A pandémia miatt eltolódott a jelenlegi nyolcadikosok – már hagyománynak számító – erdélyi kirándulása, melyre minden évben a Határtalanul program keretén belül került sor. 2022. május 15 és 20 között fedezték fel a határontúli terület természeti, kulturális és történelmi kincseit, értékeit.

-Hirdetés-

A gyerekek meséltek a közösen töltött napokról, programokról.

Az első nap:

Hajnalban indultunk fáradtan, mégis izgatottan, hiszen régóta nem mehettünk kirándulni. Nagyszalontán az Arany János Emlékmúzeumnál álltunk meg először, majd a Király-hágón, a történelmi Erdély kapujában. A napot Szovátán, a Medve-tónál zártuk, szerencsére medvék nélkül. A szállásunkat hosszú buszúttal értük el. Gyergyószentmiklóson finom vacsorával vártak bennünket.

A második nap:

Gyergyószárhegyen látogattuk meg a Lázár kastélyt, majd a Pongrácz-tetőről, 1256 m magasról gyönyörködtünk a Gyergyói-havasokban. Ezután egy nagyot túráztunk a Gyilkos-tónál és a békás-szorosi turistaúton.

A Gyilkos-tónál

A harmadik nap:

Ez a nap igazán eseménydúsra sikerült. A parajdi sóbánya megtekintése után megkoszorúztuk Tamási Áron síremlékét Farkaslakán, Szejkefürdőn pedig az Orbán Balázs emlékére állított kopjafát. Ez utóbbi különlegessége, hogy székelykapuk sora jelöli ki az odavezető utat. A Mini Erdély Park után Korondon, Európa egyik legjelentősebb fazekas központjában álltunk meg, Csíksomlyón pedig a ferences kegytemplomban, ahol a 227 centiméteres csodatévő Mária-szobrot őrzik.

A negyedik nap:

Újabb túrához kellett erőt gyűjtenünk a negyedik napon. A Szent Anna-tóhoz vezető úton feltámadó hideg szélért a mennyei kürtőskalács kárpótolt bennünket. Majd Nyergestetőn a kopjafához sétálva, az idegenvezetőnk a vésett jelek jelentését is elmagyarázta. Az itt zajló ütközet emlékművénél elénekeltük a székely és a magyar himnuszt. A nap végén a mádéfalvi emlékműnél is koszorút helyeztünk el.

Az ötödik nap:

Ekkor a gyergyószentmiklósi gimnáziumba és általános iskolába mentünk el. Egy hagyományőrző program keretében rengeteg ismeretet szereztünk a székelyekről és a gyergyói kultúráról. Felemelő volt látni, ahogy majd 700 tanuló énekelt és táncolt helyi népviseletbe öltözve. Ezután a sajtműhelyben figyeltük meg a sajtkészítés állomásait. Sőt, még kóstolót is kaptunk az itteni termékekből. Megismertük a helyi gyógynövényeket is. A Szent Anna kápolna megtekintése után a napot táncházzal zártuk.

Az utolsó nap:

Végezetül a fehéregyházi Petőfi-kutat koszorúztuk meg, majd a világörökség részét képező segesvári óváros bejárásával zártuk az utat. Nagyon elfáradtunk, de életre szóló élményekkel tértünk haza.

A képeket a Határtalanul kiránduláson résztvevő pedagógusok készítették.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (46 db kép)
MEGOSZTÁS