Szeptember 29-e a KÁVÉ VILÁGNAPJA, melynek alkalmából a kiskőrösi Petőfi Sándor Városi Könyvtár és a Művelődési Központ különleges programokkal készül. Az érdeklődők, a 17 órakor kezdődő eseményen kávéval készült festményeket tekinthetnek meg, továbbá részt vehetnek a Feketézz jól! című könyv bemutatóján, sőt különböző kávékat is kóstolhatnak.
Illusztráció 

Prém Szabolcs  nem mindennapi kiállítással készül, aki még 2015-ben az egyik közösségi oldalon kapott inspirációt a művészethez. 

-Hirdetés-

„Gyakorlatilag láttam egy-két olyan képet, amit kávéval festettek. Be kell vallanom, hogy utoljára gyermekkoromban festettem, azonban rajzolni sokat rajzoltam. Majd gondoltam kipróbálom én is, ezért vettem két A/4-es lapot, meg egy ecsetet. Kávé volt otthon, így kipróbáltam. Kitaláltam egy témát, amit aztán megpróbáltam lefesteni. Így kezdődött.” – mesélte.

A kávéval való festés az elmúlt néhány évben nagyon kedvelt technikává vált a művészek körében. 

„Maga a technika inkább az akvarell festésre hasonlít, azonban némileg mégis eltérő. Papírra dolgozok, lefőzött kávéval, mint festékanyaggal. Megpróbálok különböző alakokat, témákat létrehozni”- tette hozzá Prém Szabolcs. 

Prém Szabolcs legtöbbször a női alakokat jeleníti meg a vásznon, mely során saját, vagy az interneten látott képek által keltett érzéseivel dolgozik. A kiállítást szeptember 29-én 17 órától tekinthetik meg az érdeklődők a Petőfi Sándor Művelődési Központ kamaratermében. 

A kávé világnapja alkalmából a kiskőrösi származású Jarjabka Zoltán is ellátogat városunkba, aki Feketézz jól! című könyvéről tart előadást a Coffer egyik tulajdonosával, Matusik Edinával. 

„Nyitottam egy saját kávézót, oktatok, sőt vannak barista képzéseink, továbbá írtam egy könyvet a kávézásról” –  mondta Jarjabka Zoltán. 

Könyve a kávézókban gyakran ismételt kérdések megválaszolásáról szól. A Feketézz jól! című mű egy könnyed hangvételű olvasmány, mely során az olvasó egy kávézóban történő beszélgetésbe csöppenve érezheti magát. Céljuk az volt, hogy közelebb hozzák az embereket a kávézás világához. 

Szeptember 29-én a kiállításmegnyitó és a könyvbemutató előtt és után kávékóstolóval várják a vendégeket, mely során közelebbről is megismerkedhetnek a különlegességekkel, továbbá kávézással kapcsolatos kérdéseikre is választ kaphatnak. 

 

Forrás: Kiskőrös TV 
Kép(ek): illusztráció 

MEGOSZTÁS