Idén a telihold fénye megnehezítheti a leghíresebb éves meteorhullás maximumának megfigyelését – írja az EarthSky. A Perseidák minden évben július második felétől augusztus végéig láthatóak, csúcsukat augusztus közepén érik el. A meteorhullás népszerűsége a fényjelenségek sokasága mellett annak tudható be, hogy a nyári estéken sokan vannak a szabadban.

-Hirdetés-

A raj 2022-ben július 17-én vált aktívvá. 

A meteorhullás augusztus 12-13-án fogja elérni maximumát.

Telihold augusztus 12-én lesz, a természetes fény miatt nehezebbé válik a meteorok észlelése. Éppen ezért idén érdemes július végén és augusztus elején kémlelni az eget. 

A meteorrajt a 109P/Swift-Tuttle üstökös alakítja ki. Amikor az égitest törmeléksávja találkozik a Földdel, a légkörbe belépő szemcsék megsemmisülnek, fényjelenségeket hozva létre.

A megfigyeléshez érdemes elvonulni a fényszennyezéstől, és türelmesen várni, hiszen az emberi szemnek nagyjából 20 percre van szüksége a sötéthez való alkalmazkodáshoz. A meteorok látszólag a Perseus csillagkép felől érkeznek, de bárhol felbukkanhatnak. 


Tíz nap múlva kezdődik a tíz napig tartó országos csillagászati programsorozat!

A nyári égboltot kémlelve számtalan éjszakai látványosságot észlelhetnek azok, akik távcsövet ragadnak, vagy felkeresnek egy helyi csillagvizsgálót. Az Egy Hét a Csillagok Alatt 2022 kezdeményezés célja ugyanaz mint a korábbi években: minél többen élhessék át a csillagászati megfigyelések élményét.

Augusztus 5 és 14. között csillagvizsgálók és amatőrcsillagászok, egyesületek és szakkörök országszerte várják programokkal a csillagos égbolt fürkészeit.

Szakemberek és amatőrök az ország több tájáról szép számmal csatlakoztak már. A teljes lista a résztvevőkről az egyesület oldalán megtalálható. Az egyes programokról és érdekességekről bővebben a rendezvény Facebook-oldalán olvashatnak az érdeklődők.

Forrás: https://24.hu/tudomany/2022/07/25/perseidak-2022-csillaghullas-hullocsillag-augusztus-meteorraj/ 

MEGOSZTÁS
Írta: vira