Írta: vira

„Átröpűlök hosszában hazámon”

Vándorkiállítás Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából

-Hirdetés-

Szeptember 1-jén indult útjára a Petőfi Irodalmi Múzeum új vándorkiállítása, amely a Petőfi Sándor-emlékév alkalmából jött létre. A múzeum-busz első állomása a költő szülővárosa, Kiskőrös, amelyet közel egy éven át számtalan további település követ majd. Az utazókiállítás kiemelt célja, hogy Magyarországon, valamint határainkon túl is minél több honfitársunkhoz juttassa el élményszerűen Petőfi Sándor életművét és mutassa be életútját. A tárlat a haladás, sebesség, út, utazás fogalmaiból indul ki, és az aktuális kutatásokra alapozva, egyedi megközelítésből mutatja be Petőfi személyiségét, munkásságának ismert darabjait.

A kiállítás címét adó mottó („Átröpűlök hosszában hazámon”) a Dalaim című vers részlete, amely nemcsak Petőfi utazás iránti szenvedélyét és költői ambícióit fejezi ki, de utal a tárlat nem mindennapi jellegére is. A kiállítás képzeletbeli utazásra hív: 1845-ben felszállunk a gyorsszekérre Petőfi mellé, hogy a költő a „változó szerencse szekerén” felidézze számunkra múltjának meghatározó állomásait, és velünk együtt fürkéssze jövőjét.

A tárlat nem a költő életrajzát helyezi fókuszba, sokkal inkább az alkotói attitűdöt meghatározó döntési helyzeteket mutatja be, mint például a költővé válás, a társadalmi mobilitás, az életpálya megválasztása, a közéleti szerepvállalás, az irodalmi élet szervezése vagy a családalapítás.

A kiállítás gerincét tíz kiemelt gyűjteményi darab alkotja, mely a képzeletbeli utazás egy-egy állomását jelzi: ilyen az édesapa Petrovics István mészárosbárdja, a Szendrey Júliától kapott gyöngyhímzéses pénztárca, vagy éppen egy biliárddákó, amelyet Petőfi a törzshelyén, a Pilvax kávéházban használhatott. Minden relikviához tartozik egy-egy kiemelt vers, valamint számos idézet, kézirat, művészeti alkotás és irodalomtörténeti érdekesség, amelyek együttesen egy-egy meghatározó élethelyzetet vagy témakört tárgyalva mutatják be a költő életének legfontosabb állomásait. Ezek a változatos módon elrejtett tartalmak önálló felfedezésre, kutatásra ösztönzik a látogatót, több érzékszervet is bevonva a tapasztalatszerzésbe. A kiállítás egységei önmagukban is értelmezhető, zárt egységeket alkotnak, amelyeket többféle narratívába fűznek össze a látogatókat és Petőfit egyaránt megszólító kérdések, az Úti jegyzetek Patkós Márton színművész által megszólaltatott sorai és a János vitéz fordulatai.

Fotó: https://pim.hu/hu/petofi200-muzeumbusz

Az első tematikus kiállítási egységben Petőfi első publikált arcképe (Barabás Miklós, 1845) és a helykeresést, a költői önmeghatározást fókuszba helyező Sors, nyiss nekem tért című költemény kapcsán megismerkedhetünk a képet közlő Pesti Divatlappal, megtudhatjuk, mit jelentett a korban egy ilyen folyóirat, hogyan alakult Vahot Imre és Petőfi kapcsolata, s milyennek látta Jókai Mór barátja arcképét. Az utolsó állomáson pedig az 1847-ben megjelent Petőfi összes költeményei című kötet jelenik meg, így Petőfi szándékától, hogy az irodalmi élet meghatározó szereplőjévé váljon, a megvalósulásig, azaz a verseiben örökké élő költő alakjáig vezet a képzeletbeli utazás. Az egyes állomások során izgalmas formai és vizuális megoldások jelenítik meg többek között az Egy estém otthon, a Szeptember végén és Az alföld című verseket.

A tárlat záró részében írók, költők Petőfiről szóló idézetei olvashatók, a busz hátsó üléssorán a PIM-ben őrzött Petőfi-relikviákból egy digitális kollázst alkothatnak a látogatók próbára téve a kiállításon megszerzett tudásukat.

Fotó: https://pim.hu/hu/petofi200-muzeumbusz

A busz a tervek szerint 2022 szeptemberétől 2023 augusztusáig járja az országot és a Kárpát-medencét. Decemberig több mint 60 település közönsége találkozhat vele, a Petőfi Sándor-emlékév végéig pedig több mint 200 helyszínt látogat meg az utazó kiállítás, amely feltűnik majd különböző rendezvényeken is, mint a Győri Könyvszalon eseményein vagy a 40. Hagyományos Csallóközi Vásáron Dunaszerdahelyen.

A szeptemberi menetrend a következőképp alakul:

Augusztus 31. – Kiskőrös
Szeptember 5. – Orgovány
Szeptember 6. – Izsák
Szeptember 7. – Kecel
Szeptember 8. – Jánoshalma
Szeptember 9. – Kiskunhalas
Szeptember 12. – Balatonfüred
Szeptember 15. – Szabadegyháza
Szeptember 16. – Székesfehérvár
Szeptember 19. – Dusnok
Szeptember 20. – Géderlak
Szeptember 21. – Seregélyes
Szeptember 22. – Dunaszerdahely
Szeptember 23., délelőtt – Nyékvárkony
Szeptember 25. – Sopron
Szeptember 27. – Kőszeg
Szeptember 28., délelőtt – Pápa
Szeptember 28., délután – Ugod
 

Kurátor: Molnár Eszter Edina, Sóki Diána Grafikai arculat és tipográfia: Mezei Ildikó Látványterv és belsőépítészet: Nyirán Márton Kivitelezés: New Edge Kft.

A kiállítás megvalósítását a Nemzeti Kulturális Alap támogatása tette lehetővé.

A Nemzeti Tanévnyitó ünnepséget követően Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár és Domonyi László Kiskőrös Város polgármestere is megcsodálta a Petőfi-buszt (Fotó: Domonyi László Facebook oldala) 

Sajtóközlemény (https://pim.hu/hu/petofi200-muzeumbusz)
További információk: Petőfi Szülőház És Emlékmúzeum Facebook oldal 

Kiemelt kép: Petőfi Szülőház És Emlékmúzeum

MEGOSZTÁS