Április 27-én délután a kiskőrösi Petőfi Sándor Városi Könyvtárban ismerhették meg az érdeklődők, Takácsné Stalter Judit új könyvét, a Szenvedélyt. A császártöltési polgármester asszonnyal, magyar szakos pedagógussal, gyermekkönyvtárossal Supka Éva beszélgetett.

A kiskőrösi könyvtár olvasóterme – mint ilyen alkalmaknál mindig – megtelt az érdeklődőkkel. Turán Istvánné, a könyvtár igazgatója és Domonyi László, Kiskőrös város polgármestere is köszöntötte az írónőt és a vendégeket.

-Hirdetés-

A köszöntők során az is kiderült, hogy a gyermekkönyvtárba vezető lépcső falán őrködő sárkány is Stalter Judit keze munkáját dicséri.

A Szenvedély című regény alapötletét a kiskőrösi székhelyű Együtt a Daganatos Gyerekekért Alapítvány jótékonysági pókercsapata szolgáltatta.

Megtudtuk, hogy főhőseinek alapvonásai egyrészt Judit kreativitásából fakadnak, másrészt ismerőseinek akár egy mozdulata is adott ihletet a karakterek megformálásában. Alaphelyszíne egy fiktív kávézó az Andrássy úton, ahol a kávéházi baráti társaság kalandjai kezdődnek.

Három olyan női főszereplőt ismerhetünk meg a műből, akiknek a neve elfelejtődött a történelem során, de Judit szerette volna megörökíteni az ő sorsukat, legalább a főszereplők nevében.

  • Aletta, Aletta van der Maet, Apáczai Csere János feleségéről kapta a nevét. Aki nagy lelkesedéssel támogatta férjét a pedagógiai, módszertani munkában.
  • Mimi ihletője Mileva Maric, Albert Eistein felesége volt. Együtt fektették le Svájcban a relativitáselmélet alapjait. Mikor elváltak, Eistein felajánlotta, hogyha megkapja a Nobel-díjat, azt megfelezi Milevával, munkája elismeréseként.
  • Anarcson, Czóbel Minka születési helyén játszódik az egyik rész. Ő a 20. század fordulóján élt költőnő volt. Dekadens verseivel megelőzte a korát. A Nyugat hírnökének is tekinthetjük.
  • Anna, pedig Juhász Gyula szerelmes verseinek ihletőjétől kapta kölcsön a nevét.
A résztvevők nagy száma mindig bebizonyítja milyen nagy szükség van ezekre az alkalmakra, a könyvtár missziójára

Supka Éva elárulta, hogy a könyv olvasása közben értette meg igazán a pókerarc kifejezést. Ennek kapcsán a szerző arról beszélt, hogy gyakran felmerült benne a kérdés, vajon a póker során alkalmazott stratégiák alkalmazhatók-e a mindennapi életünkben. Alkalmaznunk kell-e egyáltalán stratégiákat kapcsolatainkban? „Használjátok jóra őket!” – fogalmazta meg végül a konklúziót.

Supka Éva, J. J. Stalter és Turán Istvánné

A moderátor kiemelte azokat az üzeneteket, mely a könyv és a szerző fundamentumait is jelentik:

Merj játszani!
Minden napnak meg van a maga tévedése!
Megengedem magamnak, hogy úgy lássam az életemet, ahogy én szeretném látni!
Minden lépésedet fontold meg!

Az alkalom végén a vendégeknek lehetőségük nyílt a szerző könyveit megvásárolni és dedikálni is.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (41 db kép)
MEGOSZTÁS