„Nem élhetnek muzsikaszó nélkül…”

Úgy tűnik, Dankó Pista szellemisége örökre megmarad a Tabdi nép lelkében, mert amellett, hogy rendezvényeiken megelevenítik a méltán nagy hírű művész munkásságát, ők maguk is művészetpártoló közösségként kívánnak bevonulni a XXI. századi zenetörténelembe.

-Hirdetés-

Mi sem bizonyítja jobban a tényt, mint, hogy Tabdi Község Önkormányzata, élén Fábián Sándor polgármesterrel bocsátotta rendelkezésre a Faluház egy impozáns különtermét a TV2 Zenebutik megnevezésű csatorna, „Zenészek közt Kothencz Lalival” című műsorának felvételére 2022. július 14-én.

Az előkészületek, – dekoráció, öltöző, büfé berendezése, fények, hangtechnika felállítása – már a tv felvételt megelőző napon megtörténtek, Picard Tünde a Faluház vezetője segítségével.

A produkció a Tabdi származású Kothencz Lajos énekes, producerként való debütálásának köszönhető, akinek a Zenebutik zenei főszerkesztője biztosított lehetőséget, hogy a csatornán saját zenei műsora legyen.
A huszonnyolc saját szerzeménnyel, és öt lemezzel rendelkező előadóművész, többek között, az „Életút” című elsőként megjelent dalát, és a közkedvelt „Boldog szülők dala” című szerzeményét is felénekelte.
Kothencz Lajos

Kothencz Lajos zenei képzettségét, Tornyai Györgynek köszönheti, aki már hat éves korától énekelni tanította, és felléptette a helyi amatőr színjátszó csoportban. Ezután dobolni tanult, majd Helikon néven zenekart alapított, amivel a környék rendezvényein – bálokon, lakodalmakon –  évtizedekig szórakoztatta a lelkes közönséget. TV-s fellépéseit 1997-ben a Zeneexpressz című műsorban kezdte, és azóta is állandó szereplője a magyar zenei csatornáknak. A kiskőrösi rendezvényeken rendszeresen szórakoztatja a közönséget.

A felvétel idején a stáb munkáját, a kiskőrösi Kecskeméti Márk segítette. A helyi rendezvényeken már nyolc éve dj-ként, és technikusként közreműködő Dj Kecsa számítógépes hang- és fénytechnikai tudásával járult hozzá a felvételhez. Rajta kívül még egy operatőr, és egy kameraman dolgozott, három kamerával, akik a kép- és hanganyagot egyszerre vették fel. A több, mint hat órás felvételből, tíz darab félórás adás készül, amit 2022. július 31-én vasárnap 16.30-tól láthatunk hetente a TV2 Zenebutik csatornáján.

Kothencz Lajos a fellépők összeállításánál gondosan ügyelt, hogy minden korosztály, és műfaj kedvelőjének kielégítse a zenei igényét, így találkozhatunk a fellépők között Poór Péterrel, Sláger Tibóval, Kádár Mónikával, Markó Nanival, Dörmő Anitával, Liszter Sándorral, a Miki és Niki formációval, Mercy-vel, Doree-val, és Dudar Ferivel. 

 

Poór Péter

Poór Péter művész úr elmondta, hogy ő a dallamos slágerzene képviselőjének tartja magát. Már öt évesen magánúton tanult zongorázni, és a család ösztönzésére színészi pályára lépett. Tizenhét évesen a híres opera-énekesnőtől, Németh Annától tanult énekelni. A nagyközönség pedig az 1967-es Táncdal Fesztiválon ismerkedhetett meg vele, ahol 2. helyezett lett az „Utánam a vízözön” című dallal.
Dalszerzőként, zeneszerzőként, majd énektanárként is kamatoztatta tudását. Harangozó Teri énekesnő rábeszélésére amerikai turnéra indult, majd énekesként bejárta az egész világot. Tizenkét nagylemeze jött ki. A legújabb kedvence a „Velem rózsás lesz az életed” című dal, amit egy tanítványával közösen készített. Általában nem csak saját szerzeményeket ad elő, de a mostani felvételre három új saját dallal érkezett, amiknek a címük: „Minden más, ha itt vagy”, „Két szál piros virág”, és a „Szeretlek”.

Sláger Tibó

A Zalaegerszegből érkező Sláger Tibó harmincöt éve van a zeneiparban, és húsz éve énekel. A mulatós műfajban a legsikeresebb és több, mint 300 saját dallal büszkélkedhet. A mai napig számos hazai énekesnek ír számokat, amik sokszor kerülnek a toplisták élére. Saját számai közül a legismertebbek a „Kék a szeme”, „Táncolj cigány lány…”.
Autodidakta módon tanult meg többféle hangszeren is játszani, majd énekelni. Eddig tíz saját lemezt adott ki, és több válogatásban is hallhatjuk a dalait.

Kádár Mónika

A Budapestről érkezett Kádár Mónika énekesnőtől megtudtuk, hogy ő egy egri értelmiségi családból származik, de mindig is művészi pályára vágyott. A mostani felvétel során szólóban énekelt, de a zenei karrierjét Sláger Tibóval közös fellépésekkel kezdte, és főleg az ő számait énekelte. „Te leszel a hajó” címmel duettalbumot is adtak ki. Négy éves kora óta készül színésznőnek, így elvégezte a színi iskolát, táncpedagógus diplomát szerzett, és Sík Olgánál tanult táncdalénekes szakon. Majd a Kleo együttes tagja lett, és különböző musical-ben is szerepelt. Dolgozott több TV csatornánál, mint szerkesztő műsorvezető, idén májustól pedig a Flört Mónikával című saját műsora producereként debütált a Zenebutikban.
Szívesen adja elő Tóth Katica szerzeményeit, – mint például az „Álmaim Hercege” – és saját dalait is. Kedvence a „Nem tudlak elfeledni” és a „Gyere lángolj”, amit Sláger Tibóval közösen énekelt fel.
A művésznő elmondása szerint a fellépőruháit stylist készíti, de a sminkjét, frizuráját szereti maga csinálni.

Dörmő Anita és Markó Nani

A helyi fellépők közül a kiskőrösi Markó Nanival beszélgettünk, aki elmondása szerint a szórakoztató zene művelője. Zenekedvelő családból származik, és míg nővérei vonós hangszeren játszottak, addig ő a pályafutását 62 évvel ezelőtt, Hűvös Lajos helyi fúvószenekarában kezdte, mint klarinétos, később pedig Kiss Sándor karnagy vezetésével a helyi szimfonikus zenekarban is játszott. Bár a zeneiskolát fúvós szakon végezte, később gitározott egy beat együttesben. Majd Club 78 néven alapította meg első zenekarát. Élete során, mindig főszerepet kapott a zene. Számos helyi rendezvényen lépett fel az aktuális együttesével, majd éveken keresztül turnézott Amerikában is. Több lemezük is kijött, és munkája elismeréséül „Kiskőrös kultúrájáért” kitüntetést kapott a várostól.
Saját szerzeményei közül a „Szóljatok a Janinak” című dal a kedvence. Bár a zenélés ma már csak hobbi számára, a zene szeretete az emberek boldoggá tétele a dalok által nagyon fontos számára. A mostani felvételen szólóban, és Dörmő Anitával közösen is fellépett.

Dörmő Anitával és Markó Nanival a soltvadkerti tavi retro partik alkalmával találkozhattak eddig a zenerajongók, ahol magyar és külföldi retro-pop számokat hallgathattak meg a párostól.

Anita többféle hangszeren játszik, és eredetileg óvónőként diplomázott. Olga Éva dzsessz énekesnőnél tanult énekelni, és gyerekkora óta szeretett szerepelni. Felnőttként egy nagy zenekarban vokálosként indult a pályafutása, majd egy háromtagú gyerekzenekar, a „Vili és Taki Zenefonja Dörmivel” tagja lett. A társaság, különböző rendezvényeken lép fel, saját számaikkal tarkított interaktív zenés műsorával. Most a „Mi együtt játszunk” című, Nanival közös daluk került felvételre.

Liszter Sándor

Liszter Sándor a roma mulatós műfaj képviselője. Eredetileg revüs roma show-t csinált, tánckarral. Roma stílusú kosztümökben, szigorú koreográfia szerint. A mostani felvételre egyedül érkezett. Zenész családba született, negyvenöt éve énekel, a 70-es évek Ki Mit Tud? című műsorában tűnt fel először. Híres tanáraitól Ákos Stefitől, és Kari Attilától tanult, és ezután lett táncdalénekes. Roma mulatósával fellépett az akkori híres szórakozó helyeken – Moulin Rouge, Savoy… – és bejárta a világot. Tizenegy alkalommal volt Amerikában, miközben hét lemeze jött ki. Saját szerzeményei is vannak, de inkább mások dalait énekeli. Többek között Hoffmann Sándor zeneszerző, és Járóka Sándor cigányprímás is sok dalt írt neki. Családja támogatását a mai napig élvezi, és a Vadrózsák fantázianevű tánckarának tagjai lányai, unokái közül kerülnek ki. Ma már nem csak énekesként lép fel, hanem saját növendékeit is tanítja énekelni. Elmondása szerint mindig minőségre törekszik, és a zeneművészet tölti ki az életét.

Niki és Miki

A Miki és Niki formációtól megtudtuk, hogy ők az életben is egy párt alkotnak. Az országban számos rendezvényen lépnek fel, ahol az általuk támogatott fiatalokat is szerepeltetik. Saját TV műsorukban „Jampi randevú”, „Lelkünkből dallamok szólnak” is a felfedezettjeiket támogatják, segítik.
Az eredeti felállás neve a Miki Niki és a csinibabák. Most retro, és saját számokat hoztak a felvételre, mint az „Ocelot ruci”, ami Rock and Roll stílusú, és új dalukat a „Bolondos szív”-et. Azt is megtudtuk, hogy a Filtol zenekar oszlopos tagjával, Herr Zoltánnal (dongó) közösen írják a dalokat. A formációnak 2020-ban jött ki az első közös lemeze.

Niki négy éves kora óta olyan híres énekesektől tanult, mint Pintácsi Viki, Barabás Beáta, Lajtai Katalin, vagy Lukács Anita, aki az Operettszínház primadonnája. A hangszerek közül a különlegesnek számító cimbalom volt amin kislányként megtanult játszani.
Miki gitározik, ami nagyban segíti az új dalok megírásában. Azt is megtudtuk, hogy a formáció létrejötte a tehetségkutató, és gondozó egyesületük munkájának köszönhető, amiben főleg a fiatal tehetségeket karolják fel, támogatják, és képzik. 

Mercy

Mercy eredetileg pedagógusként dolgozott, de ma már az éneklés a fő foglalkozása. Férje, Strein Miki támogatásával indult el a pályán. A roma autentikus zenét keverték a popos hatással. Gyerekkora óta énekel, mára nyolc lemez – köztük arany és platina – boldog tulajdonosa. Ő működteti a Mercy Rádiót, ahol csak magyar dalokat játszanak le. Fellépésein főleg saját dalokat énekel, most is ezekkel érkezett: Gino”, „Hello”,” Ez az élet”. Színvilága miatt Indiából származó anyagból szereti elkészíteni a fellépőruháit, és fontosnak tartotta elmondani, hogy az éneklés és a dalszerzés az élete.

Doree

Doree Szolnokról érkezett, és már kislány korától fogva szívesen szerepelt. Először háttértáncos volt édesapja zenekarában, és a zeneiskolában énekszakon végzett. A TV-ben 5 éve énekelt először egy felvételen, ahol Molnár Gábor fedezte fel, és azóta is menedzseli. A mulatós műfaj áll közel hozzá, saját számai is ebben a stílusban készültek: Fújja el a szél”,„Börtön a szívem”, „Szeres úgy, mint rég”, amiből videóklip is készült. Elmondása szerint hamarosan forgalomba kerül a CD-je is. Szólóban lép fel, és új stílusként jelenleg a rapp-el próbálkozik. Most a szépségiparban dolgozik, de szeretné, ha idővel főállású énekessé válhatna. Sminkje és fellépőruhái saját készítésűek. Eddig a Muzsika TV, és a Zenebutik műsoraiban láthattuk.

Dudar Feri

És végül, de nem utolsósorban Dudar Ferivel beszélgettünk, aki elmondta, hogy 30 éve, egy háromtagú zenekarban kezdett, de ma már egyedül lép fel. Három éve szerepel a TV-ben. Eddig egy lemezt adott ki, de idén szeptemberben jön ki az új a KO Records gondozásában. Kettő platina és egy aranylemezes száma van. Fejér megyéből érkezett. Tizenkét évesen került először kapcsolatba a zenével, mikor harmonikát kapott a szüleitől. Tizennégy évesen autodidakta módon megtanult orgonán játszani, mégis felnőttként kezdte el a zeneiskolát, majd Payer Öcsinél vizsgázott.
Mulatós műfajban lép fel. Nyolc saját száma van, amik közül a kedvence a  „Végig a házsoron” című szám. Most az „Egyszerű az élet” (Postás Józsi száma), és a saját „Szüreti mulatós”, „Húzzad neki prímás”, „Egy szál kék ibolya” című dalai kerültek felvételre. Ismertető jele a Magyaros öltözék kalocsai motívummal, és mosolyogva árulta el, hogy a legnagyobb rajongója a kislánya is el szokta kísérni a fellépéseire.

Tehát 2022. július 31-én vasárnap 16.30-tól láthatjuk hetente a TV2 Zenebutik csatornáján a „Zenészek közt Kothencz Lalival” című műsorának felvételét.

Írta: Kothencz Henrietta

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (39 db kép)
MEGOSZTÁS