Évről-évre újabb felújításoknak köszönhetően szépül a soltvadkerti Kossuth Lajos Általános Iskola és AMI. 2022 nyarán több mint 100 millió forintos egyházi támogatásból újult meg az iskola épületegyüttesének egy része. Az állagmegóvó fejlesztésekről Udvarhelyi Attila igazgató tájékoztatta hírportálunkat.

Az evangélikus egyház minden évben kiír egy úgynevezett belső beruházási pályázatot a saját fenntartású intézményei számára. Idén sikerült 100 millió forintot nyernünk, aminek keretében újabb felújítási munkálatokat tudtunk elvégezni. A Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola több épületrészből áll. A főépületünk („A” épület) 1959-ben épült, ez bővült aztán fokozatosan az évek során. Először az 1971-ben egy kollégiummal („B” épület), 1982-ben az „új iskolával” („C” épület), ahova az alsó tagozatok kerültek, 1994-ben a két szintes „dombi épülettel” (jelenlegi „E” épület), az első osztályosok számára, majd 2010-ben került átadásra egy öt tantermes bővítés („D” épület). AZ „A”, „B”, „C” és „D” épületrészek ma már összeépítve egy egységet alkotnak. Így mindösszesen egy teljesen különálló épületünk van, az „E” épület.
Igyekszünk évről évre fontos állagmegóvási munkálatokat végezni, hiszen az eltelt évek alatt sokat romlott a helységek állaga, állapota, illetve korszerűbb technológiák beépítése vált szükségessé.

-Hirdetés-

Az idei nyáron a felújítás központjába a „B” épület emeleti szintje került. Az ottani tantermekbe kellett átalakításokat és rekonstrukciós munkálatokat végezni. Mindennek része volt, hogy válaszfalakat kellett kivenni, és a világítás korszerűsítéssel együtt a belső terek újultak meg. Ebbe beletartozik például a beépített szekrények felújítása is.

Egy új mozgásfejlesztő terem is kialakításra került, mivel sajátos nevelési igényű gyermekek integrálásával is foglalkozunk az intézményben. Mindig kerestük a helyét ennek a speciális teremnek, amit most végre sikerült egy megfelelő helyen kialakítani.

Egy új mozgásfejlesztő terem is kialakításra került

Mindemellett a „C” épület tetőszerkezetének a szigetelésére is sor került. Erre azért volt mielőbb szükség, mert folyamatosan probléma volt a beázásokkal, és a hiba elhárítására nagyobb munkálatokra volt szükség.

A „C” épület tetőszerkezetének a szigetelésére is sor került

Valamint a főépületben található díszteremben egy teljes aljzatcserére volt szükség. Itt kiderült az is, hogy a mennyezetben a 90-es években berakott szigetelés már nem megfelelő, így annak a cseréjére is sor került. Így a felújítás összege -egy kis önerő kiegészítéssel- 100 millió forint fölé került.

A díszteremben teljes aljzatcserére volt szükség
Ezzel is egy újabb lépést tettünk afelé, hogy egy modern, kulturált, minden igényt kielégítő környezetet tudjunk biztosítani a diákok és dolgozóink részére az oktatáshoz.

A felújításhoz szükséges alapanyagokat már tavasszal megvásároltuk, a nagyobb áremelkedések előtt, ezzel is odafigyelve a költségvetésre. Ennek köszönhetően egy kicsivel több fért bele a megvalósításba. A rekonstrukciós munkálatokat a nyári szünet alatt sikerült elvégeznie a Gáspár Zsolt ügyvezető által irányított kivitelező cégnek, a Bács Bau Generál Kft.-nek, így tanévkezdéskor a diákokat már a megújult környezet várta. A kivitelező céggel szorosan együttműködött a Lakatos Attila által vezetett Díszítőfestés Kft., akik úgymond a szépítés (festés) részét végezték a felújításnak.

Tehát összesen 8 tanterem, a díszterem aljzata és egy részen a tető szigetelése újult meg. Az igazgató hozzátette, hogy az evangélikus egyház pályázatának köszönhetően 2021-ben 80 millió forintot tudtak az iskola fejlesztésére költeni, amiből a „C” épület újulhatott meg. Az „E” épület pedig három évvel ezelőtt esett át nagyobb állagmegóvó rekonstrukción, közel 50 millió forintból. 

A soltvadkerti Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

A jövőre való tekintettel Udvarhelyi Attila elmondta – bízunk abban, hogy az egyházi támogatás a jövőben is a soltvadkerti általános iskola segítségére lesz, hiszen nagyon fontos lenne az épület teljes körű szigetelése az energiahatékonyság érdekében. Ez természetesen prioritást is élvezne az elkövetkezendő fejlesztési munkálatokban.

Képek: vira.hu, Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Facebook-oldal

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (23 db kép)
MEGOSZTÁS