Az Országos Petőfi Sándor Társaság, Kiskőrös Város Önkormányzata, valamint a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum szervezésében szeptember 9-én Kiskőrösön Szedrey Júlia-napra várták az az érdeklődőket. A program kiemelt eseménye volt az új helyre áthelyezett Szendrey Júlia szobor avatása ünnepélyes keretek között.

Szendrey Júliát 1868. szeptember 9-én 17 órakor kísérték utolsó útjára, akinek korábban a szobra a Petőfi út mentén a Zsinagóga épülete mellett kialakított kisebb parkban volt látható Kiskőrösön, amely most áthelyezésre került a Luther téri sétáló utcába. A szoborátadó ünnepségen Katusné Dávid Edit köszöntötte a megjelenteket, majd Tallián Mariann színművész szavalata hangzott el.

-Hirdetés-

Az eseményen a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum igazgatónője Dr. Filus Erika beszédében elmondta, hogy az esemény során az országban egyedülálló egész alakos Júliáról mintázott szobrot lepleznek le.

A szoboráthelyezés avatóbeszédét Dr. Praznovszky Mihály irodalomtörténész tolmácsolásában hallhatták a jelenlévők, aki méltatta Petőfi Sándort és Szendrey Júliát, valamint köszönetét fejezte ki, hogy Kiskőrös városa gondos gazdája a kulturális értékeknek. A szoboráthelyezés ünnepi pillanatait koszorúzás zárta.

A programhoz kapcsolódóan Dr. Gyimesi Emese irodalomtörténész tolmácsolásában „Egy nő több mint csak asszony” címmel időszaki kiállítás nyílt a Petőfi Emlékmúzeum emeleti galériájában Krámer Iván magángyűjtő anyagaiból.

Ezt követően előadás hangzott el Dr. Lukács Gábor, a MATE Georgikon Campus docense, a Szendrey-emlékszoba felelőse által „Emlékhely Szendrey Júlia szülőházában az évszázadok tükrében” címmel.

Könyvbemutatóval egybekötött beszélgetés is volt, mely során a Szendrey-kutatás legújabb eredményeiről Dr. Gyimesi Emesével beszélgetett Dr. Praznovszky Mihály.

A program a Petőfi-féle kávélikőr – Pilvax kávélikőr – és Szendrey Júlia pompás kiflikochja kóstolójával zárult.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (52 db kép)
MEGOSZTÁS