Elkészült a szabálycsomag, amely az elektromos rollerek közlekedését hivatott szabályozni – számolt be Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős államtitkár az Infostartnak. A politikus szerint a parlament már az idén elfogadhatja a módosítást, amelynek értelmében a legfeljebb 25 km/órás végsebességre képes rollerekre a kerékpáros szabályozás vonatkozna, az ennél gyorsabbak azonban a segédmotor-kerékpárok hatálya alá esnének.

Teljes konszenzusra jutottunk. Az Országos Baleset-megelőzési Bizottságnak volt néhány észrevétele, a pontosítás megtörtént. Van egy kész javaslat, amit szeptemberben vagy októberben szeretnénk útjára indítani. Lesz társadalmi vita, és én nagyon reménykedem, hogy ez a Kresz-módosítócsomagot még ebben az évben elfogadják, de legkésőbb jövő év első felében” – mondta az Infostartnak Révész Máriusz, aki szerint a módosításra azért volt szükség, mert nemzetközi összehasonlításban Magyarországon még mindig nagyon sok a baleset.

-Hirdetés-

A Kresz-módosítás egyik legfontosabb célja a közlekedési balesetek elkerülése, a kulturáltabb közlekedés kialakítása. Emellett megjelentek új közlekedési eszközök, amelyek az előző szabályozás időpontjában még nem léteztek – például az elektromos rollerek, gördeszkák, az egy kereken guruló segway-ek.

Révész Máriusz szerint az egyik legfőbb cél megállapítani, hogy az elektromos közlekedési eszközök hol és milyen sebességgel mehetnek, és milyen járműnek számítanak.

A nyugat-európai minta alapján azt javasolták, hogy a 25 km/óránál kisebb végsebességű elektromos rollerekre a kerékpárhoz hasonló szabályok vonatkozzanak, amelyek pedig ennél gyorsabb haladásra is képesek, a segédmotor-kerékpárok szabályai alá essenek.
Az a szabálycsomag, amit mi elkészítettünk, teljesen egybevág azokkal a Kresz-módosításokkal amelyek Nyugat-Európában történtek” – jelentette ki az államtitkár.

Forrás: hirado.hu
Kiemelt kép: illusztráció

MEGOSZTÁS
Írta: vira