2022. július 6-án szerdán, 20:35-től a Kossuth Rádió Egyszer volt… című műsorában a 150 éves Tázlár község történetéről beszél Végső István történész (Clio Intézet).

Végső István történész

Többek között szó lesz arról, hogy az őskorban már éltek itt emberek, majd szarmaták, avarok és magyarok jöttek. Tatárok, törökök pusztítottak itt. Puszta lett, pásztor- és betyárélet volt a jellemző.
1872-ben községgé szerveződött. Egy ideig Prónayfalvának hívták. Komoly egyházi- és vallási élet jellemző a településre.

Kapcsolódó cikk
Tázlár 150 éves – Kunok, Prónayk, újjászületések
Tázlár 150 éves – Kunok, Prónayk, újjászületések
1872-ben szervezték községgé Tázlárt és a hozzácsatolt pusztákat. Ezt ünnepli három napon át júniusban a Bács-Kiskun megyei település. A többnapos...
-Hirdetés-

 

Egyszer volt… – A világ megismerhető!

Korszakok, események, személyiségek – Magyarország évszázadaiból
Szórakoztató tudományos-ismeretterjesztő műsorsorozat a Kossuth Rádióban: szerdánként, 20:35-től. Ismétlése a Kossuth Rádióban: hétfőnként, hajnali 00.35-től.

Főként humán- és társadalom-tudományos érdekességeket kínáló műsorok olyan témákról, amelyek fontosak és /vagy aktuálisak lehetnek azoknak, akik tudnak és akarnak gondolkodni, új adatokat is keresve tájékozódni a magyar történelem, művelődés- és társadalomtörténet évszázadaiban. Azoknak, akik nem bánják, ha friss kutatási eredmények alapján, esetleg kiderül: ami „egyszer volt…”, ha nem is „mese”, de talán, egészen pontosan mégsem úgy történt. Időutazások idősebbeknek és fiatalabbaknak: akik a szórakoztató ismeretszerzés mellett, hajlandóak vállalni az újragondolás „kockázatát”.

Szerkesztő-műsorvezető, felelős szerkesztő: Kiss Péter Ernő

(Forrás: mediaklikk.hu)

Kapcsolódó cikk
Háromnapos rendezvénysorozattal ünnepelt Tázlár
Háromnapos rendezvénysorozattal ünnepelt Tázlár
Különleges programokkal várták az érdeklődőket az elmúlt hétvégén, június 24-26. között a tázlári Juniálisra, ahol Tázlár fennállásának 150. évfordulóját ünnepelték....
MEGOSZTÁS
Írta: vira