A Nordic Walking első hallásra talán ismeretlen a kiskőrösi emberek fülének. Akiknek valami kis fogalmuk is van, eszükbe jut egy pár bottal sétáló ember, esetleg a külföldi idősebbekre asszociálnak, ugyanis külföldön elég nagy rajongótábora van ennek a felénk még kevésbé ismert sportnak.

A gyalogló technikát folyamatosan instruálja Korpás Rita
-Hirdetés-

Az egyik sportcentrumból is jól ismert instruktor, Korpás Rita azonban most elhozta Kiskőrösre ezt a mozgásformát. A Szabadidő Parkban tartotta első óráját 2022. május 23-án, 17 órakor. A részvételhez csak egy előzetes regisztráció szükséges, mivel a botokat a BácsSport biztosítja. Rita továbbra is buzdítja az embereket kortól, nemtől függetlenül, hogy menjenek és próbálják ki a nordicot. Ingyenesek az edzések. Bejelentkezni a Kiskőrös Nordic Walking Facebook oldalon lehet.

A Nordic Walking instruktora, Korpás Rita

VIRA: Mesélj, kérlek a Nordic Walkingról! Ki támogatja az ingyenes edzéseket?

A Bács-Kiskun Megyei Szabadidősport Szövetség szervezésében és finanszírozásában ingyenes Kiskőrösön ez a mozgásforma. Bízunk benne, hogy sok ember szabadidejét kitölthetjük aktív mozgással. Társaságban, jó levegőn, emberek között, egy szakértelemmel irányított mozgásban részt vehetnek ezen az edzésen. Közben lehet beszélgetni, van rá energiája az embernek, nem kemény kardió edzésről van szó. Mindenkinek ajánlom, aki eddig elzárkózott attól, hogy kimenjen mozogni, egyedül legyen. Itt minden megtalálható, ami egy kellemes, aktív időtöltéshez szükséges.

A első edzés kis csapata

VIRA: Hogyan képzeljünk el egy edzést?

A Nordic Walkinghoz szükség van egy speciális botra, amit az edzésen biztosítunk, ezért fontos az előzetes regisztráció. Kell még egy nagyon jó gyalogló technika, amit az első 4-5 foglalkozáson próbálunk elsajátítani. Majd amikor ez már kiválóan megy, akkor elindulunk a város határain kívülre, hosszabb túrákra, ami kedvtől, erőnléttől függően 60-90-120 percet vesz majd igénybe. Budapesti kollégáim 8-10 órás túrákat is vezetnek, de az már nagyon profi szint. Mi majd Kiskőrös vonzáskörzetében megtaláljuk azokat a helyeket, ahol nem aszfalton, járdán nordicozunk, bár a bot tartozéka egy gumitappancs, ami segíti a különféle aszfaltokon a közlekedést. Terveim között van például a Csonka-toronyhoz is kilátogatni, de a gumitappanccsal nagyon jó menni a városban is.

Bárki csatlakozhat. Rita folyamatosan segíti a Nordic Walking résztvevőket

VIRA: Mit tanácsolsz azoknak, akiknek felkeltetted az érdeklődését?

Aki most csatlakozna, az jelentkezzen előzetesen. Érkezzen bevált, kényelmes cipőben, aktív mozgásra alkalmas ruházatban, hozzon frissítésre vizet, szükség esetén a személyes cuccoknak kicsi oldaltáskát. Lehet jönni időjárástól függetlenül, ha esik, majd húzunk esőkabátot. Körülbelül elsős kortól lehet jelentkezni, amikor a gyermek már megérti a feladatokat, életkor határ a csillagos ég. Bárkinek ajánljuk. Külföldön már bevált tendencia, hogy orvosok írják fel, vagy szanatóriumok udvarán edzenek a páciensek. Találkozunk hétfőnként 17 órától Kiskőrösön, a Szabadidő Parkban!

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (41 db kép)
MEGOSZTÁS