Az ország legrégebbi és legnépszerűbb környezetszépítő versenyében évről évre egyre több települési önkormányzat mutatja meg az ország nyilvánosságának és a szakmai szervezetek képviselőinek megszépült közterületeit, gondozott zöldfelületeit. Idén rekordszámú nevezés érkezett, 349 település összesen 452 pályázattal nevezett a Virágos Magyarország versenyre. Öt települési kategóriában -a kis falvaktól a nagyvárosokon át a fővárosi kerületekig- várták a pályázatokat.

Kiskőrös főtere szépen gondozott, virágos. Különösen az elmúlt években fordítottak nagy gondot arra, hogy a főtér parkjai vonzók legyenek az itt élők, és a városba látogatók számára. Ezért idén először a kiskőrösi önkormányzat is benevezett a versenyre.

-Hirdetés-

Csányi Norbert kertészmérnök, Kiskőrös város főkertésze a Kiskőrös TV-nek adott interjúban elmondta, hogy egy jó helyezés reményében neveztek be idén a Virágos Magyarország elnevezésű megmérettetésre. A zsűri 150 fős, akik szakmai értékelésükkel újabb ötleteket és tanácsokat adnak a versenyzőknek. Vélhetően nem csak az egynyári, hanem az évelő ágyásokat, a cserje koncepciót, és az egyéb díszeket, mint a kúp alakú egynyári állványt is személyesen szemügyre veszik majd. A város főkertésze hozzátette, hogy ő nagyon várja a zsűrizést, az új ötleteket.

Csányi Norbert kertészmérnök, Kiskőrös város főkertésze

A kertészmérnök elmesélte, hogy szakmai utazási alkalmával más települések virágágyásait, koncepcióit, formáit, felhasznált növényeit is meg szokta figyelni, amikből ihletet merítve találja ki, hogy mi pompázzon Kiskőrös főterén. Nála a koncepciót a fajták határozzák meg. A most látható virágok listáját már télen összeállította, amiben vannak magyar nemesítésű virágfajták, különböző fűfélék, virágzó évelők, alacsonyabb és magasabb növekedésű szegélynövények, balkonnövények. „Ezekből próbáltam próbáltam olyan formákat kialakítani, amik szerintem szemet vonzók” – tette hozzá Csányi Norbert.

Mutatós alakzatokat rajzolnak ki a különböző színű és fajtájú növények

Jó hír az is, hogy az utóbbi néhány évben a kiskőrösiek jobban vigyáznak a környezetükre, a főtér virágaira. 5-10 évvel ezelőtt kétkörös volt a virágültetés a városban, ugyanis a második körben azokat kellett pótolják, amik az első ültetés után eltűntek az ágyásokból.

„Az utóbbi pár évben nagyon minimális a növények eltűnése az ágyásokból. Szerintem egyrészt megszokták a látványt, másrészt mivel szépek a kialakított ágyások, talán nem szeretnének kárt okozni benne az emberek, hogy ne sérüljön a meglévő koncepció”- mondta Kiskőrös főkertésze.
Ez már művészet a növényekkel

Fontos, hogy az elkövetkezendő hetekben is vigyázzunk a főtér ágyásaira, virágaira, hiszen a Virágos Magyarország verseny települési zsűrizése személyes jelenléttel történik a nyár folyamán. Hamarosan tehát közel 150 kertész- és tájépítész indul útnak, hogy megkezdjék a zsűrizést a résztvevő településeken.

Idén több mint 10 millió forint értékben osztanak ki kertészeti utalványokat, emellett a szervezőbizottsági tagokat delegáló minisztériumok és szakmai szervezetek díjai, valamint a szponzori díjak is gazdát keresnek – közel 50 díj gazdagítja majd a településeket. Minden közösség elismerő oklevelet és a települési zöldfelület gazdálkodást részletesen kiértékelő szakértői véleményt kap. A verseny győztesei közül kerülnek ki azok a hazai települések is, amelyek 2024-ben az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyén (Entente Florale Europe) képviselik majd hazánkat.

Még a kedve is jobb lesz az embernek, ha végigsétálva Kiskőrös főterén megcsodálja a színpompás virágokat
Az idei verseny eredményhirdetésére ősszel kerül sor.

Forrás: Kiskőrös TV, viragosmagyarorszag.hu
Képek: VIRA.HU

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (82 db kép)
MEGOSZTÁS