Április utolsó hete izgalmas és tanulságos programmal indult az Izsáki Általános Művelődési Központ Óvoda középső, és nagycsoportosai számára. Április 25-én, hétfőn délelőtt a Gyógyító Bocsok Programon vettek részt a gyerekek. A programról Dr. Bozóki Boglárka gyermekgyógyász szakorvos, vezető koordinátor mesélt hírportálunknak.
Dr. Bozóki Boglárka

-Immáron négy éve van szerencsém a Bács-Kiskun Megyei Kórházért Alapítvány és a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. által támogatott, 2013 óta működő Gyógyító Bocsok Program vezetői és koordinátori szerepét betölteni. A programunk elsősorban közép- és nagycsoportos óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló egészségnevelő, prevenciós foglalkozás, amely nagy jelentőséggel bír Kecskemét és vonzáskörzetében élő gyermekek egészségmegőrzési és egészségfejlesztési feladatainak ellátásában.

-Hirdetés-

Az elmúlt kilenc év eredményei alátámasztják csapatunk eredményes munkáját, hiszen ez idő alatt közel 480 óvodás csoportot és 35 általános iskolai osztályt látogattunk meg. Mindemellett számtalan különböző rendezvényen foglalkoztatjuk a gyermekeket, úgy mint egészségnapokon, gyermeknapi rendezvényeken, gyermektáborokban, sporteseményeken, pályaválasztási napokon, illetve kórházi és önkormányzati szervezésű családi napokon. A pályaorientációs napokon való részvételünk kiemelkedő szakmai jelentőséggel bír, hiszen ezeken az eseményeken a Gyógyító Bocsok Program képviseli egyedülállóan az egészségügyi szakmákat.

Az óvodások láthatóan nagyon jól érezték magukat az interaktív programon

Heti rendszerességgel indul útnak rezidens orvosokból, egészségügyi szakdolgozókból, mentőszolgálatot teljesítő munkatársainkból álló csapatunk, amelynek létszáma új önkénteseink, fiatal kollégáink által folyamatosan bővül. Nagyon szeretem a programszervezés mellett a tényleges közös munkát is, amennyiben tehetem, gyakran én is csatlakozom a kivonuló csapathoz, ahogy azt a mai nap is tettem – mondta Dr. Bozóki Boglárka.

A programok témáját minden egyes alkalommal a gyermekek határozzák meg, akik mindenre nyitottak és egymás szavába vágva zúdítják ránk időnként zavarba ejtő kérdéseiket. Véleményem szerint, aki tud a gyermekekkel játszani, az tud „bocsozni” is, hiszen erről szól ez a csodálatos miliő, amit a gyermekkori kíváncsiság és a mi szakértelmünk egyvelege teremt!

Minden plüssállatot szakszerűen megvizsgáltak a kis doktorok

A programok alkalmával önkénteseinkkel nagy családot alkotva tudunk együttműködni, hiszen a foglalkozások sikeréhez nélkülözhetetlen egészségügy iránti hivatástudatunk összekovácsol minket, amely minden esetben jó hangulatú csapatmunkát eredményez. Az óvodákban és iskolákban végzett „munkánk” során az egészségnevelés, edukáció, egészségügyi ismeretterjesztés, valamint az egészséges életmód és prevenció fontosságára való figyelemfelhívás mellett küldetésünk, hogy minél több gyermek arcára mosolyt csaljunk, miközben interaktív szerepjáték által mutatjuk be az általunk végzett gyógyító tevékenység folyamatait.

A gyermekek nagy örömmel és szeretettel fogadnak minket, ami számunkra is óriási élmény, hiszen a kórházban, orvosi rendelőben teljesen más élethelyzetben találkozunk velük. A programok során nem a „szurit adó doktornénit” látják bennünk, hanem mosolygós fiatalokat, akik nagy plüssmacikkal és sok érdekes eszközzel árasztják el az óvodát és a látogatásuk célja egész délelőttre szóló közös JÁTÉK.

Minden egyes program alkalmával számtalan pozitív impulzus ér minket, gyakran meglepődni sincs időnk azon, hogy mennyire szeretjük a gyermekekre jellemző őszinteséget és kíváncsiskodó intelligenciát.
A gyermekek élménybeszámolói talán még beszédesebbek, a legtömörebben megfogalmazott gondolat egy óvodás kisgyermektől származik, miszerint:

„Ez tetszett, gyertek holnap is!”

A program a háziorvosi rendelőben használt eszközök bemutatásával kezdődött.

A gyermekek fehér orvosi köpenyt viseltek és saját plüssállataikat vizsgálták, akik az újdonsült orvosok által kitalált panaszkörrel fordulnak hozzájuk. Betegvizsgálat során fonendoszkópot, spatulát, hőmérőt, reflexkalapácsot használhattak. A kis orvosoknak lehetőségük volt vérvételre és különböző gyógyszerbeadási módok gyakorlására is. Felhívták a gyermekek figyelmét arra, hogy nem csak betegség kapcsán kérjük a háziorvos segítségét, hanem a védőoltásokért is ő a felelős, így minden plüssállat kapott szurit is.

A következő állomáson műtéti környezetben operáltak meg egy plüssmacit, aki hasi fájdalom miatt került kórházba.

A gyermekek sebészi zöld köpenyt és műtőssapkát viseltek, ahogy a nagykönyvben meg van írva. Altatóorvosként kipróbálhatták a ballon-maszkos lélegeztetést és infúziót is adhattak a macinak műtét közben. Az ügyes sebészek a gyulladt féregnyúlvány felfedezése előtt a maci többi belső szervét is áttanulmányozták, miközben azok működését, funkcióját is átbeszélték.

2018-ban a programkínálat fogászati prevenciós programmal bővült.

Bemutatták az egészséges táplálkozás alappilléreit, valamint a gyermekekkel különböző élelmiszerek kapcsán beszélgettek arról, hogy mi tesz jót a fogaknak és mi károsítja azokat. Ezt követően a gyermekek számot adhattak a helyes fogmosási technikáról, valamint szájhigiénia demonstrációs eszköz segítségével gyakorolhattak is.

A háziorvosi rendelőben és a sebészeti műtőben használt eszközök mellett a gyermekek körében nagyon közkedveltek voltak a röntgenfelvételek, valamint az emberi szervezet felépítését kiválóan szemléltető anatómiai modell és emberi csontváz is. A gyermekek a szervek azonosítását követően megismerték azok alapvető működését, és együtt próbáltak funkciót társítani hozzájuk, majd kirakós játékot imitálva minden elem visszakerült rendeltetésszerű helyére.

A program zárásaként az önkéntesek összegezték a foglalkozás sikerességét, mindenkit megdicsérve, mindenkinek gratulálva. A közösen végzett munka eredményességét igazolta, hogy a program idejére doktor nénikké és doktor bácsikká avanzsált gyermekek minden plüssállatot meg tudtak gyógyítani. Pozitív megerősítésként, a programról emlékként őrizve névre szóló, gyógyító doktorrá avató elismerő oklevelet adtak át minden résztvevőnek. A csoportok pedig plüssmacit kaptak ajándékba.

Kovács Lászlóné, az Izsáki Általános Művelődési Központ Óvoda intézményvezetője elmondta, hogy két középső és három nagycsoport, összesen több mint 120 gyermek vett részt a Gyógyító Bocsok elnevezésű programon.

Több évvel ezelőtt már tartottak ilyen eseményt az óvoda falai között, de az évekig elhúzódó pandémiás helyzet következtében nem került mindeddig sor az újabb alkalom megtartására. A nagy sikerre való tekintettel, a tervek szerint ez évente visszatérő program lesz az izsáki óvodában, így a mostani kiscsoportosok, jövőre már középső csoportosként részt vehetnek a macik megvizsgálásában, műtésében.

Az óvoda nevelési tervében többször is ismétlődő témahét az egészségmegőrzés, egészséges életmódra nevelés, így tökéletesen beilleszthető a tematikába a Gyógyító Bocsok foglalkozáson tanult ismeretek. Az intézményvezető hozzátette, hogy a koronavírus járvány miatt jobban előtérbe került a mindennapokban ez egészség, és a betegségek. Mindez a gyermekeket is foglalkoztató téma lett, így sok kérdés merül fel bennük, amire ezen az alkalmon is kaphattak érdemleges választ.

Az Izsáki ÁMK Óvodában dolgozó óvodapedagógusok és nevelők munkáját dicséri, hogy nagyon tájékozottak voltak a programon résztvevő óvodások, sok kérdésre tudták a helyes választ. A gyerekek kezdetleges megilletődöttsége hamar vidám játékká alakult át az interaktív foglalkozásnak, a nem mindennapi szerepjátékoknak, és a barátságos önkénteseknek köszönhetően. Nem csak új tudással, hanem szórakoztató élménnyel lettek gazdagabbak az izsáki óvodások a Gyógyító Bocsok Programnak köszönhetően.

A 2022. április 25-i izsáki programon részt vett önkéntesek a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórházból:
  • Dr. Bozóki Boglárka – gyermekgyógyász szakorvos
  • Dr. Csavajda Ádám – invazív kardiológus szakorvosjelölt
  • Dr. Csertő Dóra – gyermekgyógyász szakorvosjelölt
  • Rézműves Mihály – mentőápoló
  • Vlaszák Ferencné Ilona – egészségügyi szakdolgozó, ápolónő
Rézműves Mihály, Dr. Bozóki Boglárka, Dr. Csertő Dóra, Vlaszák Ferencné, Dr. Csavajda Ádám [b-j]

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (366 db kép)
MEGOSZTÁS