A németországi Wuppertalban 2022 júniusában rendezték meg a Solar Decathlon nemzetközi hallgatói innovációs házépítő verseny újabb európai eseményét. A legkorszerűbb technológiákat felvonultató világversenyen egyedüli csapatként a Pécsi Tudományegyetem képviselte Magyarországot, Lungs of the City projektjével. A pályaművet 14 nap alatt kellett felépítenie a versenyzőknek Németországban. A csapat fő médiapartnere a fenntartható építészeti megoldások és azok népszerűsítése iránt elkötelezett Magyar Építéstechnika.

 
-Hirdetés-

A rangos eseményre a Pécsi Tudományegyetem hallgatói csapata, több mint 40 nemzetközi pályázóból került kiválasztásra. Érdemüket tovább erősíti, hogy egyedüli magyar csapatként kerültek a legjobb 18 közé, majd megnyerték az Emberközpontú építészet első helyezését. 

A díj

Hírportálunknak a kiskőrösi Krecs Barbara adott interjút, aki a PTE hallgatói csapatának organizációs feladatait látta el Dr. Füredi Balázs mellett. 

Mesélj egy kicsit magadról, kérlek! Mivel foglalkozol jelenleg? Miért ezt a szakmát  választottad? 

Kiskőrösről származom és egészen a gimnázium végéig itt éltem a családommal. Pécsre mentem felsőoktatási képzésre, most fejeztem be a hatodik szemeszteremet építészmérnök alapképzésen, 21 éves vagyok. Egész fiatal koromtól kezdve érdekeltek az épületek, megfogalmazódtak bennem olyan kérdések mint, kinek épült egy-egy ház, milyen funkciókat láttak vagy látnak el a mai napig, milyen történeteket őriznek, hogyan lehetne jobbá formálni, átalakítani elméletben. Az elméleti síkon futó gondolataimhoz pedig szükséges, hogy megtanuljam azt a háttértudást, amit az egyetem adhat. 

A 21 éves Krecs Barbara
Ha jól tudom több projektben is részt vettél már. Melyek voltak ezek?

A képzés mellett a félév során két nagyon érdekes projektben vehettem részt. A kecskeméti Neumann János Egyetemen az MNB-vel közös kollaboráció keretében létrehoztak egy ”Innovációs tér” elnevezésű termet, amelynél a belső design megtervezésére kértek fel. Tavaly már gyakornokként dolgoztam egy építész irodában, ahol nagyon sokat tanultam többek között a belső terek kialakításáról is.

A Campus épületét 2019-ben adták át, emiatt abba a szerencsés helyzetbe kerültem, hogy egy új építésű, kortárs környezethez kellett alkalmazkodni.

A Neumann János Egyetemen tervezett ”Innovációs tér”, amelynél a belső design megtervezésére Barbarát kérték fel

Az egyetemnek meglehetősen specifikus kérései voltak, mint stílusban, mint funkciót tekintve.

A megbízói igények szerint a koncepció célja egy olyan elegáns, de otthonos közösségi tér berendezése, ami innovatív, de pihentető közeget biztosít a diákoknak és kiszolgálja igényeiket. Egy 80 négyzetméteres terembe kellett belesűríteni a különböző funkciókat. A térnek alkalmasnak kell lennie olyan rendezvények lebonyolítására, mint szakmai versenyek, díjátadók, vetítések, ugyanakkor tárgyaló helyiségnek is megfeleljen, vagy akár szabadidős tevékenységek folytatására is lehetőséget adjon. Nem elhanyagolható cél, hogy a diákok örömüket leljék benne és szabadon használhassák a tudásuk bővítésére. Emiatt amennyiben nem zajlik esemény a teremben szabadon látogatható, használható.

A koncepció célja egy otthonos közösségi tér berendezése volt, ami innovatív, de pihentető közeget biztosít a diákoknak a kecskeméti épületben
Hogyan kerültél be a PTE csapatába, akikkel egyedüli magyarként vettetek részt a Solar Decathlonon? Mesélnél egy kicsit erről a projektről is? Milyen érzéssel tölt el, hogy részt vehettél ebben a házépítő versenyben?

A másik izgalmas projekt, melyben az idei évben részt vehettem a Solar Decathlon nemzetközi, innovációs, házépítő verseny. A rendezvény keretében a világ különböző egyetemei mérhetik össze tudásukat, tehetségüket. Az első versenyt 2002-ben rendezték meg, azóta kétévente járja a világot.

A Pécsi Tudományegyetem kreatív hallgatói csapata

Célja, hogy egyetemi kutatók és hallgatók együttműködjenek az ipari partnerekkel, szponzorokkal és olyan innovatív, energiatakarékos házakat tervezzenek, amelyek a fenntarthatóság mintapéldái lehetnek.

A „Lungs of the City” néven elkészített projekt

2022-ben Wuppertalban rendezték az európai versenyt, ahol 44 projektből kiválasztva, a legjobb 18 nemzetközi csapat között a Pécsi Tudományegyetem kreatív hallgatói csapata képviselte Magyarországot, „Lungs of the City” néven, melyet Dr. Kondor Tamás a projekt egyik fő mentora fogott össze. A Műszaki és Informatikai Kar minden szakának kiemelkedő hallgatóiból összetartó csapat alakult ki, aminek szerencsére tagja lehettem.

A Műszaki és Informatikai Kar minden szakának kiemelkedő hallgatói 

A verseny két évet ölel fel, az első időszakban a tervezés folyamata zajlik, a másodikban pedig a megvalósítás. Az előépítés során Pécsen szerkezetkészre megépítettük a tervezett környezetpozitív házat. Ezt követően szétszedtük darabjaira, kamionra pakoltuk és kiutaztattuk Németországba, ahol a döntő keretében a nulláról felépítettük.

A pályaművet 14 nap alatt kellett felépítenie a versenyzőknek Németországban

A döntőben, Wuppertalban 14 nap alatt kellett teljesen, kulcsrakészre felépítenünk a házat. ezután két hét versenyidőszak következett, ahol különböző méréseket végeztek a házon (energiahatékonyság, hangszigetelő képesség, stb.). A csapatoknak prezentálniuk kellett a házat különböző munkarészek, versenyszámok szerint (tervezési koncepció, városépítészet, belsőépítészet, stb.)

A csapatoknak prezentálniuk kellett a házat különböző munkarészek, versenyszámok szerint

Én az organizációs csoport feladatait láttam el Dr. Füredi Balázs mellett, ahol a feladatunk az volt, hogy kitaláljuk  a ház egyes elemei milyen sorrendben kerüljenek beépítésre,  milyen eszközök és gépek szükségesek hozzá ezen felül a szállítmányozás logisztikáját kellett megterveznünk. A döntő során lekövettük a tervtől való eltéréseket és változásokat, kamionok menetrendjét és a munkagépek biztosítását. Az építkezés nagy részét a diákok végezték, de a szakemberek közreműködése elengedhetetlen volt és hatalmas segítség számunkra.

Az egyetemen megtanult elméleti tudás mellé rengeteg gyakorlati tapasztalatot is gyűjthettek

A verseny során az egyetemen megtanult elméleti tudás mellé rengeteg gyakorlati tapasztalatot is gyűjthettünk, megismerhettünk különleges szerkezeti megoldásokat, tervezési koncepciókat. Sokan, köztük én is, most foglalkoztam először a kivitelezési szakiránnyal, így ez egy kiváló lehetőség volt arra, hogy az építés során levont konklúziók által, a jövőben képesek legyünk építész tervezési feladatainkat több szempontot figyelembe véve jobban teljesíteni. Beleláthattunk abba is, hogy amikor egy nehézség adódik egy építkezésen, milyen gyorsasággal és pontos probléma megoldóképességgel kell áthidalni ezeket.

Beleláthattak abba is, hogy milyen az, amikor nehézség adódik egy építkezésen

A megmérettetésen több versenyszámban osztottak ki díjakat. A több hónapos felkészülés és az építkezésbe fektetett munka gyümölcseként megnyertük az Emberközpontú építészet első helyezését, ami méltó zárása volt a Solar Decathlon versenynek. 

Pályázati anyaguk egy olyan terv volt, ami alapjaiban változtatná meg az építészet ökologikus világáról alkotott szemléletet

A képek a Solar Decathlon előkészületeikor, a verseny alkalmával készültek.
Köszönjük a fotókat Krecs Barbarának.  

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (101 db kép)
MEGOSZTÁS