Ifj. Kunhegyesi Ferenc K arculatok című képzőművészeti albumának bemutatójával egybekötött festmény és szoborkiállítással vette kezdetét a háromnapos Városalapítók Napja és Országos Rétesfesztivál rendezvénysorozat Kiskőrösön, május 20-án. 17:00 órakor a Petőfi Sándor Művelődési Központ kamaratermében Gaál József egyetemi docens, Munkácsy Mihály-díjas festő, szobrász nyitotta meg a tárlatot.

-Hirdetés-

Évek óta hagyomány már, hogy a Városalapítók Napja és Országos Rétesfesztivál alkalmából a művelődési központban kiállítással készülnek. Idén a kiskőrösi származású Prima-díjas festőművész, ifj. Kunhegyes Ferenc munkáit tekinthették meg az érdeklődők, aki a vizuális művészettel autodidakta módon kezdett el foglalkozni. Főként grafikai tevékenységet folytatott. Kifinomult tárgy és emberábrázolásmódjában kezdettől fogva megmutatkozik a humor és az objektivitás kettőssége. Hatással voltak rá a rutinos kiskőrösi művészek is, sokat tanult tőlük. Később saját kifejezésformát keresve az olajtechnika felé fordult. 2000-től Szentandrássy István Kossuth-díjas roma festőművész tanítványa lett. A közönség közös kiállításokon többször is találkozhatott a mester és tanítványa műveivel. Folyamatos és kitartó munkával elérte, hogy önálló kiállításokra hívják meg az ország különböző településeire. Művészi teljesítményét szakmai zsűrivel mérettette meg, amikor 2014-ben beadta felvételi kérelmét a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületébe. Ezzel a szakmai szervezeti tagsággal ismerik el Magyarországon az alkotó munkásságot professzionistának. A MAOE-tagság a művész kvalitásainak és szakmai színvonalának biztosítéka – mondta el Juhász Csenge, az esemény háziasszonya. 

Gaál József egyetemi docens, Munkácsy Mihály-díjas festő, szobrász 

Gaál József egyetemi docens, Munkácsy Mihály-díjas festő, szobrász az alábbi gondolatokkal nyitotta meg a tárlatot, aki egy képzőművészeti táborban ismerkedett meg Feróval:

„Nagyon érdekes egy olyan művésszel találkozni, aki szintén farag. Itt van az a műfajok közötti átívelő kapcsolódás, amelyre a különböző technikák egymást megtermékenyítő ereje hat. A mexicoi monumentalistáknál van még az, hogy nagyon nagy lélegzetvételű színfoltokkal dolgoznak. A színek által intimmé válik, atmoszférikussá. Na most ez a fajtaszimbolista felfogás nagyon erős Feró művészetében, az a fajta rajzi virtuozitás, ami a K arculatok könyvben van. Egy nagyon tömörített előszót írtam hozzá, amit most nem szeretnék felolvasni, azonban fontosnak tartom megemlíteni, hogy azt a referencia hátteret, amikor végiglapozzunk, jól láthatjuk, hogy kialakította a saját stílusát, viszont játékos módon újra és újra felidéz olyan magyar grafikusokat, akiknél a nagyon laza festői síkok és a nagyon erősen keretes stilizáltság találkozik. Én felfedeztem most olyan képeket, amelyek számomra is reduktív tiszta esszenciával bírnak. Nagyon egyszerű és emblematikus képi világa van, valamikor viszont nagyon atmoszférikus. Némelyik munkája olyan, mint a tört, színes mozaikokból összeálló darab. Színvilága nagyon vibráló, de a szakralitásról is nagyon sokat beszélhetnék festményei kapcsán. Képeit nagyon jellemzi az ambivalencia. Ő egy olyan művész, akinek nagyon határozott a stílusvilága. És ami talán a leges legfontosabb, hogy Feró nem követő művész, hanem teremtő. A roma képzőművészetben van egy zárt közösség és van egyfajta nagyon erős univerzalitás is. Vagyis itt van az, hogy nem követő hagyományról van szó, hanem a saját személyiségén át teremtő hagyományról. Könnyen lehet, hogy iskolateremtő művésszel van dolgunk.”

A kötet közel 20 szógrafikát és valamivel több rajzot tartalmaz, melybe betekintést kaphattak az érdeklődők. Ifj. Kunhegyesi Ferenc Csillagtérkép c. versét olvasta fel a közönségnek, aki nem tartja magát költőnek, de régi nagy vágya volt, hogy kiadjon egy grafikai albumot. A rendezvény alkalmával dedikációt is kérhettek a művésztől.

Ifj. Kunhegyesi Ferenc, kezében K arculatok című kötetével 

Domonyi László polgármester kedves szavakkal méltatta a művészt, akinek ajándékot is hozott. Megemlítette Feró sokoldalúságát is, továbbá köszönetét fejezte ki. 

(B-J: ifj. Kunhegyesi Ferenc festőművész, Domonyi László polgármester , Gaál József egyetemi docens, Munkácsy Mihály-díjas festő, szobrász 

20:30 órai kezdettel a Vadak Ura című új magyar musicalt tekinthették meg az érdeklődők Kiskőrösön, a Petőfi téren felállított színpadon. A Tesla Show alkotóinak új, egész estés előadása, követve a nagy klasszikus családi musicalek értékteremtő hagyományait, látványos jelmezkavalkádban, dinamikus dalokkal és az ExperiDance táncosainak koreográfiáival kápráztatta el a közönséget.

További képek a galériában!

A hétvége bulihangulatát megalapozva 23:00 órakor vette kezdetét a RÁDIÓ97 Party – KISKŐRÖS DJ ALLSTARS DISCO a Pozsonyi utcában felállított sátor alatt.

Kapcsolódó cikk
Mutatjuk a Városalapítók Napja és Országos Rétesfesztivál programkínálatát
Mutatjuk a Városalapítók Napja és Országos Rétesfesztivál programkínálatát
A Városalapítók Napja és Országos Rétesfesztivál a helyi és környékbeli települések lakóinak, valamint az idelátogató turistáknak nyújt gasztronómiai és könnyűzenei...

 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (196 db kép)
MEGOSZTÁS