2022.július 31.
Kiskőrösi Gazdakör Egyesület
Sajtóközlemény

Lezárult a TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2021-02169 számú „Helyi termelők szakmai ismereteinek bővítése és piaci tevékenységük erősítése Kiskőrösön” elnevezésű projekt megvalósítása.
-Hirdetés-

A Kiskőrösi Gazdakör Egyesület 2021. évben nyújtott be pályázatot „Hagyományokon alapuló helyi gazdaságok együttműködéseinek fejlesztése” pályázati felhívásra, amely kedvező elbírálást nyert.

A pályázat megvalósításához a Pénzügyminisztérium Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága a TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2021-02169 projekt keretein belül 4 360 227 Ft támogatási összeget biztosított. A pályázat megvalósítása során a megítélt támogatásból a Kiskőrösi Gazdakör Egyesület huszonöt rendezvényt valósított meg és a rendezvények megvalósításához eszközbeszerzésre is lehetősége nyílt.

A projekt keretében 2021. szeptember 4-e és 2022. július 21-e között huszonegy alkalommal – benne foglalva a Kiskőrösi Szüret és Szlovák Nemzetiségi Napokat 2021.09.04-én és a Városalapítók Napja és Országos Rétes Fesztivált 2022.05.21-én – Farm Market és Junior Farm Market piaci rendezvények kerültek megrendezésre Kiskőrös Város Főterén 12-18 óráig történő nyitva tartással, melynek célja a helyi termelők, szolgáltatók és kézművesek termékeinek népszerűsítése és eladásaik segítése volt.

A programok keretében a helyi hagyományos piac reggeli-délelőtti nyitva tartásával ellentétben a délutáni beszerzés lehetőségét biztosították, például a munkába hazafelé menet megvásárolható friss, kiváló minőségű árukkal.

A megvalósítás során a projektből megvásárolt árus asztalokon történt a kitelepült piacolás, melyek felállítva, berendezve, ingyenesen biztosították az árusok részére termékeik látványos bemutatását és értékesítését. A pakoláshoz, szállításhoz emellett rendelkezésre álltak szintén a projektből megvásárolt egységes megjelenésű kézi kocsik, a lemérendő árukhoz pedig hitelesített mérlegek.

A piaci kitelepülések mellett minden alkalommal megtalálható volt a város főterén a Junior Farm Market pont mely a kicsikre gondolva – játékanimátor felügyelete mellett – játszóház formájában biztosította, hogy amíg a felnőttek bevásárolnak, addig a gyermekek hasznosan elfoglalják magukat. A játékponton a gyermekeknek – iskolásoknak és óvodásoknak – lehetőségük volt játszani kis piaci faeszközökkel, mint például kis mérleggel, kis pénztárgéppel, apró, fából, egyéb környezetbarát anyagból készült zöldségekkel-gyümölcsökkel, állatokkal, járművekkel. A játszóház lehetősége mellett több alkalommal farm témájú mesevetítést is megtekinthettek a kisgyermekek.

A gyermeknapot megelőzően 2022 május hónapban piaci témájú rajzverseny meghirdetésére is sor került, melyre 126 rajz érkezett az Egyesülethez iskolás és óvodás korú gyermekektől. A rajzverseny eredményhirdetésére 2022. május 21-én került sor a Kiskőrösi Gazdakör Egyesület Facebook oldalán illetve az általuk történt aznapi Junior Farm Market kitelepülésen, mely rendezvényen a nyertes rajzok tulajdonosai átvehették ajándékcsomag nyereményeiket.

A fenti programok mellett az Egyesület négy alkalommal (2021.11.04, 2022.01.11, 2022.03.17, 2022.07.11) szakmai előadást tartott a kiskőrösi Hagyományok Házában, mely során különböző, aktuális mezőgazdasági témában hallgathattak meg hasznos előadásokat az érdeklődők.

A helyi termelők, szolgáltatók és kézművesek termékeinek népszerűsítése és eladásaik segítése végett továbbá beszerzésre kerültek egységesen feliratozott, környezettudatos vászon táskák, melyek azt hirdették, hogy „Vegyél Kiskőrösit”.

Emellett az Egyesület jelenlétének és tevékenységének erősítése céljából saját weboldal és Facebook fiók létrehozására és üzemeltetésére is sor került a pályázatból, továbbá egy darab molinó és egy darab roll up is beszerzésre került.

A fentieken túl a rendezvények hirdetésre kerültek nyomtatott helyi újsághirdetés és rádió spot keretében, illetve újságcikk formájában.

A projekt sikeresen és eredményesen zárult, mind a vásárlók mind a helyi termelők, szolgáltatók és kézművesek örömmel fogadták egy a hagyományostól eltérő piaci kitelepülés és hozzá csatlakozó, a generációk közötti hagyományok erősítésének és figyelemfelhívásának lehetőségét.

A szakmai előadások szintén sokat segítettek az ágazatban tevékenykedők részére, a hasznos információk és tapasztalatok átadásával.

Az Egyesület tevékenysége és népszerűsége erősödött a saját weboldal és Facebook fiók létrehozásával és a sajtón keresztül történő hirdetések és cikkek segítségével egyre több érdeklődőt tudnak elérni.

További információ kérhető:
Nikléczi Gábor– elnök
Kiskőrösi Gazdakör Egyesület
6200 Kiskőrös, Madách utca 75.

MEGOSZTÁS
Írta: vira