2022.08.20. 07:45

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú, narancssárga riasztást adott ki felhőszakadás veszélye miatt Bács-Kiskun megye területére. Az érintett területeken rövid idő alatt akár 50 mm-t meghaladó csapadék hullhat – írja a bacs.katasztrofavedelem.hu. 

-Hirdetés-

 

Fontos, hogy rendszeresen tájékozódjon mindenki a várható időjárásról, hogy kellő körültekintéssel fel tudjon készülni a különféle időjárási jelenségekre.

Az erős széllökések faágakat szakíthatnak le, fákat dönthetnek ki, és nemcsak balesetveszélyesek, hanem közlekedési akadályokat is képezhetnek. A szél megbonthatja az épületek tetőszerkezetét, megrongálhatja az energiaellátás és a távközlés vezetékeit. Viharos erejű szél esetén zárják be az ajtókat, ablakokat, és ha tehetik, ne menjenek a szabadba. Amennyiben mégis a szabadban tartózkodnak kerüljék a fákat, haladjanak távol az épületektől hiszen a letört ágak, cserepek, üvegszilánkok sérüléseket okozhatnak. Fontos, hogy a leszakadt villanyvezetéknek senki ne menjen a közelébe, de jelentse be, ha ilyet lát.

A ház környékéről gyűjtsék össze és vigyék zárt helyre azokat a tárgyakat, amit a szél felkaphat – kerti bútorok, szerszámok, cserepes növények – mert ezek károkat okozhatnak, ha a szél felkapja őket.

Erős szél esetén a szabadban végzett tűzveszélyes tevékenységet azonnal abba kell hagyni, a tüzet el kell oltani.

Ha valaki bajba jutott embert lát, hívja a 112-es segélyhívó számot.

Használják a katasztrófavédelem mobiltelefonokra ingyenesen letölthető tájékoztató alkalmazását, a VÉSZ-t! Az alkalmazás ingyenesen letölthető Android, és iOS operációs rendszerű eszközökre.

Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a http://met.hu/ címen, az aktuális útviszonyokról pedig az http://utinform.hu/-n olvashatnak.

Kapcsolódó cikk
Zivatarok is befolyásolhatják az ünnepi programokat
Zivatarok is befolyásolhatják az ünnepi programokat
Zivatarok is befolyásolhatják az augusztus 20-ai ünnepi programokat – közölte pénteken az MTI-vel az Országos Meteorológiai Szolgálat, amely azt kéri:...

2022.08.20. 11:23 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat visszavonta a korábban felhőszakadás veszélye miatt kiadott riasztást Bács-Kiskun megye területén.

Kiemelt kép: illusztráció 

MEGOSZTÁS
Írta: vira