2022. szeptember 20 – szeptember 25.
Kiskőrös – Orosháza – Gyula – Nagyszalonta – Nagyvárad – Székelyhíd – Nagykároly – Erdőd – Koltó.

A Petőfi Sándor emlékév kapcsán formabontó jótékonysági futást terveztek, míg a korábbi években az esemény véradással és adománygyűjtéssel volt összekötve, idén mindez kiegészül a kultúrával is. Hiszen magyarnak lenni testben-lélekben-szellemiségben olyan sorsközösség vállalása, amelyet a határok sem tudnak szétszakítani.

Petőfi Sándor emlékévében az esemény a költő szülővárosából, Kiskőrösről rajtolt 2022. szeptember 20-án, kedden reggel a Petőfi Szülőház elől.
-Hirdetés-

A sajtótájékoztatóval egybekötött rajtnál jelen volt Herczegh Anita, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat jószolgálati nagykövete, az esemény fővédnöke, Áder János korábbi köztársasági elnök felesége, aki vért is adott. Gui Angéla, az Egy Vérből Vagyunk Alapítvány alapítója, az esemény ötletgazdája és önkéntes szervezője. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára; és Font Sándor, Országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke, akik szintén elrajtolt a futókkal. Futócipőt húzott Révész Máriusz is, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos. Továbbá jelen volt Dr.Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgató helyettese. Böjte Csaba, ferences szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója. Domonyi László, Kiskőrös polgármestere. Petőfi Sándor, vagyis Bánföldi Szilárd is. 

Gui Angéla elmondta: a magyar-román határt elhagyva Böjte Csaba három gyermekotthonába is befutnak az ultrafutók, a nagyszalontai, a nagyváradi és a székelyhídi otthonokat érintik, ahová adományokat is visznek a szervezők. Csaba testvér nehéz sorsú gyermekei kapnak egy-egy új sportcipőt, mert hisznek abban, hogy az edzőcipők a lelki megküzdés útját is tapossák.
Az esemény ötletgazdája és önkéntes szervezője hozzátette, a futás útvonala Székelyhídtól Petőfi Sándor és Szendrey Júlia szerelmének több emlékezetes pontját is érinti. A távot az Egy Vérből Vagyunk Alapítvány felkért ultrafutói teljesítik, hozzájuk lehet majd minden nap két-három ponton csatlakozni. Az ultrafutók stafétaként Petőfi Sándor: Szeptember végén című versét viszik magukkal a hosszú út során.

Potápi Árpád János és Gui Angéla indította a rajtot
Az esemény Koltón, a Teleki kastélynál ér véget 2022. szeptember 25-én, vasárnap 12 órakor.

A célba érkezést szentmise, majd több órás élményprogram követi, amelynek kiemelt pontjaként a Teleki kastélyt is megmutatják a gyermekeknek. Koltón 150-200 gyermekotthonban élő és nehéz sorsú gyermek várja az eseményt. Böjte Csaba nagyváradi, nagyszalontai, székelyhídi, gálospetri és dévai gyermekei mellett, két kárpátaljai gyermekotthon lakói érkeznek külön busszal, de ott lesznek a magyarfülpösi szórványkollégium mélyszegénységben élő gyermekei is, Herczegh Anita pedig a Regőczi István alapítvány kedvezményezettjei közül visz magával gyermekeket.

Herczegh Anita elmondta: nagyon fontosnak tartja a véradást, és ő maga is egyetemista kora óta rendszeres véradó.

Ez az alkalom nem csak arról szól, hogy életeket mentünk, gyógyulást segítünk, hanem egy szellemi és lelki többletet is hordoz magában. “Kifejezi azt, hogy egy vérből vagyunk, és határokon átívelő szolidaritásunkat, együvé tartozásunkat is kiemeli”– tett hozzá a volt köztársasági elnök felesége.

Herczegh Anita és Gui Angéla [b-j] a Petőfi Sándor Művelődési Központ előtt
Minden eredmény és kudarc mellett bízni kell a jövőben, és a nemzetet minél inkább össze kell kovácsolni, akár egy-egy futómozgalom révén is – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

Potápi Árpád János hangsúlyozta: a kezdeményezés egyrészt a másokon való segítést, a véradást népszerűsíti, másrészt az egészséges életmódra nevelést és annak követését. Hozzátette: az esemény legfontosabb célja azonban az, hogy a nemzeti összetartozás érzését és élményét erősítse a magyarokban a táv valamennyi állomásán, de az út során is folyamatosan.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára

Az én feladatom, aktív Magyarország felelős államtitkárként, hogy könnyebbé és egészségesebbé tegyem az emberek életét a különböző sporttal kapcsolatos programok indításával – mondta Révész Máriusz. Megemlítette: a közelmúltban Kiskőrösön is létrehoztak egy futókört az aktív sportolást támogatva, amit remélhetőleg sokan megelégedéssel használnak a településen. Kiemelte: én azért próbálok tenni, hogy minél többen mozogjanak, többet mozogjanak a gyerekek és tegyék egy kicsit le a mobiltelefonokat. 

Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos

Font Sándor felhívta a fiatalok figyelmét: ma még nem gondoltok arra, hogy milyen gondok lehetnek majd az életben, de higgyétek el, hogy a mozgásnál jobb gyógyszert az orvostudomány még nem talált fel!

Font Sándor, Országgyűlési képviselő
Dr. Nagy Sándor beszédében kiemelte: a jótékonysági futás útvonala mentén három helyszínen, Kiskőrösön, Orosházán és Gyulán szerveznek véradó napokat.

A véradás fontosságára hívta fel a figyelmet, hiszen a legrövidebb lejáratú vérkészítmény csupán 5 napig tárolható, így nincs megállás, naponta 1600-1800 véradó önzetlen adományára van szükség Magyarország biztonságos vérellátáshoz. Hozzátette, a véradás ugyanakkor a felebaráti szeretet egyik legnagyobb, kézzelfogható formája, igazi önzetlen adakozás.

Dr.Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgató helyettese
Domonyi László nem csak a rajtnál, hanem a célban is ott lesz, ahol 100 adag ételt oszt majd szét.

Kiemelte: újra nagy megtiszteltetés érte Petőfi Sándor szülővárosát ezzel az eseménnyel. Ahogy az Egy Vérből Vagyunk Alapítvány üzenetében hordozza, úgy a magyarok legnagyobb költője is mindig a hazafiságról, az egységről, és a magyarokról írt és beszélt. Így tökéletes választás volt az esemény kiindulópontjának Kiskőrös.

Domonyi László, Kiskőrös polgármestere

Böjte Csaba a Szerelem-tanösvény üzenetének fontosságáról beszélt, amit érint az esemény útvonala is. Hozzátette: az alap elképzelés az volt, hogy a tiszta szerelemért, a boldog házasságért, az áldott nagycsaládért, valamint a költészetért fussanak. Csak öröm, hogy mindez véradással és az egészséges életmóddal is párosult, amire áldását adta a ferences szerzetes.

Böjte Csaba ferences szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója

Az eseményen jelen voltak a Kiskőrösi Evangélikus Petőfi Sándor Általános Iskola diákjai is, akik csatlakoztak a főtértől a Záportározó-tóig a nagy táv előtt álló ultrafutókhoz.

Az eseményhez kapcsolódóan
Kiskőrösön szeptember 21-én lehet vért adni
a Petőfi Sándor Művelődési Központban 8 és 13 óra között.

Az esemény a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai és Civilügy Államtitkárságának támogatásával, az Országos Vérellátó Szolgálattal való együttműködésben valósul meg.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (86 db kép)
MEGOSZTÁS