Idén 19. alkalommal rendezte meg Tabdi Községi Önkormányzata 2022. június 11-én, az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Falunapot.

 

-Hirdetés-

Picard Tünde a Tabdi Faluház vezetője, aki egyben a főszervező is elmondta, hogy a mindenki számára ingyenes eseményt főként az önkormányzat támogatta, de lesz olyan műsorszám is, ami pályázat útján valósulhatott meg.

Helyszínként idén is a már jól bevált Tabdi Sportpályát választották.

A rendezvény piros betűs voltát, mi is mutathatná jobban mint az, hogy a munkálatokból, és a szereplésekből is lelkesen-lelkiismeretesen vette ki a részét a község apraja-nagyja.

A Falunap érdekessége, hogy a lassan két évtizeddel ezelőtti első alkalom, Tabdi „Tűzoltó asszonyai” kezdeményezésére jött létre, és az évek folyamán nőtte ki magát egy egész napos nagyszabású rendezvénnyé.

Mivel főként a helyi intézményeket, termelőket szerették volna támogatni, így idén sem jöhettek árusok. Helyettük az Óvoda levendula csodáit, az SZMK-s anyukák ínycsiklandó házi süteményeit, limonádéját, az önkormányzati büfében sülő kolbászt, és lángost vásárolhatta meg, akinek megkordult a gyomra a fenséges illatoktól.

A fergeteges műsor szervezése, és kivitelezése a helyi bizottság képviselőinek volt köszönhető, amit Fábián Sándor polgármester kovácsolt eggyé.

A látványosságok már a Falunapot megelőzően elkezdődtek volna a pénteki léghajós programmal, amit Judák Gyula, és a Buborék Hőlégballon Egyesület biztosított volna a bátrabb vendégek számára, de a zord időjárási viszonyok miatt, ez sajnos elmaradt.

Kapcsolódó cikk
A felhők szerelmesei
A felhők szerelmesei
Az idei évben is megrendezésre kerülő Tabdi Falunapok egyik látványos attrakciójaként, hőlégballonozásra csábították a bátor jelentkezőket. Ebből az apropóból kerestük...

Viszont másnap a koránkelők legnagyobb örömére a hőlégballonos kirándulásnak köszönhetően, a lelkes vállalkozók, a felhők közül csodálhatták meg az ébredező falut.

A szombati nap a megmérettetésre vágyóknak is korán kezdődött, ugyanis tizenegy önkéntesekből álló tűzoltó csapat kívánta összemérni a tudását az id. Tóth Imre, Fábiánné Léder Katalin, és a Tabdi Önkéntes Tűzoltó Egyesülete által – a már hagyományosan három éve – megrendezésre kerülő versenyén.

A közel százötven résztvevő, főként helyi-, és környékbeli baráti társaságokból tevődött össze, de idén először, Ausztriából is érkeztek lelkes amatőrök.

A csapatok külön kategóriákban – gyerek, ifi, női, férfi, senior – indulhattak az ügyességi számban. A rajtnál kitekert, és felszerelt tömlő segítségével, egy öt méterre elhelyezett táblába fúrt, öt centiméteres lyukon átlocsolva kellett egy tíz literes tartályt feltölteni vízzel. A másodpercekben mért verseny, sok izgalmat okozott a nézőknek, és az indulóknak egyaránt.

De a program legnagyobb kedvencei idén is a cuki óvodás tűzoltók, és a bemutatójuk volt.

A résztvevőket az önkormányzat finom ebéddel vendégelte meg, és a teljesítményük elismeréseként mindenki kupával, és oklevéllel távozhatott.

Akik azonban nem bírták az izgalmakat, azok sem unatkoztak, mert szinte a tűzoltókéval egy időben indult egy másik program is, – ami kifejezetten kellemesnek ígérkezett – a „Marhahús főző verseny”.

Az első – egy majálison megrendezett – alkalommal tizenhét fő szállt ringbe. De az évek során ez a szám is emelkedett, és idén már negyvenkilenc nevező – egyszemélyes, családi, és baráti csapatok – vette át az önkormányzat által biztosított, felkockázott marhahúst, és saját felszerelésükkel, valamint féltve őrzött konyhatitkaikkal láttak neki a remekművek elkészítésének.

A kóstolás, és díjazás „emberpróbáló” feladatát pedig a szervező, Kiss Gábor képviselő által felállított kilenc fős zsűri látta el.

A kellemes időt kihasználva, Kothencz-Szlama Edina szervezésében, közel húsz fő – köztük lelkes apróságok is – részvételével, hatodik alkalommal indult bicikli túra a sportpályáról, egészen Kiskőrös határáig, a közelmúltban átadott bicikliúton.

De a kicsik, és nagyok bátran tekerhettek – az első szakaszon – a főúton is, mert a helyi polgárőrök, – autós kísérettel – Andriska László vezetésével, felügyelték a biztonságos közlekedést.

A pihenőkkel tarkított tizenöt kilométer megtétele után a visszatérőket, emléklappal ajándékozták meg ünnepélyes átadás keretében a sportpályán.

Hogy jobban essen az ebéd, a kiskőrösi Kiskun Autós Iskola szervezésében, játékos vetélkedőn, és ügyességi versenyszámokban mérethették meg magukat a családok.

Azok a gyerekek, akiknek még ezek után is maradt energiájuk, boldogan próbálták ki az önkormányzat, és a helyi lakosok által készített, és felajánlott népi fajátékokat, valamint a közmunkások által felállított ugrálóvárat, és körhintát.

Mivel a szervezők arra is gondoltak, hogy a helyi fiatalság is kivehesse a részét az eseményből, így a játékba belefeledkező apróságokra, diákok vigyáztak az iskolai közösségi szolgálat keretében.

A bográcsokban elkészült finom ebéd, és a Kiss Sándor szervezésében felvonultatott Sinkovicz és Kiss Borászat nedűinek elfogyasztása után, a vállalkozó kedvűek, Vörös Gábor és csapata felajánlásának köszönhetően, a környező homokdombokat meglátogatva, hamisítatlan Off Road kalandban vehettek részt.

A főzőverseny eredményhirdetését mindenki izgatottan várta:

  1. helyezett: Polyák Zoltán
  2. helyezett: Lengyel László
  3. helyezett: Hetényi Mihály

Különdíjat kapott: Ifj. Polyák Zoltán

Az esemény érdekessége, hogy idén indult először útjára a vándorkupa, amit mindig az első helyezett vehet át, és a következő évben, majd ő adja át a győztesnek.

A díjakat az első négy helyezettnek Nagy Melinda helyi termelő ajánlotta fel, a felirattal ellátott ajándék pólók pedig Földházi Ferencnek voltak köszönhetőek. 

Majd a polgármester mondott köszöntőt, amit az apróságok meglepetés ünnepi műsora követett, amire az óvodásokat az intézmény vezetője Horváth-Hetényi Vivien, és az óvó nénik, az iskolásokat pedig a Tabdi Általános Iskola vezetője Korsós Marietta, és a tanár nénik tanították be. De, hogy senki ne maradjon ki, a tavalyi szüreti napok alkalmával átadott bölcsőde apróságainak tánc-, és körjátéka melengette meg a már egyébként is ellágyult szíveket.

Azonban a színpadi műsorok sora, ezzel még nem ért véget, köszönhető Markó János „Nani” technikai hangosító munkájának, és a soron következő fellépőknek.

Így láthattunk a Keceli Musical Stúdió produkciójaként egy közismert részletet a Dzsungel könyvéből, valamint – egy pályázat megvalósulásának köszönhetően – helyi hagyományos magyar, és Dankó Pista nótákat hallgathattunk meg, Égető Ilonka, Suba Sári, és Turú Gyula nótaénekesek előadásában, valamint Nyári László cigányprímás és zenekara kíséretében.

Ezután a dobogón Gmoser István, majd Venczák Márta amatőr énekes folytatta zenés műsorral a nézősereg szórakoztatását.

Őket pedig a rendezvény sztárfellépője, Csordás Tibor az Ex Fiesta énekese követte vérpezsdítő dallamaival.

Záró akkordként pedig a Tabdi származású Fábián Zsolt Dj. szolgáltatta a retró diszkózenéket, miközben az égen villódzó-szemkápráztató tűzijátékkal búcsúztatták a Falunapot.

Írta: Kothencz Henrietta
Kiemelt kép, videók: Faluház Tabdi facebook oldal 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (115 db kép)
MEGOSZTÁS