Táncházakkal egybekötött ötnapos tánctábort rendeztek Soltszentimrén. A III. Iringó Gyermek-és Felnőtt Néptánctábort Számfira-Nagy Zita és férje: Számfira Máté szervezte, akik a szegedi Hatetudnád Tánctanoda vezetői is. Az eseménynek a soltszentimrei Közösségi Ház, illetve az általános iskola adott otthont. A múlt héten zajló táborban nemcsak gyerekek vettek részt, hanem családok is, ahol a tánc, a népi játékok, és a népi kézművesség során bontakoztathatták ki tehetségüket.

Hírportálunknak a soltszentimrei származású Számfira-Nagy Zita adott interjút.

A kép közepén: Számfira-Nagy Zita, mellette férje Számfira Máté, akik az idei tábort is szervezték
Milyen céllal szerveztetek tánctábort Soltszentimrén?

Amióta néptáncoktatással foglalkozom, mindig is nagy vágyom volt, hogy ennek egy kis szeletét Soltszentimrére is elhozhassam. Nagyon boldogok vagyunk, hogy idén második alkalommal sikerült megszerveznünk az Iringó Tábort Soltszentimrén. Férjemmel Számfira Mátéval két éve alapítottuk a Hatetudnád Tánctanodát, azonban már évek óta foglalkozunk táncoktatással, leginkább Szegeden és környékén. A szegedi tánctanodánk csoportjai: a Kis-Iringó, Nagy-Iringó, Pirinkó és a Hatetudnád Ifi-Felnőtt csoport, idén ősszel pedig egy újabb gyermekcsoporttal bővül Tánctanodás családunk, a Tilinkó csoporttal. Táborunk is a Tanoda gyermekcsoportjai után kapta a nevét.

-Hirdetés-

Milyen táncokat tanítottatok a tábor ideje alatt?

A felnőtteknek méhkeréki táncokat tanítottunk. Idén már három gyermekcsoportban folyt az oktatás, a legkisebbek a dél-alföldi játékokkal ismerkedtek Lábas Kata és Zádori Zsuzsanna vezetésével. Az alsósok bodrogközi, a felsősök pedig szilágysági táncokat tanulhattak. A Kis-Iringó csoportot: Hajnal János, Lábas Kata vezette, míg a Nagy-Iringó csoportot: Bőtös Barnabás és Kürtösi Lilla. Az ifi-felnőtt csoportot pedig mi oktattuk Mátéval. Tábori zenekarunk idén is a Talléros Együttes volt, akik mindvégig itt voltak velünk. Napközben a gyerekek és a felnőttek próbáin vettek részt, így élőzenés táncoktatás folyt, ezen túl a gyermekeknek hangszerbemutatót is tartottak. Míg napközben az oktatást segítette a zenekar, addig este a táncházakban muzsikáltak nekünk.

A táncoktatáson kívül milyen programokkal készültetek?

A legfontosabb a népi kultúra bemutatása volt: a néptánc, a népzene, és a kézműveskedés által. Emellett a közösségépítést is nagyon fontosnak tartjuk, így a foglalkozások után minden nap közösségi programok várták a táborozókat. A programválasztás fontos szempontja volt, hogy Soltszentimréhez, helyi értékeinkhez kapcsolódjanak ezek. Így kirándultunk a homokbuckákhoz, a Csonka toronyhoz, megnéztük a Wakin Tavi Díszahaltenyészetet, a Szekeres Tejműhelyet, a Szabó lovakat, illetve a település kemencéjében sütöttünk kenyérlángost, de a helyi focimeccs sem maradhatott ki.

Mely településekről érkeztek hozzátok?

Egyrészt voltak soltszentimrei gyerekek, aminek nagyon örültünk, de érkeztek a környező településekről is: Fülöpszállásról, Izsákról, Kiskőrösről, de messzebbről: Csongrád-Csanád megyéből, Budapestről és Németországból is.

Kik voltak a segítőitek a tábor ideje alatt?

Környezetünk nagy örömmel fogadta idén is a tábor ötletét, így sok segítséget kaptunk, egyrészt a település önkormányzatától, általános iskolájától, másrészt a családunktól, szüleimtől, testvéreimtől, szüleim munkatársaitól, barátaitól. Nagy örömünkre idén Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke is támogatta kezdeményezésünket. A tábor résztvevői is nagyon segítőkészek voltak, egy nagy családként működtünk együtt a hét során. A kecskeméti Csipkefa Zenekar is támogatta táborunkat, ők egy fantasztikus moldvai táncházat muzsikáltak nekünk csütörtök este. Berei Andrea és Trungel Aranka kézműves oktatók is segítették táborunkat a délutáni kézműves foglalkozások során.

Milyen visszajelzéseket kaptatok?

Csak pozitív visszajelzések érkeztek hozzánk. Nagyon szerették a táborozók, hogy minden nap nagyon mozgalmas. Úgy láttam, hogy mindenki nagyon szívesen vett részt a programokon. Külön öröm számunkra, hogy nagyon tetszett a résztvevőknek településünk, de ez nem is csoda, hiszen évről évre egyre szebb Soltszentimre a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően. Bízunk benne, akik idén eljöttek, jövőre ismét visszatérnek hozzánk, és szeretettel várjuk majd az új érdeklődőket is.

A tánccal, illetve a népi hagyományok felelevenítésével milyen üzenetet szeretnétek átadni?

Nem pusztán a népi kultúra bemutatása, átadása fontos számunkra. A célunk az, hogy egy nyitott, befogadó közösséget építsünk, ahová szívesen tartoznak az emberek. Úgy gondoljuk, hogy soha sem késő megismerkedni a néptánc és népzene csodás világával. Erre pedig mi más lenne jobb alkalom, mint egy néptánctábor?!

Köszönjük a fotókat a tábor résztvevőinek és szervezőinek! 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (51 db kép)
MEGOSZTÁS