102 éve annak, hogy a trianoni békediktátumot aláírták. Erre emlékeztek meg Kiskőrösön június 4-én szombaton, ahol az este 18 órakor kezdődő katolikus szentmisével vette kezdetét a megemlékezés. Az Országzászlónál folytatódott, majd a főtéren megrendezett Magyar Zenei Esttel ért véget.

-Hirdetés-

Az Országzászlónál díszőrséget álltak a Kiskőrös Helyőrség Nyugállományúak Klubjának tagjai: Fadgyas István nyugállományú őrnagy – az egyesület elnöke, Gottfried Béla nyugállományú ezredes – az egyesület elnökhelyettese, Melher Sándor nyugállományú őrnagy – az egyesület szociális bizottságának elnöke és Jakab József nyugállományú főhadnagy – az egyesület kultúr felelőse.

Boldoczki Robert & kamara együttese

Nyitásként Boldoczki Robert & kamara együttesének tagjai működtek közre zenéjükkel: Boldoczki Róbert – tenorkürt, Kőházi Attila és Opauszki János – trombita, Sipos Béla – harsona és Tóth Tamás – tuba.

A Himnusz eléneklése után Filus Tibor Kiskőrös Város Önkormányzata Kulturális, Turisztikai és Sport Bizottság elnöke mondta el ünnepi beszédét, melyben megemlékezett arról az igazságtalan szerződésről, melyet Apponyi Albert gróf híres beszédében így jellemzett:

„Ha Magyarországnak választania kellene a béke elfogadása vagy aláírásának visszautasítása között, úgy tulajdonképpen azt a kérdést kellene feltennie magának: legyen-e öngyilkos azért, hogy ne haljon meg.”

Filus Tibor, Kiskőrös Város Önkormányzata Kulturális, Turisztikai és Sport Bizottság elnöke

Gondolatait Petőfi Sándor „Az Alföld” című verséből idézve zárta:

Szép vagy, alföld, legalább nekem szép!
Itt ringatták bölcsőm, itt születtem.
Itt boruljon rám a szemfödél, itt
Domborodjék a sír is fölöttem.

Seffer Attila atya, katolikus esperes

Őt követte Seffer Attila atya, katolikus esperes, aki miután ünnepi gondolatait megosztotta a megemlékezésre érkezőkkel, közös imádságra hívott mindenkit.

Az ünnepi beszédek után a koszorúk elhelyezése következett.
Többek között koszorút helyezett el az Országzászlónál Kiskőrös Város Önkormányzata nevében Szedmák Tamás alpolgármester és Filus Tibor képviselő.

A program a Petőfi téren folytatódott, ahol Kiskőrös Város Fúvószenekara készült Magyar zenei esttel, amit Filus Tibor nyitott meg. Vezényelt: Sipos Béla.
Kiskőrös Város Fúvószenekara és Sipos Béla karnagy

A történelmi magyar indulók mindig is a fúvószenekari repertoár alapját képezték, így első műsorszámként a Pécsi József: Centenáriumi-indulót játszották el.

Ocskai István

Az Ismerős Arcok: Nélküled című zeneszámánál szólót énekelt Ocskai István, akivel már találkozhattak a nézők a 2019-es Nyáresti Fúvósmuzsikán.

Koczkás Mirjam

A zenekar kíséretében szólót énekelt Koczkás Mirjam, a Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Szakgimnázium 11. osztályos diákja Vincze Zsigmond, Kulinyi Ernő: Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország című dalnál.

Váczi-Wachsmann Ildikó

Váczi-Wachsmann Ildikó, a Soundwitch zenekar énekese és a fúvószenekar állandó szólistája is fellépett, aki a Kell még egy szó című dalt adta elő.

A Magyar Zenei Esten felcsendültek még az alábbi zeneszámok is:
  • Alfred Bösendorfer: Kis magyar rapszódia
  • Lehár Ferenc: Luxemburg-induló
  • Johannes Brahms: V. magyar tánc
  • Farkas Antal: Üveges tánc
  • Lehár Ferenc (arr.: Sárosi Péter): A katonakarmester

A koncert zárásaként Kálmán Imre: Csárdáskirálynő című operettjéből készített egyveleget adta elő a fúvószenekar.

A zenei program végén köszönetnyilvánítás következett. Kiskőrös Város Önkormányzatának ajándékát Filus Tibortól a Kulturális, Turisztikai és Sport Bizottság elnökétől vehették át a megemlékezés programjain szerepet vállalók: Boldoczki Róbert, Kőházi Attila, Opauszki János, Tóth Tamás, Sipos Béla, Váczi-Wachsmann Ildikó, Koczkás Mirjam, Ocskai István és Szekeres Péter.

A Magyar Zenei Est programját a Magyar Himnusz zárta, melyet a résztvevők a telefon vakuk bekapcsolásával a Nemzeti Összetartozás Emléknapjához kapcsolódóan az Összetartozásunk Tüzét jelképezve énekelték el közösen.

A Magyar Zenei Estet támogatta:

Tesco-Globál Zrt., a Kiskőrösi Szikvíz, a Vinotrep Kft., a Szentpéteri Borház, a Király és Társa Pékség, Turancsik Húsbolt – Íz és Hagyomány Kft., a Kunság-Média Kft., a Kőrösszolg Nonprofit Kft. és Kiskőrös Város Önkormányzata.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (71 db kép)
MEGOSZTÁS