A gyerekek legjellemzőbb tulajdonsága a kíváncsiság, az új ismeretek megszerzése, megtapasztalás, ami egyben a fejlődés, a világ megismerésének természetes velejárója is. Biztosan sokakban megfogalmazódott a kérdés, hogy honnan érkezik minden nap az óvodába az ebéd? Ennek jártak most utána a Kiskőrösi Óvodák tagintézményeibe járó apróságok. 2022. március 30-án, kedden a Kőrisfa Óvoda Katica csoportját kísértük el konyhalátogatására. A programról Hajósné Hertl Edit, a Kiskőrösi Óvodák intézményvezető helyettese mesélt hírportálunknak.

A gyermek-, és közétkeztetéssel foglalkozó Eatrend Kft. jóvoltából vettünk részt konyhalátogatáson, mely a Kiskőrösi Óvodák valamennyi tagintézményének csoportjait érintette az elmúlt napokban. Nagyon érdekesnek találtuk, és élveztük, hogy betekintést nyerhettünk a menza konyhájának különböző munkafolyamataiba. A gyerekeknek nagyon tetszett, hogy láthatták hol készül a tízóraijuk, az ebédjük, az uzsonnájuk amit az óvodában fogyasztanak el. Külön élmény volt számukra, hogy találkozhattak azokkal a szakácsokkal, kiszolgáló személyzettel, akik odavarázsolják a finom ételeket nap mint nap.

A konyhalátogatáson sok kérdésre kaptak választ, és új ismereteket szereztek a gyerekek
-Hirdetés-

Már az óvodában beszélgettünk a gyerekekkel a programról, amivel a kommunikációs és szociális képességeket, az eljutáshoz pedig a közlekedési szabályokkal való ismerkedést is fejlesztettük- tette hozzá. A helyszínre érkezve különböző illemszabályokat gyakorolhattak. Fontos, hogy megfigyeléseket tehettek, tapasztalatokat gyűjthettek, ok-okozati összefüggéseket vonhattak le.

Hajósné Herti Edit kitért arra is, hogy az óvodában nagyon fontos az egészséges életmódra, így az egészséges étkezésre nevelés. Különböző heti témákba, projektekbe tökéletesen bele lehet illeszteni ezt a konyhalátogatást. Az előző héten Happy Hetünk volt, ami egy országos szintű egészségnevelési program, amihez szorosan kapcsolódik ez a lehetőség is.

A helyszínre érkezésünkkor az Eatrend Kft. egyik kollégája nagyon szívélyesen és kedvesen fogadott bennünket. A higiénés szokások ismertetésével vette kezdetét a program. Mindenki kapott a fejére hajhálót, és cipővédő lábzsákot. Ezt követően az egyik legfontosabb szabályt ismertette, amit be is mutatott két önként jelentkezővel, ami nem más, mint az alapos kézmosás.

Hajhálót, és cipővédő lábzsákot kapott mindenki

Ezt követően a száraz alapanyag raktárba léphettek be az óvodások, ahol egyebek mellett óriási kiszerelésű tésztákat, liszteket, zsemlemorzsát, konzerveket, ketchupot, mustárt, lekvárokat, vagy éppen teafiltert láthattak.

Sokkal nagyobb kiszerelésben vannak az alapanyagok, mint a háztartásokban

A zöldség/gyümölcs raktárba megtekinthették a burgonyakoptató gépet is, ami több kilogramm krumplit képes egyszerre meghámozni.

Kíváncsi tekintetek fürkészték végig a konyha minden szegletét

A konyhában tett látogatás legérdekesebb pontja annak bizonyult, amikor megmutatták a gyerekeknek az óriás fakanalat és merőkanalat, amit kézbe is vehettek. A háztartásokban nem szoktak találkozni ekkora méretű edényekkel, eszközökkel.

Az apróságok kezében még hatalmasabbnak tűnnek az amúgy is nagy méretű konyhai eszközök

Végül megvendégelték a kíváncsiskodókat egy kis pogácsával és frissítő teával.

A konyhalátogatást egy kis csemege elfogyasztásával zárták az óvodások

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (82 db kép)
MEGOSZTÁS