Egy rádióval, antennával, némi szerencsével kifogta a jó terjedést. Biró László második lett a 2021. évben az amatőr rádiósok világversenyén, a magyarok közül egysávos (7NHz) kategóriában. Összesítettben magyar 2. Európa 110. és világ 186. helyezését nyerte el. Nemrégiben hirdettek eredményt és küldték el oklevelét – olvasható a Kiskőrösi Hírek júliusi számának hasábjain.

Az amatőr rádiózás nem csak egy hobby, technikai sport, ahol, ha nem is hallunk sokat róla mégis világszinten jegyzik. Évente egy alkalommal rendezik meg a CQ Wordl WideDX Contest, vagyis az amatőr rádiósok világversenyét – mondta Laci. A cél, hogy a verseny ideje alatt – aminek az időtartama 48 óra, ebből nekem 28 órát sikerült teljesíteni – a lehető legtöbb rádiós összeköttetést hozzuk létre. Ha megtalálok egy állomást, kapcsolatot létesítünk, visszaigazol engem, és meg is van a pontom vagy a szorzóm. Minél távolabbi állomást sikerül befognom és kétoldalú kapcsolatot tudok itt létesíteni, annál nagyobb pontszámot könyvelhetek el. A verseny kiírója pedig ellenőrzi a leadott összeköttetéseket, a sorszámmal ellátott visszaigazolásokat.

-Hirdetés-

Számos más versenyek is zajlanak szerte a világon, szinte minden hétvégén részt veszek valamelyik ország versenyén. A régi versenyzőket hívójelből megismerjük és üdvözöljük egymást, ami jó érzéssel tölt el, hogy emlékszik rám, ha még csak az éteren keresztül is ismerjük egymást.

Hány összeköttetésed volt?

A világversenyen percenként 3-4 összeköttetést tudtam létesíteni, itt nincs sok időnk beszélgetni vagy ismerkedni távíró módban, amelynél csak nyugtázzuk egymás találkozását és megy tovább a keresés. Összesen 960 összeköttetést sikerült leigazolnom a 7 MHz (megahertz-es) egysávos kategóriában. Nekem nagyon sok amerikai állomással sikerült összeköttetést csinálni, ami növelte a pontszámaim és szorzóim, de volt például japán vagy ausztrál, kajmán szigetek, indonéz is.

Beszélgettek is?

Az angol az elfogadott nyelv, de morzejelekkel is tudunk kommunikálni. Évente több expedíció is kitelepül, de vannak ritkaságok, amik csak 4-5 évente indulnak különleges helyekre, szigetekre. Nagyon nehéz és nagy kihívás velük összeköttetést létesíteni. Ilyenkor minden figyelem rájuk szegeződik a világ amatőrjei körében, hogy tudjanak kapcsolatba lépni velük, és jutalmul egy szép visszaigazoló lappal (QSL LAP) bővüljön a gyűjtemény.

Tavaly a magyar DX versenyen szintén dobogós helyet értem el, harmadik lettem a magyar amatőrök közül egysávos, kis teljesítményű kategóriában. Öröm volt számomra, hogy meghívást kaptam a Magyar Rádióamatőr Szövetség által szervezett díjátadó gálára, ahol átvehettem az oklevelet és a serleget.

Milyen felszerelés kell?

Az én állomásom nem kimondottan versenyállomás, de ha jókor vagy jó időben, még sikerélményed is lehet. A rádió adó-vevő mellé kell egy jó antenna, egy mikrofon, áram és egy számítógépes háttér. Ezekkel már lehet sok jó összeköttetést létesíteni. A siker legfőbb összetevője azonban a kitartó hozzáállás és a rádióhullámok jó terjedése!

Mióta rádiózol?

Nagyon régen kezdtem. 2002-ben tettem vizsgát a Hírközlési Főfelügyelet előtt és kaptam meg az adóengedélyem, gyakorlatilag azóta rádiózom, és próbálom népszerűsíteni ezt a sportot. Sajnos a klub megszűnt Kiskőrösön, ami néhai Pálinkás Mihály vezetésével működött. Sok tagja volt, például a már szintén elhunyt dr. Dankó Miklós is, aki Fa Nándor földkerülő hajóútját követte rádión, amibe én is bekapcsolódtam. 2006-2009 között naponta navigáltam rádión Méder Áron szólóvitorlázót, aki szintén megkerülte a Földet hajójával. Élmény volt őt szigetről-szigetre vagy mérföldről-mérföldre követni és segíteni. Nyilván itt nem működik a mobiltelefon és kihívás volt a kommunikáció, hogy a navigációban segítsem vagy az egészségi állapotáról tudjunk informálódni.

Mi az a Petőfi aktivitás?

Egy oklevél. Amit nagyon régen a dr. Dankó Miklós indított (HA8XX) és kiskőrösi, kiskunfélegyházi, kecskeméti amatőrökkel együtt folytattam pár éven keresztül, de most a Petőfi 200 Emlékévhez kötődően felértékelődött aktualitása. Van 6 rádióállomás, amelyek hívójeleinek betűiből ki lehet rakni Petőfi nevét. Akinek mind a 6 állomással sikerül összeköttetést létesítenie, az le tudja tölteni az oklevelet. A letöltő rádiósok száma közel 1000, ők teljesítették a feltételeket. Június 31-ig élt ez az aktivitás. Nem csak az eredményüket követhetik nyomon, hanem megnézhetik, megismerhetik Petőfi Sándort és szülővárosát, Kiskőröst. Sikerült rádióznom egy antarktiszi állomással 3-4 percre, nemrégiben pedig egy afrikai, a Kilimandzsáró csúcsa felé tartó expedíció rádiósával létesítettünk kapcsolatot. De több ezer összeköttetés van a hátam mögött, mindig vannak érdekes, különleges állomások, amiket érdemes levadászni. Ha olyan helyzet áll elő, hogy elnémulnak a mobiltelefonok, a rádiók akkor is működni fognak.

Felülmúlhatatlan érzés, hogy a rádióm segítségével a világ számos pontjára eljutok. A reggelt Amerikában kezdem, aztán átruccanok Ausztráliába, végül este befejezem az utam japán rádiós barátaimnál.

Mik a kitűzött céljaid?

Hogy fejlesszem az állomásom, minél profibb antennám legyen és népszerűsítsem ezt a sportágat. Szeretném megtanítani fiamnak, Bencének is minden csínját-bínját és támogatni ebben a sportágban is. A nyomdokaimba lépett, amire nagyon büszke vagyok. Rádiós tájfutó szakágban már szép sikereket ért el és ha tovább küzd, a világbajnokságra is kijut, amit ez évben Bulgáriában szerveznek meg.

A fényes eredményekhez gratulálunk, Lacinak és Bencének sok sikert kívánunk!

Forrás: Kiskőrösi Hírek/ Szöveg, kiemelt kép: Boda Zsuzsa

MEGOSZTÁS
Írta: vira