Kiskőrös Város Önkormányzata számára kiemelten fontos terület a helyi sportok támogatása és a működésükhöz szükséges feltételek biztosítása. Az elmúlt években jelentősen átalakult a sportegyesületek működése és az önkormányzati sportfeladatok rendszere.

Mindez szükségessé teszi azt, hogy az önkormányzat aktualizálja a sportrendeletét és ehhez igazodva dolgozzák ki a település sportkoncepcióját, a sportfeladatokat és összehangolják a sportfejlesztéseket. A Kulturális, Turisztikai és Sport Bizottság elnökének, Filus Tibornak a kezdeményezésére a helyi sportegyesületek vezetői részére egyeztető fórumot hívtak össze augusztus 16-ra a Kiskőrösi LC klubházába. Az eseményen megjelent kézilabda, jégkorong, birkózó, labdarúgó, sportlövő, judo, tenisz és asztalitenisz klubok vezetőit Filus Tibor köszöntötte a városi vezetés részéről és közös gondolkodásra, összefogásra, a lehetőségek és a tervek egyeztetésére hívta fel a figyelmet. A képviselő kiemelte, hogy minden egyesület keresse a támogatási lehetőségeket, melyhez a szakmai háttér biztosításában az önkormányzat minden segítséget megad.

-Hirdetés-

A megbeszélés során az egyesületi vezetők elmondhatták észrevételeiket, beszámolhattak munkájukról, eredményeikről és vázolhatták az további elképzeléseiket. Az önkormányzat részéről dr. Nagy Gabriella aljegyző asszony egy kérdőívet is átadott az egyesületek vezetőinek, amely kitöltésével a sportkörökről naprakész információkat kaphat a város vezetése a sportrendelet és a sportkoncepció kidolgozásával kapcsolatosan.

A jégkorongozók részéről jelen lévő Szekeres Károly abban kért segítséget, hogy esetenként használhassák a labdarúgó pálya területét is edzésekre. A felvetéssel kapcsolatban elhangzott, hogy az egyesületek által igénybe vett helyiségek, területek használatáról, a kapcsolattartók és az egyeztetésben érintett személyek megnevezésével elkészül majd egy szerződés, amely mindenki jogviszonyát és lehetőségeit tisztázza írott formában is.

A helyi asztaliteniszezők működéséről Atkári Árpád kért abban segítséget, hogy szeretnének a jövőben egyesületi formában szerepelni, melyet az egyik klub szakosztályaként képzelnének el. Megemlítette, hogy hosszú évek óta teremgondokkal küszködnek és kérte, hogy ebben nyújtson valamilyen segítséget részükre az önkormányzat. 

A sportlövők részéről Maglódi Attila számolt be arról, hogy az elmúlt 10 évben szinte a semmiből építettek fel egy olyan lövész klubot, amelyben mostanra 10-14 utánpótlás korú fiatallal foglalkoznak. A lőteret felújították és kérte, hogy az önkormányzat vizsgálja meg az éves bérleti díj elengedésének lehetőségét.

A helyi teniszezőkről Csányi Szabolcs elmondta, hogy amatőr szinten működnek és fedett pálya hiányában nem tudnak olyan szakmai munkát elvégezi, amivel országos szinten komoly eredményeket lehetne elérni. Kiemelte, hogy esetükben a pályázatok feltétele, hogy legyenek országos verseny szintű sportolóik, amihez jelenleg nincs csarnokuk, kevés az edzőjük és a gyermekeket is nehéz bevonni ilyen körülmények között. Beszámolt arról, hogy vannak elképzelések a kiskőrösi tenisz infrastruktúra fejlesztéseivel kapcsolatban, de az mintegy 500 millió forintos beruházásból valósulhatna meg. Az Országos Tenisz Szövetségnél az igénylistán szerepelnek, de kiemelte, hogy erre jelenleg nincs forrás a szakszövetségnél. 

A női kézilabda csapat nevében Czérna János abban kért segítséget, hogy az edzésfeltételeik javulhassanak. Megemlítette, hogy a klubjukban nagy számban vannak KEVI-s diákok, de sajnos a gimnázium atlétika pályáját és a sportcsarnok konditermét sem használhatják. Beszámolt arról is, hogy anyagilag nagyon nehéz helyzetben van a klub, mert a beadott TAO támogatási kérelmükben meghatározott összeg mindössze 25 %-át kapták meg, így az új szezonnak nagyon szűk anyagi háttérrel és bizonytalanul tudnak nekivágni. A kézilabdával kapcsolatos elhangzottakat megerősítette a férfi csapat vezetője, Harangozó Péter is, aki kiemelte, hogy a klubjuk zsinórban a 15. szezont kezdi majd el az ősszel az NB II-es bajnokságban. A szakmai munkájukat dicséri, hogy a nyár során összesen négy utánpótlás korú játékos igazolt el tőlük a Pick Szeged és a Veszprém csapataihoz, miközben a tervük továbbra is az, hogy a klub keretiben helyi kézilabdázók szerepeljenek a csapataikban.

A birkózók részéről Cseh-Szakál Olivér a Küzdősportok Házában végzett felújítási munkálatokról érdeklődött, hogy azok következő üteme, illetve folytatása mikorra várható. A felvetéssel kapcsolatban dr. Nagy Gabriella elmondta, hogy egy 2016-ban beadott pályázatra még a mai napig nem érkezett vissza a szakszövetségtől az elutasítással vagy a kedvező elbírálással kapcsolatban sem, az épület belső tereinek a felújítását azonban az önkormányzat még az idei évben el fogja végezni.

Az önkormányzat sportvezetőkkel, egyesületekkel való egyeztetése a jövőben is fog folytatódni, és a tervek szerint negyedévente, félévente lesznek ilyen fórumok.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (13 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira