A Soltvadkerti Baptista Gyülekezet imaháza 1911-ben épült, karzattal együtt 350 férőhelyes. Az elöregedett palatető miatt már beázott az épület, ezért szükséges volt a tetőszerkezet felújítása. A Soltvadkerti TV-nek adott interjúban Nehéz Tamás, a felújítást végző vállalkozó elmondta, hogy pontosan milyen munkálatokat végeztek el az épületen.

Lebontották a sík palát, ami alatt teli deszkázat volt. Ekkor derültek ki, hogy az elöregedett szarufák közül melyeket kell kicserélni. Mindezek mellett a szelemeneket, derékszelemeneket is újakra cserélték, a megerősítésbe pedig beraktak még egy szelemensort. Ezt követően léceztek, homlok deszkáztak, végül a cserepezés következett.

Nehéz Tamás vállalkozó
Annak ellenére, hogy az épület több mint 110 esztendős, nem okozott váratlan meglepetéseket, vagy gondot a munkafolyamatok alatt.
-Hirdetés-

Nehéz Tamás hozzátette, hogy az egy hónapig tartó munkát többször is fel kellett függesszék az erős, viharos szél, a szeszélyes időjárás következtében.

Haskó László a Baptista imaházhoz való családi kötődéséről mesélt.

Elmondta, hogy a dédnagyapja oszlopos tagja volt anno az imaház építésének. Az építkezést a gyülekezet megalakulása előzte meg, melyben nagy szerepe volt Haskó László elődjének, aki az első bemerítkezők között szerepel a hivatalos iratokban.

Haskó László

A családi krónika fontos része, hogy a dédnagyapa eladta saját szőlőterületét annak érdekében, hogy az abból befolyt összeggel támogatni tudja a Soltvadkerti Baptista imaház építkezését. De ezt a nagyszabású beruházást nem csak anyagilag, hanem fizikálisan, és a kapcsolatait is felhasználva segítette.

Forrás: Soltvadkerti Televízió
Képek: Mátyus Lajos, Soltvadkerti Televízió

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (11 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira