A mai napon rendezik meg a 2022-es Bajnokok Ligája döntőjét Párizsban, ami az európai klubcsapatok legrangosabb tornájának a fináléja. Magyar szempontból is nagy évfordulót jelent a mai nap, hiszen napra pontosan 25 évvel ezelőtt honfitársaink vezették a neves torna döntőjét. A Dortmund-Juventus meccset Puhl Sándor, Dr. Bozóky Imre és Hamar László vezényelte le.

A neves évforduló kapcsán Dr. Bozóky Imrét, Izsák polgármester-jelöltjét kérdeztük.

Mielőtt rátérnék az érintett mérkőzésre, mondja el olvasóinknak, hogy milyen út vezetett a Bajnokok Ligája döntőjébe.

1996. január 1-től dolgoztam együtt Puhl Sándorral, és onnantól kezdve minden nemzetközi mérkőzésen együtt voltunk. Ez az év azért is nevezetes, mert akkor vezettünk egy BL-elődöntőt, az Európa-bajnokságon, Angliában vezettük a portugál-török csoportmeccset, majd pedig az elődöntőt, az Anglia-Németországot a Wembleyben. Nagyon komoly feladat volt, mindegyik mérkőzés nagyon jól sikerült. Ezután ősszel már egy jó pár nemzetközi mérkőzést kaptunk.

Dr. Bozóky Imre a BL döntő után. Kezében a meccs labdája és az UEFA-tól kapott emlékérem 
-Hirdetés-

1997-ben vezettünk BL-meccseket, és az utolsó ilyen felmérés az UEFA részéről az a Schalke-Tenerife UEFA Kupa elődöntő volt. Majd ezt követően jelöltek ki, jelölték ki a csapatot Puhl Sanyi vezetésével a BL-döntőre, Münchenbe.

Nagyon jó meccseket vezettünk, majdnem mindig ott voltunk egy-egy Bajnokok Ligája mérkőzésen. De említhetnék az UEFA Kupában is olyan meccseket, ahol jó csapatok mérték össze a tudásukat. Nagyon jó mérkőzéseken voltunk, tulajdonképpen az volt az egyik legszebb korszaka az életemnek. Hozzá kell tegyem, hogy annak idején, amikor Soltvadkerten Mátyus tanár úr az iskolában megtanította a futball alapjait, nem gondoltam volna, hogy idáig eljutok.

Hogy kell elképzelni a BL döntő előtti napokat?

Már a mérkőzés előtti nap reggelén ott voltunk Münchenben. A Bayerische Hof szállóban voltunk a belvárosban. Aznap délutáni szabad programunk volt, majd este ünnepi vacsorára voltunk hivatalosak. Körülbelül 80 kilométerre vittek el bennünket, ahol egy nagyon exkluzív étteremben láttak minket vendégül.

Emlékérem a mérkőzésről

Másnap reggel 10 órakor már az olimpiai stadionban voltunk, ahol technikai értekezleten vettünk részt. Ott dőlt el, hogy melyik csapat milyen mezben játszik, a játékvezetők milyen szerelést öltenek magukra.  Ezt követően a szokásos ebéd, délután pihenés következett. A mérkőzés előtt majdnem 2 órával már újra a stadionban voltunk, ahol elfoglaltuk helyünket, és körbejártuk a pályát. Leellenőriztük a zászlókat, a hálókat, a felfestéseket, tehát mindent, amit az előírások tartalmaznak.

Ezt követően az öltözőnkbe érkezett egy személy, aki meginvitált egy – a stadionon belüli – klubhelyiségbe, ahol olyan illusztris személyek vártak, mint például Boris Becker, vagy a német kormány miniszterei. Hosszú időt töltöttünk ott, majd jeleztem a Puhl Sanyinak, hogy illene mennünk, mivel meccsünk is lesz..

Milyen biztonsági előírások vonatkoztak Önökre?

Rendőrök őriztek bennünket. A gépkocsinkat motoros rendőrök kísérték, mindig szirénázó felvezetéssel érkeztünk a stadionba, egyrészt a forgalom, másrészt a biztonságunk miatt is. Ez mindenhol így volt Dánián kívül: ott azért nem „járt” ilyen biztonsági elem, mivel ott csak a királyt vezetik fel ilyen módon a rendőrök.

A bírói csapat (balról-jobbra): Dr. Bozóky Imre, Puhl Sándor, Hamar László és Juhos Attila 
Hogyan emlékszik vissza a mérkőzésre? Milyen volt megélni játékvezetőként?

Én sosem voltam egy túlzottan stresszelő típus. Nyugodt természetű vagyok, tehát a felfokozott hangulat sem billentett ki ebből az állapotomból. Sok izgalmas momentum volt a mérkőzésen, azonban kiemelnék egyet közülük, amiben nekünk, játékvezetőknek is nagy szerep jutott: az első gól azonban egy érdekes szituáció volt, hiszen aki lőtte, annak a mellére pattant először a labda, ami pont egy lesen álló játékos elé pattant. Végül nem ő lőtte be, hanem az, akiről odapattant a labda. Sanyi ott volt mellette 3 méterre és ezt ő látta, és megadta. Mondta is nekem, hogy vegyem le a zászlót. Azonban az olaszok reklamáltak is, de végül kiderült, hogy nekünk volt igazunk.

Mekkora különbség van a mai és az akkori bírók munkáját tekintve? Azért ma már sok technikai elem segíti a bírók tevékenységét.

Egészen más. Akkoriban minden felelősség a három játékvezetőé volt. Most már megoszlik a var szobában ülő videóelemző-bírók és a játékvezetők között. Ez a rendszer egy kicsit leveszi a felelősséget a játékvezetők válláról: ami lehet, hogy jobb, lehet, hogy végül igazságosabb. Véleményem szerint a futball az nem arról szól, hogy a labda egy milliméterrel előrébb volt, vagy nem. Nem tartom jónak, ha egy csapat lő egy gólt, majd utána jön egy döntés, hogy mégsem ért találatot a mozdulat. Közben pedig öt percet áll a játék. Nyilván a technikát be kell hozni, de még nagyon sokat kell finomítani azon, hogy igazán a futballal kompatibilis legyen.

A labdát Puhl Sándor is aláírta

A „technika hiánya” azonban nem nehezítette meg a dolgunkat. Sőt! Az a mérkőzés is hihetetlen szép élményt jelent számomra a mai napig. Nagy szomorúság, hogy ezt már a Puhl Sanyi nem élhette meg.

MEGOSZTÁS