2022. szeptember 17-én az I.-II. világháborúban elesett páhi hősök tiszteletére emelt emlékmű előtt rótták le tiszteletüket: Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke, Petz János, Páhi község polgármestere, az egyházi felekezetek, civil szervezetek, helyi intézmények, a leszármazottak és a  tanulók. Az esemény érdekessége, idén 30 éve, hogy az akkori képviselő-testület kezdeményezésére Andrási Gyula képviselő közbenjárásának köszönhetően készült tanúkő, központi szerepet tölt be a község jeles napjainak ünnepi szertartásában.

Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke és Petz János, Páhi község polgármestere az emlékműnél 
-Hirdetés-

Ezt követően ismét ünnepi ceremónia következett, hiszen átadták a Páhi Gazdakör új rendezvénysátrát, melyet bemutattak a nagyközönségnek is. A sátorra fordított összeget önerőből és nyertes pályázat keretein belül sikerült előteremtenie a gazdakörnek. Az eseményen Pecznyik Béla, a Gazdakör elnöke mondott köszöntőt, illetve pár szóban beszámolt a pályázatról. Ezután Rideg László és Petz János fejezte ki gratulációját néhány szóban, majd megtörtént az átadás. A sátrat a helyi gazdák rendezték be saját terményeikkel és termékeikkel így tekinthette meg a kilátogató nagyközönség. Egész nap lehetőséget biztosítva a falu disznóvágásán készült finomságok, a falu bora és Janik László kézműves füstölt termékeinek kóstolására.

Az eső ellenére is szép számmal érkeztek fogatok és csikósok a délutáni felvonulásra. A helyi és környékbeli lovasok a focipályán gyülekeztek, majd a kisbíró vezetésével, hangos zeneszóval masíroztak végig a falu utcáin. A felvonulók kitartását az égiek is jó néven vehették, mert erre az időre elállt az eső, így „megúszták szárazon” a közel másfélórás eseményt.

Az újra eleredő égi áldás miatt a színpadi műsorok a Művelődési Ház színpadán kerültek megrendezésre.

Elsőnek olyan emberek állhattak a közönség elé akik múltbéli és jelenlegi munkásságukkal példaként szolgálhatnak közösségünk tagjai számára.

 „Páhi Községért” kitüntetésben részesültek: Balázs Lászlóné, Damásdi Zoltán, Farkas Mátyás a közösségben végzett példaértékű, fáradhatatlan munkásságukért,

„Páhi Község Díszpolgára” elismerő címben részesült Oroszi István, akinek huszonhét évnyi társadalmi megbízású polgármesteri munkásságát és a község kiemelkedő fejlődésére tett elvitathatatlan érdemeit ismerte el a falu.

Ezúton is kívánunk nekik további aktív sikeres éveket erőben egészségben!

Balázs Lászlóné „Páhi Községért” kitüntetésben részesült

Az meghatódottsággal átszőtt érzelmes percek után már csak egy feladata volt a szervezőknek, hogy KEZDŐDJÉK A MULATSÁG!!!

A színpad deszkái táncos lábaktól dobogtak a termet megtöltötte a zene. Fellépett az Izsáki Sárfehér Néptáncegyüttes élő zenei kísérettel, majd az óvodások, illetve az általános iskola ötödik osztályosai egy-egy esőtánccal mutatták meg tehetségüket.

Esőtáncot jártak az óvodások

A kisbíró is felszólalt, dobpergéssel és mókás szöveggel számolt be a falu életéről a díszes publikum számára. A Soltvadkerti Kútágas Citerazenekar dallami szórakoztatták a színültig megtelt nézőtéren ülőket.

A Soltvadkerti Kútágas Citerazenekar ünnepi műsora is színesítette a kulturális eseményt Páhin

Eközben a színfalak mögött további ajándékok sorakoztak fel. Színpadra álltak és a közönség is megismerhette az elmúlt évben érkezett kis lakókat, az újszülötteket. A tavaly óta felnőtté vált 18 éves fiatalok köszöntése után a süteménysütő verseny eredményhirdetésével zárult a program. A zsűri elbírálta, a vásárló közönség pedig pillanatok alatt jóízűen elfogyasztotta a tizenegy tálca édességet. A díjakat Kudász Ilona ajánlotta fel a kreatív lányok, asszonyok részére. 

A díjakat Kudász Ilona ajánlotta fel a kreatív lányok, asszonyok részére

Mindeközben a sátrak alatt összesen huszonhét csapat dolgozott, a remek pörköltek elkészülte érdekében, ugyanis megmérették tudásukat. Minden jelentkező 5 kg marhahúst kapott, amiből a legjobb tudásuk szerint kellett alkotniuk. Rengeteg szorgos kéz dolgozott azon, hogy a zsűri elé finomabbnál finomabb pörköltek kerülhessenek. Az eredményhirdetésre este került sor, a vacsora után. Minden résztvevőt jutalomban és emléklapban részesítettek, a helyezettek értékes ajándékokkal térhettek haza.

Szombat este még két produkció várt a szórakozni vágyókra.

Elsőként Kothencz Lajos lépett fel, vagyis inkább lépett le a színpadról! A nagyérdemű, a sátrak és a fedett helyek takarásában hallgatta a művész úr előadását, aki a szakadó esőben a tánctér közepén állva énekelte nekik a mindenki számára ismerősen csengő slágereket. A művészi alázatot meghálálta a hallgatóság. Akadtak olyan vállalkozó szelleműek, akik körbe táncolták őt az előadás közben mit sem törődve a frizurájuk épségével.

Kothencz Lajos

A 21 órától kezdődő lézer-show váltotta ki idén a tűzijátékot, az esemény megkoronázására. Az újdonság ereje mellett, a füstben márványos mintára színezett rendezvényterület és az esőcseppeken megcsillanó lézerfények véletlenszerű játéka mellett, a magyarság történetét bemutató látványelemek elbűvölték a közönséget.

A folyamatos programok közben az érdeklődőket borkóstoló, büfé, kirakodóvásár, süteményvásár, bazárosok és mesebusz várta. Be lett rendezve egy selfiepont is a parkban, melyen a készített képeket be lehet küldeni a Páhírek oldalnak, így a legtöbb like-ot gyűjtő kép ajándékban részesül majd.

Miután minden program véget ért és már mindenki jóllakott, Gmoser István és barátai csinálták a hangulatot a sátorban. Nekik köszönhetően hajnalig tartó mulatság kerekedett. 

Kapcsolódó cikk
Sípszóval és focival kezdődött a Falunap Páhin
Sípszóval és focival kezdődött a Falunap Páhin
2022. szeptember 16-án pénteken, a zord időjárás ellenére sem tántorodtak el a játékosok. A hagyományos körmérkőzéseket már kora délután megkezdték,...

Szöveg és fotók: Petz Odett 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (104 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira