Szeptember 24-én, szombaton a 33. Izsáki Sárfehér Napok keretében emlékezett meg Izsák közössége a település városi rangja visszaszerzésének 25 éves jubileumáról, illetve a testvérvárosi kapcsolat és a városi vegyeskar évfordulójáról is. A rendezvény keretében adták át a városi kitüntető díjakat.

Dr. Bozóky Imre polgármester köszöntőjében felidézte az Izsáki Sárfehér Napok 86 esztendővel ezelőtt, 1936 szeptemberében útjára indult történetét, amely mindig ünnepnap volt az izsákiak számára. 2022-ben három negyedszázados évfordulóra emlékezik a város: 25 éve, 1997-ben kapta vissza Izsák a városi rangját, amely 1816 és 1876 között egyszer már mezővárosi cím birtokosa volt. Dr. Bozóky Imre felsorolta a város életében legjelentősebb fejlesztéseket az elmúlt negyed évszázadból: megépült a városi sportcsarnok, megújításra került a Kossuth tér, elkészült a szennyvízhálózat és a tisztítómű, idősek otthona került kialakításra, megvalósult a város keleti felének csapadékvíz elvezetése, 4,5 milliárd forintos beruházással új korszerű iskola épült, több kilométernyi kül- és belterületi útszakasz újult meg, elkészült az egészségügyi centrum, a piac és a bölcsőde. A városvezető köszönetet mondott elődjeinek, K. Szabó József és Mondok József polgármestereknek, akik Izsákért tenni akaró és tudó településvezetők voltak.

Dr. Bozóky Imre polgármester
-Hirdetés-

Izsák és a németországi Strullendorf közötti testvérkapcsolat 27 évvel ezelőtt kezdődött, a testvérvárosi szerződést azonban 25 éve, 1997-ben írták alá, azóta minden találkozás alkalmával mélyül a két település közötti barátság. A 25 éves évforduló alkalmából dr. Bozóky Imre egy emléktárgyat adott át az eseményen jelen lévő Strullendorf polgármesterének. A polgármester említést tett a városi vegyeskar jubileumáról is, amely 25 esztendeje, a városavató ünnepség óta működik színvonalas repertoárral a város életében.

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára egykori izsáki lakosként felidézett néhány pillanatot a város eseményekben és fejlesztésekben gazdag negyed évszázadából. Az ő életében is jelentős mérföldkő volt Izsák várossá nyilvánítása, a városkulcs 1997-es átadása. A nád és a homok találkozásánál kialakult települést a szorgalmas izsáki gazdák formálták várossá. Azt kívánta, hogy Izsák a jövőben is a térség egyik fontos központjaként funkcionáljon.

Lezsák Sándor, Izsák város országgyűlési képviselője

Lezsák Sándor, Izsák város országgyűlési képviselője köszöntőjében méltatta a testvérvárosi kapcsolatban megtestesülő népi diplomáciát. Mint mondta, az, hogy Strullendorfból eljön a testvérváros küldöttsége, tájékozódik és elviszi a város jó hírét, sokkal többet ér, mint bármilyen sajtó vagy média megjelenés. Az elmúlt 25 esztendő egyik jelentős pontjának nevezte Lázár János korábbi kancelláriaminiszter izsáki látogatását, amikor bizonyossá vált, hogy új, korszerű iskolaépületet szükséges létrehozni a városban. Az Országgyűlés alelnöke emlékeztetett: napjainkban a fenyegetettség állapotában élünk, de ki tudunk törni ebből a válságból és esztendők múlva is lesz mit ünnepelnünk. Példaként említette a tanuszodát, amelyet a jövőben meg kell építeni városban. – Izsák továbbra is lendületben marad, melyhez belső és külső összefogás, bizalmi tőke szükséges, ehhez kérem az izsákiak támogatását – összegezte gondolatait a város országgyűlési képviselője.

Az ünnepség keretében lettek átadva a városi kitüntető díjak: a díszpolgári cím és az Izsákért emlékérmek. Az eseményen jelen volt Gáspár Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke és Lenkei Róbert, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés tagja, választókerületi kabinetfőnök is.
Lenkei Róbert, Lezsák Sándor és dr. Bozóky Imre (b-j)

A várossá nyilvánítás 25. évfordulóján, a szombati esemény előtt Lezsák Sándor, dr. Bozóky Imre és Lenkei Róbert koszorút helyezett el az izsáki református temetőben Mondok József korábbi polgármester síremlékénél, fejet hajtva a városvezető Izsák város fejlesztéséért tett két évtizedes munkássága előtt.

Sajtóközlemény:
Fidesz-KDNP-Nemzeti Fórum

választókerületi iroda
Bács-Kiskun 4. választókerület

Képek: Ujvári Sándor

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (15 db kép)
MEGOSZTÁS
Írta: vira