A Rendőr és Tűzoltó Világjátékoknak (World Police and Fire Games) idén Rotterdam adott otthont. A világ számos részéről érkező tűzoltók és rendőrök, több mint hatvan sportágban mérték össze tudásukat, erejüket.

A Bács-Kiskun megyei (egyben a magyar) tűzoltókat több vízi evezős sportban a többszörös magyar rendvédelmi bajnok, bajai tűzoltók képviselték. Idén először juthattak ki a világjátékokra és bebizonyították, hogy nemcsak ott a helyük, hanem komolyan számolni kell velük!

-Hirdetés-

Evezős, ergométeres és sárkányhajó versenyre készültek fel. 

Evezős páros versenyben világbajnoki aranyérmet szerzett Cselinácz János tűzoltó hadnagy és Gagyi Norbert tűzoltó őrmester.

Egyéniben kiváló eredményt, ezüstérmet szerzett Cselinácz János 0,34 másodperccel a többszörös világbajnok mögött.  Ergométeren Cselinácz további két ezüstérmet szerzett 35+ korcsportban 500 és 2000 méteren.

Gagyi Norbert ergométeren 18+ korcsoportban 500 méteren szintén ezüstérmet szerzett. Közösen a csapatversenyben bronzérmet szereztek.

A sárkányhajó csapatot Márton Mihály tűzoltó őrnagy csapatvezető, edző készítette fel több hónapon keresztül. Idén májusban ismét bebiztosították első helyüket a magyar rendvédelmi bajnokságban, majd teljes erővel a világjátékokra készültek! Csak a legjobban teljesítők kerülhettek a Speed Dragons csapatba!

A sárkányhajó versenyt július 31-én tartották. A Bajai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság sárkányhajó csapata, a Speed Dragons nagyszerűen evezett, a döntőben már a táv felénél egy hajóhosszal vezette a versenyt, majd magabiztosan nyerte a Világjátékokat, a többszörös bajnok és címvédő Philadelphiai tűzoltók és rendőrök közös csapata előtt. 

A világjátékokra megérkező bajai csapat az AHOY nevű óriási sportcentrumban regisztrált, ahol az éppen folyamatban lévő versenyek (crossfitt verseny és női futball mérkőzések) voltak. A regisztráción nagyon készségesek voltak a szervezők, és a csapat megilletődöttségét – amit a gigantikus sportcentrum okozott – kedvességükkel feloldották. Minden információt részletesen elmondtak, amire szükség volt. 

A verseny helyszíne a külvárosban volt egy kajak-kenu és evezős versenypályán. A nemzetközi szintű versenypályát a verseny előtti napon kipróbálta a magyar csapat illetve egy átmozgató edzés keretében módosították, beállították a beüléseket, mert a versenyhajók nem egészen olyanok voltak, mint amiben itthon készültek.

-A verseny napjáig gyönyörű szép időnk volt, ami a verseny napjára teljes fordulatot vett és megviccelte a mezőnyt. Ugyanis viharos oldalhátszéllel és néha vízszintesen hulló esővel szembesültek a csapatok – mesélte Márton Mihály tűzoltó őrnagy csapatvezető, edző. A szél miatti kellemetlenségeket például rajthoz beállás, egyenesen haladás, a csapatunk ügyesen-rutinosan megoldotta és már az első futamot is néhány beülővel megnyertük. A futamokat egy óra húsz percenként indították, három futam után jutottunk el a döntőig, ahol már várható volt, hogy a Philadelphiai tűzoltók és rendőrök közös csapatával kell megküzdenünk. 

A Bajai Tűzoltók csapata érezte, hogy jól megy és van keresnivalójuk a döntőben. Nagyon akarták a győzelmet. A döntőben a csapat – a megalakulásunk óta – az eddigi legjobb rajtját produkálta. Ez annyira jól sikerült, hogy már a táv felénél egy hajóhosszal vezettek.

-A végkifejlet fenomenális érzés volt! Ezt mindenki átérezte, hogy mi a Bajai Tűzoltók Világjátékokat nyertünk sárkányhajóban! Következett az elmaradhatatlan csatakiáltás: „Ki a jó? Baja! Ki a legjobb? Baja! Ki a leges legjobb? Baja!”, valamint a lelátó előtt a tribünevezés sem maradhatott el. Az eredményhirdetés a verseny helyszínén, a pálya mellett volt. Nagyon büszkén vettük át az aranyérmeket és nagyon örültünk, hogy a többszörös bajnok és címvédő Philadelphia Dragon csapata szívből gratulált nekünk – idézte fel Márton Mihály a győzelem feledhetetlen pillanatait. 

A Bajai Tűzoltók Sárkányhajó csapatának, a Speed Dragonsnak a tagjai, akik részt vettek a Világjátékokon: 

Márton Mihály tűzoltó őrnagy csapatvezető, edző
Tóth Zsolt tűzoltó őrnagy
Agócs Sándor tűzoltó főhadnagy
Cselinácz János tűzoltó hadnagy
Holczer László tűzoltó főtörzsőrmester 
Oros Gábor tűzoltó főtörzsőrmester
Peity-Gavrán Zoltán tűzoltó főtörzsőrmester 
Gagyi Norbert tűzoltó őrmester
Vida Péter tűzoltó őrmester 
Gyulánszky Milán tűzoltó őrmester
Németh Miklós tűzoltó őrmester
Horváth Richárd tűzoltó őrmester

Forrás, további képek: https://bacs.katasztrofavedelem.hu
Fotó: Speed Dragons

MEGOSZTÁS
Írta: vira