A 2022/2023. évi XIII. Nemzeti Tanévnyitó Ünnepségének Kiskőrösön, Petőfi Sándor költőóriásunk szülővárosában, a Bem József Általános Iskola adott helyet tegnap délután – írja Domonyi László, Kiskőrös polgármestere közösségi oldalán.
Petőfi 200 évvel ezelőtt született, ennek méltó megünneplésére a parlament a 2022-es és a 2023-as évet Petőfi Emlékévvé nyilvánította, amely ezzel a tanévnyitó ünnepséggel vette hivatalosan a kezdetét. Nem csak Magyarországon, hanem a világ bármely részén élő magyarokhoz szóltak az itt elhangzó szavak, összefogva a hazai és a külhoni magyarságot. Annál is inkább, mert a program megtisztelő vendége volt maga Petőfi Sándor (Bánföldi Szilárd színművész), aki Petőfi Sándor: Alföld című versével köszöntötte a diákokat, a vendégeket, az induló tanévet.
 
A 2022/23-as tanítási évet dr. Rétvári Bence miniszterhelyettes nyitotta meg, ünnepi beszédet mondott Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár, Lasztovicza László, a Bem József Általános Iskola főigazgatója, valamint Domonyi László Kiskőrös polgármestere.
A beszédek között színvonalas előadást tartottak az iskola diákjai.
Ünnepi Fanfárt hallhattak a Kiskőrösi SZÓ-LA-M Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek előadásában. Felkészítőjük Gmoser István művésztanár volt.

Az ünnepség elején a Himnuszt, zárásként pedig a Szózatot Koczkás Mirjam, a Kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Technikum 12. évfolyamos tanulója énekelte el.
A SZÓ-LA-M AMI Néptánc tanszak Töpörtyűk tánccsoportjának Kertek alatt- sárközi játékok és táncok című előadását tekinthették meg a jelenlévők és a TV-nézők, akik élő közvetítésben követhették az eseményt. Művészeti vezetőjük: Bőtös Barnabás és Horváth Katalin táncpedagógusok. A koreográfiát készítette: Horváth Katalin és Kaponya László. Zenét szerkesztette és muzsikálta: Pogrányi Miklós népzenész.
A Kiskőrösi Bem József Általános Iskola 3.c osztályos diákjai a Légy jó mindhalálig című musicalből 10 perc című részletet adták elő. Szerzők: Kocsák Tibor és Miklós Tibor. Felkészítő nevelők: Horváth Almaski Gézáné, Németh László-díjas pedagógus és Bányainé Malustyik Edit tanítónő voltak.
Balogh Zsófi, Torgyik Lili, Szentgyörgyi Réka, Kothencz Fanni, a Kiskőrösi Bem József Általános Iskola 7. évfolyamos diákjai Népdalcsokrot énekeltek el. Felkészítőik Kecskés Lilla és Gauszné Szabados Eszter a Kiskőrösi Bem József Általános Iskola pedagógusai.

Az ünnepséget követően a városban állomásozó Petőfi buszt is meglátogatták a vendégek és tiszteletüket tették a felújítás után hamarosan újra nyíló Petőfi Szülőház és Emlékmúzeumban.
 
 
Forrás, képek: Domonyi László Facebook-oldala, Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum Facebook-oldal, Dr. Maruzsa Zoltán Facebook-oldal
-Hirdetés-

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (41 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira