Már a lakosság számára is elérhetőek azok a Biogents szúnyogcsapdák térségünkben is, melyek hosszú távú megoldást jelenthetnek a vérszívó rovarok ellen. Az udvaron egy kerti party alkalmával, de akár lakásunkban is megoldást nyújthatnak azok az eszközök, melyeket Martinkó Zsolt is forgalmaz, akinek felesége Judit, olasz-angol szakos tanárként rengeteget segített a külföldi ismeretterjesztő szövegek lefordításában.

Az egész világon népszerű szúnyogfogó készülékek működési mechanizmusáról, ismérveiről a kiskőrösi házaspárral, erdőteleki otthonukban beszélgettem.

-Hirdetés-

 

Milyen indíttatásból fogtatok bele a Biogents szúnyogcsapdák hazai forgalmazásába?

Amikor erdőtelki otthonunkba költöztünk, akkor az első nyár az úgy telt el, hogy nem tudtuk az udvarunkat használni a rengeteg szúnyog miatt. Első körben géppel permeteztem az udvart meg a környezetet is, mely néhány napig megoldást nyújtott, azonban csak rövid ideig volt hatékony. Mindemellett emlékszem, hogy még az önkormányzat is permetezett Erdőtelken, de igazán ez sem nyújtott hosszú távú megoldást. Akkor gondoltam esetleges megoldásként a szúnyogcsapdákra, ezért lázasan elkezdtem keresgélni az interneten, ahol rá is találtam egy szúnyogcsapdára, ami szén-dioxidot használ csalianyagnak. Erről nagyon jókat írtak, azonban az eszköz nagyon drága volt. Majd a következő években még többet kutakodtam, és akkor találtam rá egy amerikai cégre, ami szintén szúnyogcsapdákat gyárt. Abból szerettem volna vásárolni, azonban Európában nem forgalmaztak, ezért tovább mentem és rátaláltam egy német gyártmányú termékre. Jó is, hogy idáig kutakodtam, mert ez bizonyult a leghatékonyabbnak teljesítményben, és árban is sokkal kedvezőbb volt. A Biogents 16 éven keresztül komoly kutatásokat végzett a szúnyogok viselkedését illetően a világ számos részén. Csapdáikat tudósok, egészségügyi szakemberek, kártevőirtással foglalkozó emberek és magánszemélyek is használják szerte a világon.

Ilyen dobozban érkezik a BG – Mosquitaire kültéri csapda

A Biogents csapdák a világ különböző pontjain számos független, tudományos tanulmányban sikeresen bizonyítottak, mint a piacon elérhető leghatékonyabb szúnyogcsapdák. A szakemberek folyamatosan kutatják és vizsgálják a csapdák eredményességét, mely által már több országban is bebizonyosodott, hogy a Biogents csapdákkal rendelkező területeken akár 85%-kal kevesebb szúnyogcsípés volt tapasztalható. Erről további részleteket honlapunkon olvashatnak az érdeklődők. Tudniillik, ezeknek a csapdáknak az a lényege, hogy legalább annyira vonzóak legyenek, mint az emberi bőr, vagy az emberi lélegzet illata. A csalik is ezt a tulajdonságot utánozzák.

Íme a csalétek, melyet a csapda közepébe kell helyezni

A szúnyog viszonylag nagy távolságból ismeri fel és találja meg az embert az emberi lélegzet és bőrének illata alapján. A légzés fő alkotóeleme a szén-dioxid, amely a legtöbb szúnyogot nagyon hatékonyan vonzza. Az emberi bőr illatában vannak bizonyos összetevők, amelyek fontos mutatók a szúnyogok számára a vérkeresés során, ezért a Biogents mesterséges illatanyagokat fejlesztett ki, amelyek utánozzák az emberi bőr illatát. A készülékben van egy kis ventilátor, ami a levegőt áramoltatja a csapda körül. Így ejti fogságba a szúnyogokat, mely rendkívül hatékonyan működik. A vizuális ingerek kialakítására is nagyon figyeltek a kutatók, hiszen a fehér és a fekete színek kuntúrjai is nagy vonzerővel bírnak a szúnyogok számára. Az eszközök hatékonyságáról számtalan publikáció született már, melyek weboldalunkon is olvashatóak. Fontos megemlíteni, hogy ezeket a csapdákat önkormányzati szinten használják például a Maldív-szigeteken, de Szerbiában, Horvátországban és Olaszországban is, illetve további más országokban. Tehát ez egy nagyon elismert csapda, sőt piacvezetőnek is mondható.

A légzés fő alkotóeleme a szén-dioxid, amely a legtöbb szúnyogot nagyon hatékonyan vonzza, ezért a készülék is szén-dioxid palackkal működik
Hogyan, milyen alkatrészekből állnak össze ezek a csapdák?

Ezek már kész, komplett szerkezetek, melyeknek minden elemét a cég gyártja le és szereli össze. Gyakorlatilag egy dobozban kapjuk meg a terméket. Annyi az egész, hogy a szén-dioxid nyomásmérőt és az oxigénpalackot, valamint a hálót rá kell szerelnünk.

A palack nyomáscsökkentő órája mutatja, hogy adott beállításnál éppen mennyi szén-dioxidot ereszt a levegőbe naponta
A magánszemélyek hogyan tudják beszerezni a kültéri szúnyogcsapda üzemeltetéséhez szükséges szén-dioxid palackot ?

Nekünk is ez okozta a legnagyobb fejtörést ebben az üzletágban, mert a szolgáltatók úgy alakították a piacukat, hogy a szén-dioxid palackot nem lehet megvásárolni. Ezeket a palackokat bérelni lehet, melynek éves díja van. Cégünk leszerződött a Lindével, így jelentős kedvezményt kapunk tőlük a piaci árhoz képest, ezért szívesen segítünk a vevőknek hozzájutni ezekhez a palackokhoz, akik megkapják a mi kialkudott árkedvezményünket. A szén-dioxid palackok, amire szerzősédünk van, azok 20 kilogrammos töltettel rendelkeznek, de vannak ennél kisebbek is, azonban mi ezt tartjuk ideálisnak, hiszen egy nyári szezonra körülbelül ekkora mennyiségre van szükség. Magyarországon rengeteg lerakatuk van, melyről szintén a honlapunkon lehet részletesen tájékozódni.

Fontos kiemelni, hogy egy háztartásba elég egyetlen kültéri csapda az udvarra kihelyezve, míg a teraszra vagy beltérre más szúnyogcsapdákat is tudunk ajánlani, ami már nemcsak a szúnyogokat, hanem más repülő rovart is csapdába ejt, hiszen itt már az UV fényt is használják ezeknél az eszközöknél. Mivel ezek beltérre lettek tervezve, itt nem használhatunk szén-dioxidot, ugyanakkor csaléteknek ugyanazt az illatanyagot kell használnunk, mint a kültéri csapdába.

A készülékeket áramforráshoz kell csatlakoztatni
A készülékek elhelyezésénél, beüzemelésénél mire érdemes figyelni?

A termék megvételekor minden vásárló kap egy használati útmutatót, melyben részletes választ kap erre a kérdésre. Szükség esetén akár telefonon is szívesen adok részletesebb tájékoztatást. Egyébként maga az eszköz nem foglal el túl nagy helyet.

Az eszközt nagyon egyszerű beüzemelni. Áramforráshoz kell csatlakoztatni a tápkábelt, tehát a csapda árammal működik. Ennek a csapdának akkor van értelme, hogyha 0-24 órában működik, tehát nem ajánlott kikapcsolni, hiszen ahogy már említettem, úgy működik, hogy a csapda körül a levegőáramlás beszívja a szúnyogot, miközben az oldalánál kiáramlik a levegő az illatanyagokkal együtt. Ha a háló megtelik, akkor azt nagyon gyorsan ki lehet cserélni.

Könnyedén, mindössze néhány mozdulattal elvégezhető a kültéri csapdában található háló ürítése

A csapdához lehet kapni egy szén-dioxid szabályzót is, egy időzítőt, amivel szabályozni tudjuk az időtartamot, így ideálisan fogy a szén-dioxid a palackból.

A legideálisabb az, ha árnyékos helyre tesszük ki a csapdát, hiszen a szúnyogok a sötét, nyirkos, zöld, lombos helyeket keresik, de az is elképzelhető, hogy időnként játszani kell a helyszínekkel. A földre helyezzük le az eszközt, az áramforrás közelébe, majd csatlakoztassuk a szén-dioxid palackra, melynek nyomáscsökkentő órája mutatja, hogy adott beállításnál éppen mennyi szén-dioxidot ereszt a levegőbe naponta. A legjobb eredményt akkor érhetjük el a csapdával, ha már a szúnyogszezon legelejétől használni kezdjük egészen a szezon végéig. Látványos eredményre lehet számítani.

A legjobb eredményt akkor érhetjük el a csapdával, ha már a szúnyogszezon legelejétől használni kezdjük – mondta Zsolt

A csapdát akkor kell kihelyezni, amikor az átlaghőmérséklet 15°C fölé emelkedik, hiszen ezen a hőmérsékleten már aktívvá válnak a szúnyogok. A kis vérszívókat legjobb még azelőtt elkapni, mielőtt lehetőségük nyílik petéik lerakására. Mint már említettem, a hatékonyság érdekében fontos, hogy a csapda ventilátora a nap 24 órájában működjön, a szén-dioxidot viszont elegendő csak a reggeli és esti órákban használni, amikor a szúnyogok is aktívak. Ehhez nyújt segítséget az időzítő kapcsoló.

A szén-dioxidot elegendő csak a reggeli és esti órákban használni, ezért célszerű az időzítő kapcsoló használata
Mit javasolnátok, miért próbálják ki az emberek ezeket a csapdákat?

A kültéri csapda elsősorban hosszabb távon használva nyújt megoldást, mivel kell egy kis idő, hogy összefogja a kertben lévő szúnyogokat. Ezt kiegészítve hasznos lehet Thermacell szúnyogriasztót használni. Így közel 100%-os eredményt lehet elérni.

A Thermacell szúnyogriasztót már régóta ismeri és eredményesen használja a magyar piac, azonban ezt az eszközt másként kell használni, mint az imént említett szúnyogcsapdát. Ez egy olyan illatanyagot bocsát ki, amely nem irtja, nem is vonzza, hanem elriasztja a közelben lévő szúnyogokat. A gyártó 21 nm2-re biztosítja a szúnyogmentes területet. Itt megjegyezném, hogy a szúnyogriasztó készülékek csak addig nyújtanak védelmet, amíg be vannak kapcsolva, de utána ugyanúgy a területen maradnak a szúnyogok. Véleményünk szerint érdemes a kettőt kombinálni, így lehet védekezésünk a leghatékonyabb. 

Családjuk véleménye szerint érdemes a két készüléket együtt használni
Martinkó Zsolt bármilyen felmerülő kérés, kérdés esetén szívesen áll az érdeklődők rendelkezésére. 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (14 db kép)
MEGOSZTÁS