Hosszú évek óta teljesít fogorvosi szolgálatot Akasztó településén Dr. Pálúr István. Az augusztus 20-i ünnepkör rendezvénysorozat egyik csúcspontjaként Akasztó Község Önkormányzata elismerő kitüntetését vehette át a fogorvos Suhajda Antal polgármestertől.

Az „Akasztóért kitüntetést” Dr. Pálúr István 41 év akasztói fogorvosi szolgálata elismeréseként vehette át. Az eseményen Suhajda Antal polgármester a díjazott méltatása közben elmondta, hogy a földön mindannyiunknak megvan a feladata, közös terhe és felelőssége, hogy mindezt hogyan tesszük meg, mely irányba gördítjük tovább a földgolyót. A tanáré, hogy plántáljon minél több tudást a gyermekekbe, a szülőé pedig, hogy embernek és igaznak nevelje fiát. A tudósé, hogy több legyen mi a világból megismerhető, a politikusé, hogy szándéka legyen tiszta, s élete, szava példamutató. A bíróé, hogy döntsön bölcsen, részrehajlás nélkül, a boltosé, hogy ajánljon szépet, valódit és jól használhatót. Az orvosé, hogy gyógyítson akkor is, ha beszél, s éppen nem vizsgál. Megannyi szép és fontos hívatás, hogy élhetőbb és működőképes legyen ez a világ. Éppen ezért, minden hívatásnak meg van a maga szépsége. Élünk mindannyian és tesszük a magunk dolgát. Kiemelte, hogy Dr. Pálúr István is tette a dolgát becsülettel, türelemmel, tisztességgel, mindenki elégedettségére 41 éven keresztül Akasztó településen, mint fogorvos. Emellett aktív résztvevője volt településünk közéletének is.

Dr. Pálúr István (középen) az “Akasztóért kitüntetéssel”
-Hirdetés-

Elhangzott, hogy 1994-től a Helyi Választási Bizottsági tagja, 1998. októberétől Önkormányzati képviselő volt, a Szociális Bizottság elnöki tisztét töltötte be 2010. októberéig, 12 éven keresztül – munkájára mindig számíthatott az önkormányzat. A településen a korábbi egészségügyi intézmény vezetője volt: háziorvosi körzet, védőnői szolgálat és a szociális munkások voltak felügyelete alatt. Akasztói praxisa mellett hosszú ideig Kiskőrösön üzemi fogorvosként is működött. Szükség esetén, amikor Dunatetétlen település fogorvos híján volt, az ott rendelkezésre álló rendelőben helyettesített. Ezzel párhuzamosan a helyi vöröskereszt elnöki tisztét is betöltötte, részt vett a véradás szervezésben, véradó bálok megszervezésében, lebonyolításában. Nem csak a vöröskeresztben tevékenykedett, hiszen igen aktívan részt vett a település kulturális életében is. A 90-es években a Római Katolikus templomban a Passió játékban évekig énekelte Jézus szerepét. Szabadidejében szívesen hódolt hobbijának, a festészetnek is, különböző kiállításokon díjazták alkotásait.

Életútja főbb állomásairól tudni kell, hogy Dr. Pálúr István 1941. augusztus 14- én Miskolcon született, az általános iskolát és a gimnáziumot Balassagyarmaton végezte, 1965-ben diplomázott a Budapesti Fogorvosi Egyetemen, 7 évig Mezőcsáton, majd 9 évig a Karcagi Kórházban dolgozott, onnan került Akasztóra 1981-ben, azóta itt teljesítette fogorvosi szolgálatát.

A polgármester Suhajda Antal a következő gondolatokat elmondva adta át az elismerést:

„Köszönjük az életen keresztüli szolgálatot, köszönjük az értékteremtést!
Kívánunk jó egészséget és kívánjuk, hogy nyugdíjas napjaiban, szerettei körében találja meg az éltető örömöket és a további méltó megbecsülést.”

MEGOSZTÁS