2007-ben az ENSZ nyilvánította április 2-át az autizmus világnapjává. Ennek a napnak az a célja, hogy a figyelem az autizmussal élőkre irányuljon, segítve ezzel a megértést és az elfogadást. Cél, hogy minél többet halljunk az autizmusról, megismerve az autizmussal élő családok mindennapjait, hiszen az autista emberek másként érzékelik a világot, másként viszonyulnak embertársaikhoz.

Viedner Mónika írása. 

-Hirdetés-

Ilyenkor kék színűvé válik a világ, kéken dobbannak a szívek….

Magyarországon közel 150 000 embert érint, így egy átlagos embernek több autizmussal élő ismerőse, rokona lehet.

Az EGYMI kollektívája egy héten keresztül készült a világnap méltó megünneplésére. Az intézmény minden csoportja és osztálya „kék vállalást” teljesített, amelyek kicsiknek és nagyoknak egyaránt különleges készülődést jelentett. Az egyik legnépszerűbb elfoglaltság a kék kitűző készítése és a lepedőre készített kék tenyérlenyomatok alkotása jelentette.

Egész héten az óraközi szünetekben szóló „kék zenemorzsák” adták meg a közösség számára a megfelelő hangulatot. Az autizmussal élők sikeres nevelésében-oktatásában nagy szerepe van a napirendi kártyáknak. Ennek érdekében több osztály is elkészítette látványos és beszédes kártyáit. A nagyobbak kék süteményt sütöttek és kék virág ültetéssel jelezték csatlakozásukat a világnaphoz.

A nevelőtestület ügyelt arra is, hogy tágabb környezete figyelmét is felhívja az autizmus jelenségére. Az osztályok a témával kapcsolatos idézeteket juttattak el Kiskőrös város polgárai számára.

A programsorozat egyik nagy sikere, hogy autizmussal élő 11.b osztályos tanulónk ezen alkalomból a Fröccs Café&Bistro életébe kapcsolódhatott be, aktívan segítve a vendéglátás folyamatait. A szervezők ezúton is szeretnének köszönetet mondani Juhász Adriennek a lehetőségért!

A kék dekoráció és a sok kék ruha mellett, nem maradhatott el az intézmény helyiségeinek kékbe öltöztetése sem. 

Ma reggel munkatársaimmal a kiskőrösi piacon érzékenyítettük az arra járókat. Csupa KÉK dolgot kínáltunk az érdeklődőknek. Volt finom – a helyszínen sütött – kék palacsinta, különböző sütemények, amelyeket az osztályok és pedagógusaink készítettek. Aki nem volt éhes, az választhatott a jeles naphoz illő kék kitűzőt. Szívből köszönjük a támogató adományokat!

Az EGYMI közössége hisz abban, hogy összefogással, egy elfogadó környezet biztosításával az autizmussal élő fiatalok és felnőttek – megtalálva boldogságokat – aktív részei lehetnek a társadalomnak.

Ha gyorsan akarsz menni, menj egyedül!
Ha messzire akarsz jutni, menj együtt másokkal!

Az EGYMI munkatársai tárt karokkal várnak mindenkit ezen az úton…..

 

A képeket a Kiskőrösi EGYMI munkatársai készítették. 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (225 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira