A Kiskőrösi Bem József Általános Iskola pedagógusi kara a 2022/2023. évi tanévben több új tanárral is bővült. Szeptember 1-jétől Lasztovicza Marcell testnevelést, környezetismeretet, természetismeretet oktat a diákoknak, és a napköziben is a nebulók segítségére van.

Mesélj egy kicsit magadról, tanulmányaidról.

Idén végeztem a Szegedi Tudományegyetemen földrajz-testnevelő szakos tanárként. Végzős hallgatóként már belekóstoltunk a tanítás szépségébe. Én Szegeden végeztem az egyéni tanítási gyakorlatomat. Ezt két intézményben is megtehettem, hiszen első félévemet az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolában végeztem el, míg a következő szemesztert az SZTE Kossuth Zsuzsanna Technikum és Szakképző Iskolában töltöttem.

Honnan értesültél az állásról?
-Hirdetés-

Több iskolából is kaptam megkeresést, de én mindenféleképpen Kiskőrösön képzeltem el a jövőmet. Édesapám az Kiskőrösi Bem József Általános Iskola igazgatója, így tőle tudtam meg, hogy tanárokat keresnek az intézménybe. Megpályáztam a munkát, melyet meg is kaptam.

Kiket, milyen szakon fogsz oktatni?

Első osztályban testnevelést tartok. Negyedik osztályban környezetismeretet, míg ötödik osztályban természetismeretet oktatok diákjaimnak. Emellett napköziben foglalkozok több alsós osztállyal is.

Hogyan ítéled meg a pozíciódat az intézményben?

Augusztus 22-én álltam munkába, így erre a kérdésre nehéz válaszolni. A kollégáim nagyon kedvesen és segítőkészen fogadtak. Remélem hamar és könnyedén beilleszkedem a csapatba.

Milyen célt tűztél ki erre a tanévre, amit mindenképpen szeretnél megvalósítani?

Számomra rendkívül fontos az élményszerű tanulás és a személyiségfejlesztés. Ezek kiemelt fontossággal szerepelnek céljaim között. Igyekszem majd minél több játékos feladattal és IKT-eszközök bevonásával magasabb szintre emelni nevelői munkám.

Szerinted milyen egy jó pedagógus, te mire törekszel?

Erre egy idézettel szeretnék válaszolni.
“Jó kertész, aki igazán nevel, tudja, hogy a magban minden benne van.”

Milyen módszerekkel tanítasz?

Számomra ez elég sokrétű, hiszen a testnevelés órák teljesen mások, mint a tantermi órák. Valamint a módszerek kiválasztásához szükséges ismerni a tanulók képességeit, valamint előképzettségét. Gyakorlataim során igen változatosan használtam oktatási módszereket. IKT-eszközök használata, vita óra, projekt munka, csoportmunkák és QR kódos feladatlap elkészítését említeném meg.

Miért választottad ezt a hivatást?

Édesapám és édesanyám is pedagógus, így mondhatni a vérembe van a tanári szakma.

Van-e olyan kedvenc történeted, ami megerősített abban, hogy jó hivatást választottál?

Több ilyen történetem is van, de a legkedvesebb az államvizsgám előtt történt egy héttel. Ősszel az SZTE Gyakorlóba több nyolcadikos osztályt is tanítottam földrajzból. Miután következő félévbe másik intézménybe osztottak be tanítási gyakorlatra, fél évig nem találkoztam ezekkel az osztályokkal. A kapcsolatot folyamatosan tartottuk egymással, de meglepett, amikor ballagásuk előtt egy héttel meghívtak az ünnepségükre. Nagy örömmel el is fogadtam a meghívást, ahol együtt ünnepeltük meg az általános iskolás éveik lezárását.

Kép: Kutyifa Anikó

MEGOSZTÁS