Karikó Orsolya nagykőrösi cukrász kreációja, a HUNCUT SZILVA HERCEGfantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Gyuris László cukrászmester nyerte a Nagyi kedvence fantázianevű alkotással. Győzelmüket Budapesten, az Országház Vadásztermében tartott
sajtótájékoztatón jelentették be.
Karikó Orsolya nagykőrösi cukrász kreációja, a „HUNCUT SZILVA HERCEG”

A Magyar Cukrász Ipartestület tizenhatodik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt az augusztus 20i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére.

-Hirdetés-

Olyan kedvelt magyar ízekkel, gyümölcsökkel készült recepteket vár minden évben az Ipartestület, melyek az ünneppel, vagy Magyarországgal összefüggésbe hozhatók, és szigorúan csak kiváló minőségű, természetes és egészséges alapanyagokat tartalmaznak.
Idén a versenykiírásban újdonságként az is szerepelt, hogy a versenymunkák hangsúlyosabban, minimum 40%ban tartalmazzanak felverteket, vagy egyéb tészta rétegeket annak érdekében, hogy a magyar cukrászat tradíciói jobban érvényesüljenek a tortákban.

Három körös zsűrizési folyamatban születik meg a győztes minden évben.

Az első fordulóban megadott jellemzők alapján anonim módon kóstolnak a zsűritagok, innen általában öt torta jut tovább az összesített pontszámok szerint.
A második
zsűrizési körben újra kóstolják a döntős tortákat és javaslatokat tesznek azok tökéletesítésére.
A
döntőben a versenyzőknek a zsűri jelenlétében, élőben kell elkészíteniük a tortákat, melyeket szakmai szempontok alapján pontoznak.

Az idei döntős torták a következők voltak: 

  • Karmelita – A Cappella Cukrászda, Szeged (Gyuris László)
  • Huncut szilva herceg – Vanília & Gelarto, Nagykőrös (Karikó Orsolya)
  • Évszakok – Major Cukrászda, Budapest (Szívós Zita)
  • Hegyaljai mámor – Kishalász Cukrászda, Szerencs (Halász Zsuzsa)
  • Kék kötény kincse – Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós (Lakatos Pál)

Érdekesség, hogy idén a mák, a meggy, a tokaji borok és a tejföl több versenyzőnél is favorit volt, több torta alap ízeit is ezek képviselték, de előkerültek olyan, a cukrászatban szokatlan különleges alapanyagok is, mint az édesburgonya, kapor, rozmaring, vagy akár a libamáj.

A győztest, Karikó Orsolya (középen) a díjátadón

A győztest, Karikó Orsolyát (Vanília & Gelarto Kézműves Cukrászat, Nagykőrös) a Huncut szilva herceg” ötletének megszületésekor a kiváló egri vörösbor és kedvelt magyar gyümölcsünk, a szilva ízének harmonikus párosítása ihlette meg.
A torta alapja egy lisztmentes, mogyorós dacquoise felvert karamellizált csokoládés fahéj ropogóssal, melyet lágyan rétegez egy üde, könnyed és zamatos, pikánsan fűszerezett szilvás csokoládé mousse, megbolondítva az egri borvidék kiváló családi pincészete által megalkotott classic vörösbor hangulatával, valamint a szintén vörösboros erdei áfonyaszilva zselé, így kényeztetve érzékeinket. A torta koronája a frissen szedett szilva ízét idéző gyümölcsös áthúzó.

A második helyezett a Lakatos Pál (Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós) által készített „Kék kötény kincse”, lett, míg a harmadik helyen az Évszakok, Szivós Zita (Major Cukrászda, Budapest) alkotása végzett.

A KÉK KÖTÉNY KINCSE nevű tortáról készítője így írt:
“A városunk egykori őstermelőinek, gyümölcstermesztőinek sajátságos munkaruhája volt a kék kötény, ez annyira jellegzetes volt, hogy a későbbiekben már ragadványnévként is elhíresült. A kötény célja a védelmen kívül az volt, hogy visszahajtva ebbe szedték az érett gyümölcsöket a fáról a falusiak.
Kisgyermekként nagyszüleimnek segítve ilyen kötényben szüreteltem én is a meggyfáinkról a meggyet. Persze az édes-savanykás gyümölcsből nem csak a köténybe jutott, hanem a számba és a fülem mögé is. A gyermekkori emlékeimet megidézve a süteménybe kedvenc fűszeremet is belecsempésztem, mely nem más, mint a fahéj. A régi édes emlékeket párosítottam a mai modern technikákkal és így született meg a Kék kötény kincse.”
Alkotórészei: lisztmentes barnacukros piskóta, rumos meggyzselé, fahéjas fehércsoki mousse, fahéjas ropogós, nappage.
Az ÉVSZAKOK nevű tortáról készítője így írt:
“Ami rejtőzik a bársonyos tejcsokoládé réteg alatt.
A gesztenye mousse és felvert formában jelenik meg a tortában, melyet egy enyhén savas gyümölcs, a meggy egészít ki. Hazánk az egyik legnagyobb meggytermő országnak számít. A kedvelt gyümölcsből párlatot, gyümölcsbort és likőrt is készítenek. Ez utóbbit én is felhasználtam a tortában.
A gesztenye az egyik legőshonosabb gyümölcsfajunk. A szelídgesztenye erdő mai képének kialakításában nagy szerepet játszottak Anjou királyaink. Károly Róbert és Nagy Lajos kertészei mellett Hunyadi Mátyáshoz is kötődnek telepítések. Felhasználása sokoldalú, magas vitamin és ásványi anyag tartalma az egészséges táplálkozásban is növeli jelentőségét.
A két fő alapanyag kiegészítésére szolgál a tonkababos tejcsokoládé mousse, a tejcsokoládé ropogós és a kakaós felvert.
Évszakok? – a tortában a meggy a nyarat, a gesztenye az őszt és egy kicsit a telet szimbolizálja.”
A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, melyet 11. alkalommal rendezett meg az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Ipartestülettel együtt hirdeti meg, párhuzamosan a Magyarország Tortája versennyel.
Az idei Magyarország Cukormentes Tortája, a „Nagyi kedvence” elnevezésű torta

Az idei győztes a szegedi Virág Cukrászda és Kávéház cukrászmestere, Gyuris László „Nagyi kedvence” elnevezésű tortájával lett.
Az elegáns küllemű, hozzáadott cukor nélküli tortában az üde, kellemesen savanykás málnavelő, a fehércsokoládés pisztácia ropogós, valamint a könnyű mascarpone mousse harmonikus ízvilágát némi hibiszkusz virág és csipkebogyó velő teszi teljessé. A piskóta mandula és kókuszlisztből készült, gabonalisztet nem tartalmaz.

A torta energiatartalma 233,8 kcal szeletenként, míg szénhidrát értéke 11,9 g vagyis a cukorbetegek számára is jó választás lehet, de mindenkinek ajánljuk, aki ügyel arra, milyen összetevőkből áll, amit elfogyaszt.

Gyuris László pályaválasztását szeretett nagymamája inspirálta, akinek konyhájában az ő első süteményei is készültek. A Nagyi kedvence az ő tiszteletére született meg. A szegedi cukrász másodszor nyerte meg versenyt, miután 2019ben Kicsi Gesztenye elnevezésű tortája bizonyult a legjobbnak.

A második helyezett Sztaracsek Ádám és Szirmai Péter, a komáromi Jánoska Cukrászda cukrászainak alkotása, a „Csokoládé királyfi” lett, a harmadik díjat Sabján Adrienn, a Cake to go Budapest cukrásza, az Epres túrógombóctorta megalkotója érdemelte ki.

Immáron második éve támogatja a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. a Magyarország Tortája versenyt. A Zsolnay 2022ben is különdíjként felajánlja a Magyarország Tortája 2022. verseny győztese és a Magyarország Cukormentes Tortája 2022. verseny győztese számára a kézzel rajzolt és festett, nagy értékű, egyedi torta tartó tálját.

Augusztus 19től lehet megkóstolni a tortákat, a Magyar Ízek Utcájában a Várkert Bazárban, és országszerte több száz cukrászdában.

Az árusító cukrászdák listáját augusztus 16tól megtalálják a www.cukraszat.net oldalon, a lista várhatóan augusztus 19ig napról napra bővülni fog.
A torták minőségének védelme érdekében az idei
évben is csak az év végétől lesznek nyilvánosak a receptek, addig csak az ipartestület tagjai készíthetik.

Fogadják és kóstolják szeretettel a nyertes finomságokat, melyekkel a cukrász szakma tiszteleg hazánk nemzeti ünnepe előtt.

A verseny támogatója: Technológiai és Ipari Minisztérium

 

Forrás, képek: Magyar Cukrász Ipartestület

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (57 db kép)
MEGOSZTÁS