Történetekkel, népdalokkal, hangszerekkel megrakott mesebőröndjével érkezett Kecelre ma délelőtt Gulyás László, kiskunfélegyházi vándormuzsikus. 

 

-Hirdetés-

„Aki dudás akar lenni, pokolra kell annak menni”, csendült fel a sokak által jól ismert dal, nem is akárhogyan, hanem dudaszóval. Sok kisgyermek szája maradt tátva a hangszer láttán, melynek megszólaltatásáról is mesélt nekünk Gulyás László vándormuzsikus, hiszen előadása a régi világ hangszereinek meséiről szólt. Továbbá megismerkedhettünk a körtemuzsikával, majd egy pásztorfurulya is megszólalt, melyeken nemcsak az előadó játszott, hanem a gyerekek is megszólaltathatták azokat.

Gulyás László vándormuzsikus

Egy korábbi interjúban így nyilatkozott Gulyás László:

Nagyon nehéz a kultúráról beszélni, ma, amikor a nyilvánosságot olyan botcsinálta sztárok uralják, akiket az egyszerűbb emberek többsége hajlamos a kultúra képviselőinek tekinteni. Nagyon fontosnak tartom, következésképp büszkeséggel művelem, egyben óvom, féltem népi kultúránkat, azon belül is a néptáncot. De ugyanennyire fontosnak ítélem szűkebb pátriám, Kiskunfélegyháza kultúráját is, melynek irodalmi szegmense Petőfi vagy Móra nélkül aligha lenne elképzelhető. Legalábbis számomra. Ezért is vállaltam fel, hogy megpróbálom előszedni, leporolni, és újra fogyaszthatóvá tenni, mi több, továbbadni ezeket az úgymond régi verseket, történeket. A valódi népzene, néptánc mellett én ezt a fajta kultúrát tartom féltésre, ápolásra érdemesnek – olvasható a szaszandras.info weboldalon.

Az esemény ingyenesen került megrendezésre a Városi Könyvtár és Művelődési Ház emeleti aulájában, melynek kapcsán Ferróné Mencsik Rita, az intézmény vezetője elmondta:

– Többek között a Szabó Pál és a Nyírjesi Óvodából érkeztek hozzánk gyerekek erre a családias hangulatú, élőzenés, interaktív előadásra, de volt, akit az édesanyja kísért el.  Arra gondoltunk, hogy a tavaszi szünetben is szüksége lehet a gyerekeknek egy kis szellemi kikapcsolódásra, kultúrára. Úgy gondolom, hogy a zene az a nyelv, amin keresztül bárkit meg lehet szólítani. A gyermekkönyvtárban szerveztük meg ezt az eseményt, mivel nem titkolt célunk az olvasóvá nevelés. Vannak népzenei könyveink, mesekönyveink, meseszótáraink, de szólások-közmondások gyűjteményeink is. Szeretnénk, ha mindenki tudná azt, hogy a könyvtárban nemcsak olvasni lehet, hanem több, különféle színes programnak is részesei lehetnek nálunk. Sok eseményt szervezünk az elkövetkezendő időszakban is, mivel mi könyvtárként és művelődési házként is működünk. Legközelebb Tóth Jolán Anita érkezik hozzánk, aki bábozni fog. Ő már volt itt nálunk, nagyon szeretjük, hiszen egy-egy mesekönyvből lépnek ki előadásai szereplői. Ez a programelem a májusfaállítás része lesz. Először mesélni fogunk a gyerekeknek, majd közösen felállítjuk a májusfánkat, ahol a kis néptánccsoportunk és az asszonykórusunk is fellép majd. Mindkét előadást pályázatból finanszírozzuk, ezért tudjuk ingyenesen megrendezni. Igyekszünk minél több ilyen programot szervezni, hogy hátrányos helyzetű gyerekek, családok számára is elérhetőek legyenek ilyen és ehhez hasonló kulturális rendezvények.

Az esemény a Köszönjük, Magyarország program támogatásával valósult meg.

 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (104 db kép)
MEGOSZTÁS