Az elmúlt évek egyik legdinamikusabban fejlődő iparága az iGaming. Ez a kifejezés azokat a cégeket fedi, amelyek online szerencsejátékok szolgáltatásával foglalkoznak, amilyen a rulett, a blackjack, a póker, de ide sorolhatjuk az online sportfogadási oldalakat is. Az iparág megnevezésében található “játék” kifejezés fedi annak lényegét. Vagyis, az adott oldal látogatója, a játékos a gép, vagy ha élő kaszinóról van szó, akkor egy osztó és más játékosok ellen játszik.

Az iGaming ipar Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Nagyszámú online kaszinó közül választhatunk, amelyek a legkülönbözőbb játékokat kínálják ügyfeleiknek, általában egy nagyszerű üdvözlő bónuszcsomag kíséretében. A legnépszerűbb online szerencsejátékok közé a fent felsoroltak mellett mindenképp hozzá kell vennünk a nyerőgépes játékok számos fajtáját is.

-Hirdetés-

Az iparág a kilencvenes évek első felében, 1994 környékén jelent meg, az internet tömegesebbé válása idején. Az első online kaszinók 1996-97 környékén kezdték meg működésüket, van olyan, amely ma is működik ezek közül. Az egyre gyorsabb internetes kapcsolat és a számítógépes technológia fejlődésével az elmúlt néhány évben az iGaming növekedése is jelentősen felgyorsult.

A növekedés ütemét pedig tovább fokozta az egyre nagyobb kapacitású és tudású okostelefonok, táblagépek és egyéb hordozható eszközök tömeges elterjedése, ugyanis a legjobb iGaming oldalak mobileszközökről is elérhetőek, gyakran saját alkalmazáson keresztül. A statisztikai adatok szerint az iparág az elkövetkező három-négy évben akár 100 milliárdos bevételt is elérhet, ez pedig nyilván egy jelzés a nagyobb befektetők számára, hogy iGaming cégekbe fektessék be pénzüket.

Merre tart az iGaming?

Az iGaming ipar minden bizonnyal egy felfelé ívelő trendet követ. A statisztikai adatok szerint 2020-ban a globális online szerencsejáték-ipar éves bevétele 21,1 milliárd dollár körül alakult, amivel minden korábbi rekordot megdöntött. A becslések szerint világszerte mintegy egymilliárd online játékos él, a legtöbben Kínában, Dél-Koreában és Japánban. 

Az iparág számára kedvező az internet és az ehhez kapcsolódó technológia folyamatos fejlődése, ugyanis az iGaming szoftverfejlesztő cégek talán a legrugalmasabb vállalatok jelenleg a világgazdaságban. Játékaikkal, szoftveres megoldásaikkal azonnal alkalmazkodnak az aktuális fejlesztésekhez, legyen az virtuális technológia, 3D-s megoldások és egyebek.

Emellett az iparág gazdasági, pénzügyi háttere is egyre erősebb, hiszen már most is nagyszámú iparági szereplő van jelen a tőzsdéken és még több kíván oda belépni. Ráadásul ebben az iparágban is elindult a helyezkedés, a tőkekoncentráció. Az egyik legnagyobb ügylet a NetEnt és a Microgaming egyesülése volt, hiszen az iparág két kiemelt, világszerte elismert játékfejlesztőjéről van szó.

Kihívások

Mint minden dinamikusan fejlődő iparágnak, így az iGamingnek is szembe kell néznie bizonyos kihívásokkal. Ezek egyike az államok viszonyulása az iparághoz. Másrészt, ha az államok látják, mennyi pénz forog itt, elgondolkodhatnak az adók növelésén, a szabályozás szigorításán.

A másik dolog, amivel számolni kell az a piac telítettsége. Mint említettük, világszerte mintegy egymilliárd játékos van és a kaszinóoldalak is gombamód szaporodnak. Tehát, számítani kell rá, hogy a játékosok számának a növekedési üteme csökkenni fog, a másik oldalon pedig elindul egy átalakulási folyamat.

Mindezek ismeretében, biztos, hogy az elkövetkező időszak egyik legizgalmasabb iparágáról van szó, amelyre érdemes odafigyelni.

MEGOSZTÁS
Írta: vira