először vettek részt hasonló képzésen, hiszen a pedagógusok bármely korosztállyal dolgoznak is, fokozottan ki vannak téve annak, hogy vészhelyzetben lévő gyermeken kelljen segíteniük. Az ijedtség, a következményektől való félelem ilyenkor természetes.

A vezetők azonban kiemelték, hogy a semmit sem tevéstől a nem tökéletesen tevés sokkal több, és emberek életét mentheti meg. 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (48 db kép)
MEGOSZTÁS