Május utolsó vasárnapján Kiskőrösön sem maradhatott el a városi gyereknap, melyet ismét Kiskőrös főterén rendeztek meg. Régi-új programelemként gyermekpolgármester választást is tartottak, továbbá kézműves foglalkozásokkal, állatsimogatóval, légvárakkal és koncertekkel is várták a gyerekeket és családtagjaikat.

-Hirdetés-

 

Az ingyenes gyermeknapi kavalkád a gyermekpolgármester választással vette kezdetét, melyen azok a gyerekek indulhattak, akik előzetesen elküldték jelentkezési szándékukat és bemutatkozásukat a szervező, Kiskőrös Városért Alapítvány kuratóriumának. Az általuk kijelölt kilenc gyermek: Litauszki Vince, Czobor Sári, Tóth Zsombor, Szász Hédi, Buki Erzsébet, Pivarcsi Bence, Aradi Kata Zoé, Pozsgai Tamás és Milánkovics Emma vehetett részt a több feladatból álló kis vetélkedőn, melyen Pivarcsi Bence bizonyult a legügyesebbnek, így ő vehette át Domonyi László polgármestertől a „Városháza kulcsát”, jelképesen, míg alpolgármesternek Litauszki Vincét választották meg.

Domonyi László polgármestertől vehette át jelképesen a „Városháza kulcsát” Pivarcsi Bence

Ezt követően a gyermekekkel együtt felsétáltunk az önkormányzat épületébe, ahol a Kiskőrös Városért Alapítvány tagjainak szervezésében vendégül látták őket, míg Bence beleülhetett a polgármester úr székébe is. Pivarcsi Bence ezt a címet egész évben viselheti, de a többieknek sem kellett szomorkodniuk, hiszen minden játékban résztvevő gyermeknek ajándékkal és oklevéllel kedveskedtek a szervezők.

A versenyben résztvevő gyerekek betekintést nyerhettek Domonyi László polgármester munkahelyi világába (Fotó: Boda Zsuzsa) 

Amíg mi a Városházán beszélgettünk, a téren manótornával szórakoztatták a kicsiket, melyhez Rakonczai Mónika instruált, majd pedig a Lyra Együttes lépett színpadra, akik önálló szerzeményeikkel gazdagítják és népszerűsítik immár több évtizede a magyar költészetet és zenét. Munkásságuk során sok elismerésben és díjban részesültek. A Kaláka-díj mellett Kiskunhalas város Pro urbe díjasai. Bács-Kiskun megye Önkormányzata Közművelődés-díjban részesítette az együttest. Eddig hat lemezt adtak ki és két könyv jelent meg életükről és az általuk megzenésített versekről. Csorvási Zoltán zenekar alapító, zeneszerző szerint a sok évtized alatt, az együttesben megfordult sok zenész és énekes olyan közösséget alkot, ami további folytatásra és alkotásra ösztönzi a jelenlegi tagokat.

A kedvezőtlen, esős időjárás miatt a Lyra Együttes koncertjére csekélyebb volt az érdeklődés, azonban néhány táncos lábú kisgyermek még így is táncra perdült

Kiskőrös Város Önkéntes Tűzoltó Egyesületének tagjai is kivonultak tűzotóautójukkal a Petőfi térre a gyerekek nagy örömére, akik be is ülhettek a járműbe. 

Az eső sajnos egész délelőtt szemerkélt

Fél 3-kor a Kiskőrösi SZÓ-LA-M AMI óvodás, előképzős és alsó tagozatos növendékeinek műsorával folytatódott a programkavalkád. A délutáni műsor alkalmával a Palánta néptánccsoport (6-8 éves óvodások, létszámuk:30 fő) állt először színpadra, akik Gyünnek a gyerökök c. kalocsai játékfűzésüket adták elő. Őket a Négykézláb óvodai csoport (létszámuk 25 fő) követte a színpadon, akik Nyisd ki Isten kiskapudat c. táncukat mutatták be a közönségnek. Áprilisban a Töpörtyűk csoport szólistái Gyulán mérették meg tudásukat, ahol bronz és ezüst minősítést kaptak. Színpadra lépett hát Csengődi LillaSzabó Ferenc és Martinkovics MárkSzász Hannival, akik Kiskunsági táncokat mutattak be. A Palánta csoport, második számában esőt próbált a színpadra varázsolni, Ess eső ess! című darabjukkal. Ezt követően a gyulai szólótáncverseny szabadon választott Sárközi szólóját láthattuk Tóth Zoé és Szabó Ferenc előadásában, akik ezüst minősítést szereztek. Majd a szólisták csoporttársai a Töpörtyű Gyermek Néptánccsoport 8-11 éves táncosai mutatkoztak be, akik a márciusban megrendezett Tóth Ferenc Koreográfusi Versenyen ezüst minősítést, míg az Országos Döntőn Szegeden, arany minősítést szereztek. Műsoruk címe a Kertek alatt címet kapta. A táncokat Horváth Katalin, Kaponya László és Bőtös Barnabás tanította be. 

Utolsóként a Töpörtyű Gyermek Néptánccsoport lépett fel vasárnap

A nap zárásaként a gyerekek nagy kedvence: a Kicsi Gesztenye Klub figurái léptek színpadra, akik teljesen elvarázsolták a kicsiket. A gyerekek, Lizával és barátaival: Kicsi Gesztenyével, Lufipofival, Olly-val és Napsugárral együtt „kalandozhattak” a mindennapokban. A főszereplők különböző élethelyzetekbe kalauzolták el a kicsiket, továbbá segítettek nekik levonni az adott történet tanulságát, mindezt Dobrády Ákos fülbemászó dalaival megkoronázva. 

A Kicsi Gesztenye Klub előadására nagyon sokan voltak kíváncsiak

A szervezők a „Jövőre ugyanitt” reményében mondanak köszönetet minden kilátogatónak, kisgyermekes családnak. 

A Kiskőrös Városért Alapítvány kuratóriumának tagjai: Pethő-Szűcs Mária, Dr. Kállayné Major Marina (titkár), Dr. Ba Mariann (elnök), Molnár Elvira és Harangozóné Balogh Zsóka

 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (231 db kép)
MEGOSZTÁS