A Kőröskom Nonprofit Kft munkatársainak köszönhetően folyamatosan zajlik Kiskőrösön a járda teljes cseréje a Liget utcában.

A felújításra már égetően szükség volt, hiszen a régi 3 cm öntött aszfalt burkolatú járda (15 cm tömörített „CKT” aljzaton) építésének éve valamikor az 1980-as évektől kezdődően feltételezhető. A járda mellett álló fák gyökérzete több helyen alánőtt a burkolatnak, felnyomta azokat, ezáltal a burkolat töredezett, megemelkedett és balesetveszélyessé vált.  A régi járda szélessége az I. szakaszon 2,80 méter, míg a II. szakaszon 2,20 méter volt. A területen ún. úszótelkes beépítés található, a társasházak közötti zöldfelületek szolgálnak parkolóként. Az I. szakasz mentén 3, míg a II. szakasz mentén 9 kapubehajtó keresztezi a járdát.

-Hirdetés-

A fentiek okán Kiskőrös Város Önkormányzata „a helyi önkormányzatokért felelős miniszer az államháztartásért felelős miniszter egyetértésével, az Önkormányzatok feladatellátását szolgáló támogatására” kiírt pályázat keretében a Liget utca teljes hosszában (2512/1,2572 hrsz) tárgyi járdaszakaszok felújításáról döntött, melynek köszönhetően megvalósul a balesetveszély elhárítása.

TERVEZETT JÁRDA MŰSZAKI PARAMÉTEREI

Tervezett járda rétegei általános helyen:
– 6 cm szürke térkő burkolat
– 5 cm ágyazati kő (2-4 mm)
– 15 cm tömörített dolomit burkolat alap (0-22 mm)

Kapubehajtóknál:
– 8 cm szürke térkő burkolat
– 5 cm ágyazati kő (2-4cm)
– 20 cm tömörített dolomit burkolat alap (0-22 mm)

A tervezett járda 447 fm hosszon egységesen 1,50 m szélességben készül. A meglévő aszfaltburkolat felszedése és hulladékkezelőbe történő elszállítása (ártalmatlanítása) megtörtént.

A járda mindkét oldalán a zöldfelületekhez és az útcsatlakozásokhoz beton kerti szegéllyel csatlakozik, amelynek megtámasztásáról helyszíni beton talpgerenda gondoskodik.

A balesetveszély megszüntetése végett kiemelten fontos, hogy az új járdaszakasz térkő burkolata zökkenésmentes legyen. A felújítás növeli továbbá a város élhetőségét, valamint lehetővé teszi az esélyegyenlőség javítását.

Reményeink szerint a fejlesztés az építkezés befejezését követően mindenki megelégedésére szolgál majd és lehetővé teszi a biztonságos közlekedést Kiskőrös város lakossága számára!

Építés helye: 6200 Kiskőrös, Liget utca teljes hosszában.
Építtető: Kiskőrös Város Önkormányzata, 6200 Kiskőrös, Petőfi tér 1.
Kivitelező: Kőröskom Nonprofit Kft, 6200 Kiskőrös, Petőfi S. út 108.

Kapcsolódó cikk
Domonyi László: „Nyert a pályázat, kezdődhet a Liget utcai járda felújítása”
Domonyi László: „Nyert a pályázat, kezdődhet a Liget utcai járda felújítása”
Örömmel tájékoztatom a lakosokat arról, hogy a mai napon – július 6-án – kihirdetették, hogy a Belügyminisztériumhoz a „2021. évi...

Forrás, képek: koroskom.hu, Kőröskom Nonprofit Kft. Facebook oldal

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (9 db kép)