Nem mindennapi látványban lesz része annak, aki ellátogat Kiskőrösön a Baross utcába, ugyanis az egyik ház udvarán tuják és rózsabokrok helyett vadászrepülőgépeket ápolgatnak nagy-nagy gondossággal.

A gépek tulajdonosa Firkó János magángyűjtő már igen korán „kapcsolatba került” a repülőgépekkel: már gyerekkorára is jellemző volt, hogy ha látott egy repülőt az égbolton, akkor szájtátva figyelte és követte útját. Ez a szerelem végig kísérte az életét, így könyvekből és különleges kiadványokból mindent elolvasott és megtanult, amit csak lehetett.

-Hirdetés-

A körülbelül 1000 darabos makettgyűjteménye mellett kiteljesedett a nem mindennapi hobbija, hiszen 2 vadászgép is ékesíti már az udvarát: egy MIG15-ös (Magyarországon az első rendszeresített sugárhajtású vadászgép) illetve egy MIG21-es, amit 2000 márciusában vontak ki a hadrendből.

A nem túl távoli tervekkel kapcsolatban Firkó János elmondta, hogy hamarosan egy felújított MI24-es harci helikopterrel, egy Szuhoj Szu 22-essel valamint egy Kamov Ka-26-os helikopterrel is bővül a gépparkja. A magángyűjtő számára alapvetés, hogy a felújítások során a repülőgépek eredeti állapotát állítsa vissza. Így akit érdekel ez a látványosság, az közelről is megtekintheti, hogyan is néztek ki valaha e vasmadarak.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (13 db kép)
MEGOSZTÁS