A Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusai elkötelezettek az oktatás minőségének javítására. A hazai továbbképzések mellett évek óta sikeresen pályáznak az Erasmus+ projektekben, melyeknek köszönhetően számos európai országban szereztek tapasztalatokat. Az idei év sajátos: három pályázatuk fut egyszerre. A világjárvány miatt 2020-as pályázat hosszabbítását kellett kérniük, mivel a beutazási szabályok abban az évben nem tették lehetővé a külföldi tanulmányutakat. Végül sikerült megvalósítani a tervezett 11 mobilitást; 8 pedagógus tanult különböző témákban angol vagy német nyelven, hárman pedig iskolalátogatáson vettek részt Írországban. Ez a pályázat augusztus végén zárult, jelenleg a záró beszámoló elkészítésén dolgoznak. Minderről Szűcsné Martin Erika koordinátor számolt be.

– 2021-ben éltünk az új lehetőséggel, így Erasmus akkreditációt nyertünk hét évre, ennek köszönhetően évente vehetünk részt mobilitásokon. Az akkreditáció első évében 10 mobilitást terveztünk pedagógusoknak, ezek meg is valósulnak a novemberi zárásig. Ebben a pályázattípusban először nyílt lehetőség diákok csoportos mobilitására is, így idén májusban 22 diákunk Spanyolországba, Malagába utazhatott 4 kísérő pedagógussal. 11 tanuló a Spanyol élet és kultúra, 11 pedig Nemzetköziesítés és innováció című projektben dolgozott 6 napig angol nyelven. Számukra a tanuláson kívül hatalmas élményt is jelentett ez az utazás, közülük többen még sosem jártak külföldön, vagy sosem utaztak repülővel.

-Hirdetés-

A két pályázatban munkatársaink Németországban, Írországban, Horvátországban, Spanyolországban fejlesztették kompetenciáikat, nemcsak a fogadóországok, de az ott résztvevők országainak kultúrájába is betekintést nyertek, iskolánk nemzetközi kapcsolatait bővítették, értékes munkakapcsolatokat alakítottak ki. Minden pályázatnál arra törekszünk, hogy minél változatosabb témát feldolgozó kurzusokon vegyünk részt, hiszen a belső tudásátadás segítségével így érhetjük el a lehető legnagyobb hasznosulást intézményi szinten.

Összesítve a képzések témáját széles a spaletta: IKT és szociális média tanórai felhasználása, konfliktuskezelés, zaklatás megelőzése, érzelmi intelligencia, coaching, 21. századi készségek, motiválás, kreativitás, innováció, pályaorientáció és tartalomalapú oktatás.

Büszkék vagyunk arra, hogy kollégáink többségében angol nyelvű módszertani kurzuson vettek részt, azok is, akik nem nyelvszakosok. A disszeminációnak köszönhetően iskolánk valamennyi pedagógusa és tanulója részesült a megszerzett tudásunkból.

A jelenlegi tanévben pedig – ami az akkreditáció második éve – a munkatársi mobilitások mellett újabb diákutat is szervezünk.

Képek: Szűcsné Martin Erika

 

MEGOSZTÁS
Írta: vira